Χάρης Γκατζόφλιας

Δημιουργός αλλά και εργάτης της μουσικής, δυναμικός και αεικίνητος, ταλαντούχος συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός. Δουλεύει ασταμάτητα. Πιστεύει ότι όλες οι τέχνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και σε αυτές εντάσσει και τη μαγειρική, καθότι είναι και καλός μάγειρας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Κοζάνης, ενώ από το 2000 μένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα του μουσικά́ ερεθίσματα προήρθαν από́ τη χορωδιακή́ ενασχόληση του πατέρα του.

Το 2006 αποφοιτά́ από́ τη σχολή́ καλών τεχνών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ενώ́ παράλληλα με τις σπουδές στο Α.Π.Θ. σπουδάζει πιάνο, κλασσικά́ κρουστά́, και παίρνει τα πτυχία των ανωτέρων θεωρητικών – αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας -.  Το 2007-2009 εργάστηκε ως μουσικολόγος στην κεντρική́ βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. ενώ́ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δράση στον τομέα της σύνθεσης.

Για τον ίδιο η σύνθεση μουσικής αποτελεί ένα είδος καθαρτηρίου. Ένα μέσο διαφυγής από τη σκληρή και σχεδόν απάνθρωπη πραγματικότητα. Ούτως ή άλλως γενικά ο προορισμός της μουσικής είναι να φορτίζει και να αποφορτίζει ταυτοχρόνως. Έχει γράψει μουσική για 2 βωβές ταινίες, 3 ταινίες μικρού́ μήκους αλλά́ και για 17 θεατρικές παραστάσεις που είναι και ο αγαπημένος του χώρος. Για 2 χρόνια ήταν ο βασικός συνθέτης της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης, γράφοντας μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Oscar Wilde και «το Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρή και συνεχίζει την άριστη συνεργασία του με τα θέατρα Σοφούλη και Αυλαία.

Στις 30 Μαΐου 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική́ δουλειά́ με τίτλο “Στων Άγιων Τα Νερά́” από τις εκδόσεις Μετρονόμος, με τη συμμετοχή του σπουδαίου ερμηνευτή Θοδωρή Βουτσικάκη.

Βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης θεατρικής μουσικής για το θεατρικό́ έργο STRINGΛΑ, σε σκηνοθεσία Λένας Πετροπούλου τη θεατρική́ σεζόν 2016-2017 και στις 5 Νοεμβρίου 2017 παρουσιάστηκε το έργο του “ΟΝΕΙΡΟΙ” για κιθάρα, φλάουτο και κλαρινέτο στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για το 8ο εργαστήρι σύγχρονης μουσικής και απέσπασε καλές κριτικές. Το χειμώνα του 2018 έγραψε μουσική στο επιτυχημένο  εικαστικό δρώμενο του εικαστικού Ανδρέα Μπαλαούρα, «ΟΙ ΚΡΗΜΝΟΙ», το οποίο θα συνεχίσει τις παραστάσεις του σε πόλεις της Ελλάδας όλο το καλοκαίρι.

Ως ένας φιλόδοξος και συνάμα αισιόδοξος άνθρωπος έχει πολλά μελλοντικά σχέδια. Τον Ιούνιο θα συμμετέχει σε μια συναυλία με δύο μελοποιημένα ποιήματα του σπουδαίου ποιητή Άγγελου Σικελιανού στο σπίτι του ίδιου του ποιητή, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Δελφών, ύστερα από ανάθεση που του έκανε ο αγαπημένος του συνθέτης και φίλος, Δημήτρης Μαραμής. Την ίδια στιγμή ετοιμάζει μια σειρά νέων τραγουδιών, σε ποιήματα Ελλήνων ποιητών του μεσοπολέμου, με βάση την αδικημένη από τη ζωή και τους κριτικούς Μαρία Πολυδούρη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε συνεργασία και συν δημιουργία με το γνωστό στιχουργό, Φίλιππο Γράψα.