Φθινοπωρινή δημοπρασία

Η ArtBlue, αναγγέλλει την φθινοπωρινή δημοπρασία της στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus στην Λευκωσία, στις 8 Νοεμβρίου 2018

Εκθέσεις

HOTEL GRANDE BRETAGNE, Αθήνα: 22-24 Οκτωβρίου, 10 πμ – 9 μμ

HILTON CYPRUS, Λευκωσία: 6-8 Νοεμβρίου, 10 πμ – 9 μμ
Τα έργα θα εκτεθούν πρώτα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, από την Δευτέρα 22 μέχρι και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει έκθεσις στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus στη Λευκωσία από την Τρίτη 6 μέχρι και την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.

Το έργο «Παρά την Εστία», ένα από τα κορυφαία έργα του πατέρα της Ελληνικής τέχνης, Νικόλαου Γύζη επιστρέφει στην αγορά. Στο έργο ο καλλιτέχνης εστίασε το ενδιαφέρον του στο σκοτεινό χώρο, όπου η φωτιά που καίει στη μέση της ομήγυρης μετατρέπεται σε φανταστικό σκηνικό, πότε εξαϋλώνοντας τις μορφές και πότε διαγράφοντάς τις ως όγκους με φωτεινό περίγραμμα. Από την ένταση του σκιοφωτισμού προκύπτει η εντύπωση ενός αυτόφωτου πυρήνα.

Το «Χαγιάτι στο Άγιο Όρος» (1923) του Σπύρου Παπαλουκά είναι έργο το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κατά την παραμονή του στο Άγιο Όρος για ένα χρόνο, μεταξύ του 1923 και 1924, μελετώντας το τοπίο και την βυζαντινή τέχνη. Το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Χρυσή Αθήνα» (1977) είναι έναν έργο από τις πιο χαρακτηριστικές σειρές του καλλιτέχνη και κύριου αντιπρόσωπου της γενιάς του ’30.

Μεταξύ των έργων που θα δημοπρατηθούν είναι και το «Πορτραίτο Κυρίας» του μοντερνιστή και μεγάλου δάσκαλου της Ελληνικής τέχνης, Νικόλαου Λύτρα, έργο αρχών του εικοστού αιώνα καθώς και μια ξύλινη βαλίτσα του Αλέξη Ακριθάκη από την δεκαετία του 1970, καλλιτέχνη με έντονη προσωπικότητα που ενθάρρυνε τον πειραματισμό.

Οι δυο Έλληνες εικαστικοί με τεράστια διεθνή καριέρα και ειδικότερα στις ΗΠΑ, με έργα τους στις συλλογές του ΜΟΜΑ στη Νέα Υόρκη και της Tate στο Λονδίνο, Χρύσα (Βαρδέα) και Στήβεν Αντωνάκος, αντιπροσωπεύονται η πρώτη με μία κατασκευή με φώτα νέον και ο δεύτερος με ένα έργο χάραξης σε χαρτί.

Επίσης, παρουσιάζονται τρία γλυπτά: Το πρώτο, ένα μοναδικό γύψινο έργο του Χρίστου Καπράλου δημιουργημένο τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, που απεικονίζει την μητέρα του, έργο της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη. Το δεύτερο, ένα γλυπτό από μπρούτζο, «Οι Ερωτευμένοι», του Κώστα Βαλσάμη, καλλιτέχνη που ζούσε στο Παρίσι με έντονη εικαστική παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα. Το τρίτο φέρει τον τίτλον «Ερωτικό» και είναι ίσως το γνωστότερο γλυπτικό έργο του Γιάννη Μόραλη.

Μεταξύ άλλων θα δημοπρατηθούν έργα των: Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Γιάννη Μαλτέζου, Νικόλαου Οθωναίου, Κυριάκου Κατζουράκη, Γιάννη Γαίτη, Παναγιώτη Τέτση, Χριστόφορου Σάββα, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Παύλου Σάμιου, Γεώργιου Δέρπαπα, Σωτήρη Σόρογκα, Οπης Ζούνη, Αργύρη Στυλιανίδη, Αγήνωρα Αστεριάδη, Ανδρέα Βουρλούμη, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Γεώργιου Μαυροίδη και Πολύκλειτου Ρέγκου.

Μια καρφίτσα με τουρκουάζ του οίκου Βουράκη και δύο ζευγάρια χρυσά σκουλαρίκια του Ηλία Λαλαούνη, όλα από την δεκαετία του 1960, είναι μερικά από τα συλλεκτικά κοσμήματα που θα παρουσιασθούν.

Για την ArtBlue:

Η ArtBlue, είναι οίκος δημοπρασιών με ειδίκευση στην Ελληνική και Κυπριακή τέχνη, καθώς και συλλεκτικών κοσμημάτων από κορυφαίους Έλληνες κοσμηματοπώλες. Η ArtBlue δεσμεύετε και παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης με παρουσία σε τρεις πρωτεύουσες: Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο.

Κάθε έργο αξιολογείται σχολαστικά για την αυθεντικότητα, την υψηλή ποιότητα, την περίοδό του και την αντιπροσωπευτική του αξία στην γκάμα των έργων κάθε καλλιτέχνη. Αυτή η προσέγγιση, εξασφαλίζει βεβαιότητα για ασφαλείς αγορές ακόμη και για πρωτοεισερχόμενους στον κόσμο της ελληνικής τέχνης επενδυτές.