Υπατία Βρεττού: “Home project: η καλλιτεχνική δημιουργία ως σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση του οικείου”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
http://www.fkth.gr

Τη Δευτέρα 18/1/2021, 8.30μμ, η Υπατία Βρεττού, προσκεκλημένη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα κάνει μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ την παρουσίαση

“Home project: η καλλιτεχνική δημιουργία ως σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση του οικείου”.

Zoom
https://us02web.zoom.us/j/81583690414…
Meeting ID: 815 8369 0414 Passcode: 823582
(η σύνδεση γίνεται είτε με τη χρήση απευθείας του λινκ είτε με το meeting id και την εισαγωγή του password)

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πριν από την πανδημία, αποκλειστικά για τα μέλη του, ένα φωτογραφικό project με θέμα την έννοια ‘ΗΟΜΕ’, του χώρου δηλαδή και της κατάστασης όπου ο άνθρωπος νιώθει περισσότερο οικεία.

Αυτή η έννοια -μαζί με πολλά άλλα- άλλαξε νόημα στη ζωή μας τον καιρό της καραντίνας. Εκτός από καταφύγιο και θαλπωρή πολλοί άνθρωποι πλέον το νιώθουν πολύ έντονα και ως εγκλεισμό!
Το project βρίσκεται σε εξέλιξη ενσωματώνοντας και τα δεδομένα της νέας κατάστασης που βιώνουμε με στόχο ένα φωτογραφικό λεύκωμα ή -αν το επιτρέψουν οι συνθήκες- μια έκθεση.

Σε αυτή την παρουσίαση πρόκειται να περιηγηθούμε γύρω από την πολυπλοκότητα της έννοιας “Home”, συνδέοντάς την με την καλλιτεχνική δημιουργία και πιο συγκεκριμένα με την φωτογραφική πράξη.
Θα προσπαθήσουμε να αναστοχαστούμε γύρω από τους λόγους, οι οποίοι κάνουν τη συγκεκριμένη έννοια τόσο πολυεπίπεδη και να διευρύνουμε τις αναπαραστάσεις μας γύρω από αυτήν. Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τόσο μία διαπολιτισμική όσο και μία ιστορική προσέγγιση, ενώ παράλληλα θα σταθούμε στο παράδειγμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ώστε να αναμετρηθούμε με τις έννοιες της ρευστότητας και του επαναπροσδιορισμού, οι οποίες μπορεί να διέπουν την ενεργή αναζήτηση μιας εστίας.
Μέσα από την εμπειρία και το βίωμα, καθώς και μέσα από την κατανόηση διαφόρων πλευρών του εαυτού και της ταυτότητάς μας σκοπεύουμε να προσεγγίσουμε την αίσθηση της οικειότητας. Άλλωστε οι έννοιες του σπιτιού και της εστίας εμπεριέχουν το αίσθημα του οικείου, το οποίο φέρουμε και εμείς εντός μας, μετουσιώνοντάς το πολλές φορές σε δημιουργικές αναζητήσεις. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, θα προσπαθήσουμε από κοινού να σκιαγραφήσουμε αυτές τις μοναδικές ψυχικές διαδρομές, οι οποίες οδηγούν στην καλλιτεχνική δημιουργία.


Η Υπατία Βρεττού αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2006. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της ασχολήθηκε εθελοντικά με το κομμάτι της ψυχιατρικής αποασυλοποίησης και της αυτοβοήθειας των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτές οι εμπειρίες υπήρξαν καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία της, καθώς βίωσε τις πρώτες εμπειρίες της συνάντησης με τους ανθρώπους, τους οποίους κλήθηκε να στηρίξει ως ψυχολόγος.
Το 2009 μετακόμισε στη Γαλλία, όπου έζησε για 2 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην «Ψυχολογία του Κοινωνικού Δεσμού και της Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης» στο Πανεπιστήμιο Lumière, Lyon II και απέκτησε τον τίτλο της Ψυχολόγου και στη Γαλλία. Το 2015 ξεκίνησε τη δεύτερη μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, στην «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας», την οποία ολοκλήρωσε το 2018.
Από το 2016 έως το 2019 εργάστηκε στον τομέα της παιδικής προστασίας και συνεχίζει να εργάζεται στην υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται τόσο μέσα από ένα ακαδημαϊκό πρίσμα, στα πλαίσια του δεύτερου μεταπτυχιακού της, όσο και μέσα από τη δουλειά της, με θέματα που αφορούν στην γονεϊκότητα στις διάφορες μορφές της, στις ακραίες συνθήκες αποχωρισμού γονέων -παιδιών και στη μετανάστευση.
Από τα τέλη του 2013 έως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου στη Θεσσαλονίκη. Χρησιμοποιεί πάντα τη ψυχοδυναμική προσέγγιση στην κλινική της πράξη.

Περισσότερα:

https://www.facebook.com/events/4911683912207281

http://www.fkth.gr/el/node/1151