Φωτεινή Λεβογιάννη: “Το Θέατρο και ο κινηματογράφος είναι εξαιρετικά δημιουργικές διαδικασίες, οι οποίες με έχουν βοηθήσει να ανακαλύψω τον εαυτό μου”

“Η Φωτεινή Λεβογιάννη μιλάει στο Polismagazino.gr λίγο πριν την πρεμιέρα του “Κι εγώ σ’ αγαπώ” του Doug Lucie, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αϊβάζη, που ξεκινάει στις 21 Αυγούστου στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού.”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Στην ίδια περίπου ηλικία που ανακάλυψα και το σινεμά. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δηλαδή. Σ’ αυτή την ηλικία έμοιαζε κοινότοπο ένα τέτοιο όνειρο ωστόσο εγώ το διατήρησα και αργότερα. Στα 17 μου πήρα την τελική απόφαση να το ακουλουθήσω.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν κάτι αξιοθαύμαστο ακόμα κι αν αυτό δεν είναι εμφανές με την πρώτη ανάγνωση. Κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με το έργο κάποιου ψάχνω να βρω ακριβώς αυτό. Όλοι έχουν κάτι να μας διδάξουν.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Όταν κάνω θέατρο αγαπώ πιο πολύ το θέατρο. Όταν κάνω κινηματογράφο τον κινηματογράφο. Και τα δύο είναι εξαιρετικά δημιουργικές διαδικασίες οι οποίες με έχουν βοηθήσει να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Στο θέατρο απολαμβάνεις την ζωντανή επαφή με το κοινό και μετράς με περισσότερη ακρίβεια τις δυνατότητές σου. Έχεις μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης γιατί κατά την παραγωγή γίνεται και η κατανάλωση. Το αντίθετο ακριβώς είναι που με μαγεύει στον κινηματογράφο. Στο post production μπορεί να συμβούν θαύματα που θα σε ξαφνιάσουν, όταν δεις το τελικό αποτέλεσμα.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Δεν συμπαθώ τον όρο καριέρα. Μου φαίνεται πολύ τεχνοκρατικός. Το ρήμα που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας είναι «παίζω». Απολαμβάνω λοιπόν αυτό το «παιχνίδι» κι εύχομαι να μπορώ να το απολαμβάνω για πολύ χρόνο ακόμα με όλο και καλύτερους όρους. Αυτό για μένα θα ήταν επιτυχία.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Κι αν γίνεται θα πει πως γεννήθηκε. Θέλω να πω αν δεχτούμε πως κάποιοι ευνοούνται από ένα έμφυτο ταλέντο που κάποιοι άλλοι για να το καλλιεργήσουν καταβάλλουν περισσότερο κόπο, σημαίνει ακριβώς ότι και αυτοί οι δεύτεροι γεννήθηκαν με ένα εξίσου σημαντικό ταλέντο. Να αντέχουν τη σκληρή δουλειά.

Ποιά λεξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Ελευθερία.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Όχι, συνήθως ξεκινώ να δημιουργώ και η έμπνευση ακολουθεί. Δεν πιστεύω πως η έμπνευση είναι νεράιδα που σε χτυπάει ξαφνικα με το ραβδάκι της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μαγική. Απλά πρέπει να την επικαλεστείς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Εργατική και ανήσυχη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Για την ώρα έχω επικεντρωθεί στην παράσταση «Κι εγώ, σ’αγαπώ» που θα ανέβει στο θέατρο Χυτήριο σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη κι ελπίζω μετά από αυτό να ακολουθήσουν αντίστοιχες δημιουργικές εμπειρίες.

Σύντομο βιογραφικό.
Η Φωτεινή Λεβογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Γιώργου Κιμούλη κι έκτοτε συμμετείχε σε θεατρικές παραγωγές και ταινίες μικρού μήκους. Πέρυσι εμφανίστηκε στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Μπλε Βασίλισσα».