Χάρης Τσιρώνης: “…Λατρεύω το θέατρο, αυτή την πιο άμεση σχέση με τον θεατή”

“…Θέλει πολύ δουλειά, πολύ διάβασμα, πολλά χρόνια εξάσκησης και απογοητεύσεων για να φτάσει κάποιος, όσο πιο κοντά μπορεί, στην “τελειοποίηση” της τέχνης του. Για εμένα καλλιτέχνης αυτός είναι…”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε Σκηνοθέτης; Νομίζω δεν ήταν κάποια συγκεκριμένη ηλικία, πιο πολύ ένας συνδυασμός εμπειριών που με έκαναν να γνωρίσω καλύτερα τον κινηματογράφο, το θέατρο και τελικά να τα αγαπήσω. Και μέσα από αυτή την αγάπη, την αίσθηση δημιουργίας και αναζήτησης, να αποφασίσω πως αυτό θέλω να κάνω και για βιοπορισμό.

Ποιόν καλλιτέχνη θαυμάζετε; Είναι πάρα πολλοί και όλοι κορυφαίοι στην τέχνη τους, διάσημοι και μη. Δεν θα μπορούσα να τους ονομάσω όλους… Αν πρέπει να πω κάποιον θα έλεγα έναν καλλιτέχνη που τα έργα του μελετάω πολύ τον τελευταίο καιρό, έναν σπουδαίο Αμερικάνο εικαστικό, ονόματι John Baldessari, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο Γενάρη, αλλά άφησε και αυτός ένα καταπληκτικό έργο.

Θέατρο ή κινηματογράφο, τι προτιμάτε; Οι σπουδές και η δουλειά μου με έχουν κατευθύνει περισσότερο προς τον κινηματογράφο, παρόλα αυτά λατρεύω το θέατρο, αυτή την πιο άμεση σχέση με τον θεατή και με στεναχωρεί που πλέον είναι πραγματικά δύσκολο να συντηρηθεί κάποιος απ’ το θέατρο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η καριέρα, νομίζω, είναι από μόνη της επιτυχία γιατί σημαίνει ότι κάποιος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μακροχρόνια πορεία στον κλάδο του και είτε αυτό του έχει επιφέρει περισσότερα χρήματα και φήμη ή και τίποτε από τα δύο. Ελπίζω πως κάποτε θα μπορέσω να απαντήσω με περισσότερη σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα…

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Δεν θεωρώ πως μπορεί να γεννηθεί κάποιος καλλιτέχνης. Νομίζω, θέλει πολλή δουλειά, πολύ διάβασμα, πολλά χρόνια εξάσκησης και απογοητεύσεων για να φτάσει κάποιος, όσο πιο κοντά μπορεί, στην “τελειοποίηση” της τέχνης του. Για εμένα καλλιτέχνης αυτός είναι… Δεν πιστεύω πως με την ολοκλήρωση των σπουδών σου, γίνεσαι και αυτομάτως καλλιτέχνης.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δεδομένου, όπως ανέφερα, ότι δεν θεωρώ ακόμη τον εαυτό μου καλλιτέχνη, να σας πω σαν δημιουργός με εκφράζει ίσως περισσότερο η λέξη “Ρομαντικός”. Ναι, πιστεύω πως προσεγγίζω τα project μου με έναν ρομαντισμό…

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Δεν μπορώ να πω ότι την “νοιώθω” ακριβώς, πιο πολύ οι συνεργάτες μου, οι άνθρωποι που επιλέγω να κάνουμε μια δουλειά, μου την καλλιεργούν και αυτό είναι που αγαπώ περισσότερο στην δουλειά μου. Αυτή η σχέση που μου έχει δημιουργήσει με τους ανθρώπους, στην προσπάθεια να βρούμε την “έμπνευση”.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Τον εαυτό μου θα τον χαρακτήριζα: αισιόδοξο, ρομαντικό, δημιουργικό και ρεαλιστή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχουμε προγραμματίσει πολλά που θέλουμε να κάνουμε και που λόγω των συγκυριών αναβλήθηκαν. Αλλά πάνω απ’ όλα ελπίζουμε πως θα ξεπεράσουμε, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα.

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πύργο, Ηλείας. Από το 2012 ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Κατέχω Bachelor of Arts (BA) στην Σκηνοθεσία από το πανεπιστήμιο Queen Margaret University, σε συνεργασία με το AKMI METROPOLITAN COLLEGE. Επίσης, έχω ολοκληρώσει σπουδές σε Γραφιστική και Animation στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Marketing στο πανεπιστήμιο University of Derby. Έχω συνεργαστεί σε παραγωγές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, στο θέατρο, στη διαφήμιση και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχω συμμετάσχει σε φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως το European Panorama, το International Olympia Festival, Altcine κ.α.