«ΥΠΕΡΒΑΣΗ»: ατομική έκθεση του Γιάννη Καμίνη στη Vasiliki-galerie d’ art του Ναυπλίου

Η αναδρομική έκθεση «ΥΠΕΡΒΑΣΗ» του Γιάννη Καμίνη παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τη διαχρονική του διαδρομή στη ζωγραφική η οποία διαπνέεται από τον υπερβατικό τρόπο με τον οποίο  δημιουργεί. Έτσι αναδύονται σημαίνοντα, νοήματα, σύμβολα και αρχέτυπα ως ανταπόκριση σε υπαρξιακά ζητήματα. Ο καλλιτέχνης θα παραστεί στα εγκαίνια και θα εξηγήσει πώς η υπέρβαση μπορεί να αποτελεί μια λύση στις δοκιμασίες της ζωής μας στο διηνεκές, ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν από τον καλλιτέχνη σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Ορφανίδης σχολιάζει την έκθεση και δίνει έμφαση στην οικουμενική διάσταση των έργων του Γιάννη Καμίνη. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Τα έργα του Γιάννη Καμίνη δημιουργούν έντονα ερεθίσματα και ουσιαστικούς διαλόγους με απλότητα, καλαισθησία και νοηματικό βάθος. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει ο θεατής τη συνύπαρξη έργων από τις παλαιότερες και τις πιο πρόσφατες εικαστικές σειρές του καλλιτέχνη στον ίδιο χώρο και να ανακαλύψει τη διαδρομή του μέσα από τη μοναδικότητα της γραφής του, που τον κάνει γνωστό διεθνώς».

Πότε θα γίνει η έκθεση και πως αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τη Vasiliki-galerie d’ art;

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 21:00 σε ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό χώρο. Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς και παρέχει προσφορά στην κοινωνία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την «Vasiliki – galerie d’ art Ελληνογαλλικός Εικαστικός κύκλος». Η γκαλερί υποστηρίζει σύγχρονους καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα των εκθέσεων. Επιθυμία της ιδιοκτήτριας, κυρίας Βασιλικής Ξυλινά, η οποία είναι η ίδια εικαστικός και επιμελήτρια, είναι να αναδεικνύεται η αξία της τέχνης ως σημείο αναφοράς για ποιότητας ζωής μέσα από την καλλιέργεια και ψυχική ανύψωση του ανθρώπου, γεγονός που με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι συνάδει με τις πεποιθήσεις μου. Για την γνωριμία μας με τη Βασιλική Ξυλινά, συνέβαλε ο διοργανωτής σημαντικών εικαστικών εκθέσεων Δημήτρης Λαζάρου.

Γιάννης ΚαμίνηςΒασιλική Ξυλινά

Ποια έργα σας θα παρουσιάσετε στο Ναύπλιο; Πως συνδέονται τα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης;

Η πνευματική υπέρβαση είναι το κοινό πεδίο στον τρόπο που ζωγραφίζω και όλα τα έργα μου έχουν γεννηθεί μέσα από άλλο επίπεδο συνείδησης. Αδιαμφισβήτητα με αυτή την έννοια όλα τα έργα είναι συνδεδεμένα καθώς προκύπτουν από τον χώρο του ασυνειδήτου. Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζω νέα έργα από τη σειρά Ματζέντα, καθώς και γνωστά έργα από τις εικαστικές σειρές: Ίντιγκο, Ταξίδι στον Χρόνο, Παράδοξο και άλλες. Θα είναι η πρώτη φορά που οι επισκέπτες θα δουν έργα διαφορετικών περιόδων και θεματικών μαζί.  

Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση;

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου στη Vasiliki-galerie d’ art που τελεί υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. του Δήμου Ναυπλιαίων. VERNISSAGE ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 21:00 στη διεύθυνση Σταϊκοπούλου  50 & Φαβιέρου 1, στο Ναύπλιο. Σας περιμένουμε με χαρά.

Σύντομο Βιογραφικό Γιάννη Καμίνη 

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Communication, Culture and Media στο Coventry University (1998) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Marketing Communications στο University of Westminster του Λονδίνου (2001). Εργάζεται ως διεθνής σύμβουλος επικοινωνίας για Ευρωπαϊκά θεσμικά διακρατικά έργα στο εξωτερικό και ως επικεφαλής διαφημιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Έχει διδακτική εμπειρία 14 ετών ως καθηγητής πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το 2012 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχαναλυτικής Σχολής Λακανικού Προσανατολισμού, Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και εργάζεται ως ψυχαναλυτής.

Το εικαστικό του έργο, ως ζωγράφος, χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στο Κούσκο-Περού και στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα ακαδημαϊκών βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων, κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας. Συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα: www.yianniskaminis.gr