Φύλλος Φιλοφρός: “Μέσα από τους στίχους μου κρύβεται πολλές φορές η αισιοδοξία και ότι το κακό δεν μένει ποτέ ατιμώρητο”

“Πιστεύω ακράδαντα όταν έχουμε θέληση και κάνουμε σωστή διαχείριση του χρόνου μπορούμε να πετύχουμε πολλά χωρίς να χρειαστεί να πούμε κάποιο «όχι».”

Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Είμαι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Γράφω στίχους τους οποίους μελοποιώ και είμαι σπουδαστής της σχολής δημιουργικής γραφής «Tabula Rasa» με καθηγητή το Γ. Σίννη στο σεμινάριο της στιχουργικής και έπεται συνέχεια. Τα ακούσματά μου και τα τραγούδια που γράφω είναι κατά προτίμηση λαικά, ποπ ή και ροκ με πιο ανθρωποκεντρικό στίχο. Πλέον διατηρώ και το προσωπικό μου προφίλ σε YouTube, Facebook, Instagram με το καλλιτεχνικό μου ονοματεπώνυμο «Φύλλος Φιλοφρός».

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Από πολύ μικρή ηλικία, από το δημοτικό θυμάμαι είχα ένα παιδικό αρμόνιο που έβγαζα διάφορες μελωδίες και παράλληλα με ενδιέφερε να γράφω διαφορες ιστορίες. Στη συνέχεια στην πρώτη γυμνασίου ένας συμμαθητής, μου ζήτησε να του γράψω ένα τραγούδι, να το ερμήνευε για να σατιρίσουμε μια καθηγήτρια του σχολείου. Αφού Ολοκλήρωσα το τραγούδι, έκτοτε κατάλαβα ότι ήταν κάτι που με ενδιέφερε και από τότε ξεκίνησα να γράφω δικά μου κομμάτια σε ηλικία περίπου 14 ετών.

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Όχι, δεν είναι μονόδρομος. Σπούδασα εφαρμογές πληροφορικής στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, και στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ΑΠΘ στο τομέα διοίκησης επιχειρήσεων και πληροφοριακά συστήματα. Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και με τα δυο.

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Πιστεύω ακράδαντα όταν έχουμε θέληση και κάνουμε σωστή διαχείριση του χρόνου μπορούμε να πετύχουμε πολλά χωρίς να χρειαστεί να πούμε κάποιο «όχι».

Ποιο είναι το τραγούδι, που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Από το ελληνικό ρεπερτόριο σίγουρα οι δεκαετίες 60-90 εβγαλαν πολλά κομμάτια που ακούγοντάς τα λυγίζουμε. Εμένα προσωπικά με συγκινούν το νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, πριν το τέλος και το μη κλαις της Σ. Μπέλλου.
Από το ξενο ρεπερτόριο το Everybody Hurts των REM, και το Fragile του Sting.

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Η αισιοδοξία για το μέλλον και ότι μετά το τέλος οποιασδήποτε μορφής ξεκινά κάτι καινούργιο. Μέσα από τους στίχους μου κρύβεται πολλές φορές η αισιοδοξία και ότι το κακό δε μένει ποτέ ατιμώρητο. Πολλές φορές τα παρουσιάζω με μια πιο διττή σημασία.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στο χώρο του τραγουδιού; Να είναι προσγειωμένος. Ο καλλιτεχνικός χώρος ήταν πάντα δύσκολος, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Κατά την άποψή μου το βασικό είναι να υπάρχει μια σταθερή εργασία στον τομέα που σπουδάσαμε και στη συνέχεια να κυνηγήσουμε το καλλιτεχνικό μας όνειρο παράλληλα με την εργασία μας χωρίς άγχος και απαισιοδοξία.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Το άγνωστο.

Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Με εμπνέει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Ποιά είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πιστεύω τα talent show δίνουν μια δημοσιότητα σε έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη και από και πέρα είναι στο χέρι του καθενός για το πως θα χειριστεί όλη αυτή την δημοσιότητα. Καμιά πόρτα δεν ανοίγει μόνο και μόνο επειδή συμμετέχουν σε τέτοιου είδους show.

Λίγα λόγια

Ο Φύλλος Φιλοφρός σπούδασε πιάνο στο Αλεξάνδρειο ωδείο και στιχουργική στη σχολή δημιουργικής γραφής της Tabula rasa στην Αθήνα ! Έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα με δυνατές συνεργασίες στο χώρο της μουσικής και με άμεσες καλλιτεχνικές δράσεις.