«Το χρώμα της αλήθειας» Η συγγραφέας Μάγια Γεωργαντοπούλου- Φιλιππίδη μας μιλάει για το νέο της μυθιστόρημα

Τι ήταν αυτό που σας προέτρεψε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή μυθιστορημάτων; Από μικρή έγραφα καθημερινά σχεδόν ημερολόγιο και σαν μαθήτρια Γυμνασίου οι εκθέσεις μου διαβάζονταν συχνά στην τάξη.
Οι σπουδές μου στη Νομική με βοήθησαν να αποκτήσω μια άνεση στο γραπτό λόγο κι αργότερα σαν εργαζόμενη στον τομέα των διακρατικών σχέσεων του ΥΠΕΘΟ ανέλαβα να γράφω τους λόγους των εκπροσώπων της ελληνικής αντιπροσωπείας. Έτσι όταν έπεσαν στα χέρια μου γραπτά ντοκουμέντα για το έργο και τη ζωή ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες καραβομαραγκούς, αποφάσισα να συλλέξω ό,τι πληροφορίες μπορούσα και να γράψω το πρώτο μου βιβλίο. Με συνεντεύξεις από εργάτες στο ναυπηγείο του, -όλοι μεγάλης ηλικίας, αλλά ευτυχείς που τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν για την αγαπημένη τους δουλειά- παλιές φωτογραφίες, την προσωπική μου αγάπη για την τέχνη της κατασκευής ξύλινων σκαριών αλλά και τη δύναμη της φαντασίας έφτιαξα μια μυθιστορηματική βιογραφία. Ήταν το πρώτο πείραμα της συγγραφής μου. Άρεσε πολύ, πήρα καλές κριτικές κι έτσι προχώρησα. Είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ, πιστεύω ότι αξίζει να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και χαίρομαι όταν οι αναγνώστες τα διαβάζουν με ενδιαφέρον και ανταλλάσσουν μαζί μου σκέψεις και απόψεις.

Το νέο σας βιβλίο που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική έχει τον τίτλο «Το χρώμα της αλήθειας». Θέλετε να μας μιλήσετε για το πώς το εμπνευστήκατε και για τη σημασία του τίτλου; Συνήθως έχω στο μυαλό μου μια ιδέα, τον πυρήνα της ιστορίας που θέλω να αναπτύξω, αλλά η έμπνευση έρχεται πάντα γράφοντας. Στη συγκεκριμένη ιστορία ήθελα να δημιουργήσω μια δυναμική ηρωίδα, που δεν πιστεύει σ’ όσα ακούει και βλέπει αλλά παρακολουθεί, ψάχνει και βρίσκει μόνη της τις απαντήσει σ’ ότι την ενδιαφέρει. Ο τίτλος, «Το χρώμα της αλήθειας», ταιριάζει απόλυτα στην ιστορία γιατί η αλήθεια, η κάθε αλήθεια, παίρνει χρώμα ανάλογα με τα συναισθήματα που μας προκαλεί. Φωτεινό χρώμα όταν μας αρέσει, σκοτεινό όταν μας απογοητεύει. Η ηρωίδα θα περάσει από όλη την γκάμα των συναισθημάτων, ανακαλύπτοντας αλήθειες που την αφορούν, κι αυτές οι αποκαλύψεις βοήθησαν στον τίτλο του βιβλίου.

Πού διαδραματίζεται «Το χρώμα της αλήθειας» και γιατί διαλέξατε τα συγκεκριμένα μέρη; Το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στην Αθήνα, την πόλη που ζούμε και μας εμπνέει με τα καλά και τα άσχημα της. Είναι ο τόπος μας μας επηρεάζει και δεν μπορούμε εύκολα να ξεφύγουμε από αυτήν. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, μια ιδιαίτερα όμορφη πόλη την οποία έχω επισκεφτεί και πιστεύω ότι είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Αναφέρομαι και σε άλλες πόλεις της χώρα αυτής, γιατί η Ισπανία έχει ένα δικό της μεσογειακό χρώμα και την διάλεξα σκόπιμα. Διαβάζοντας το βιβλίο θα καταλάβετε περισσότερα για την επιλογή μου. Επίσης η Βενεζουέλα, μια χώρα με πλούσια ιστορία, αγώνες και επαναστάσεις, πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα με τις αναζητήσεις του ήρωα μου, του Οδυσσέα, γι’ αυτό και τη διάλεξα.

Μιλήστε μας για τους ήρωες του μυθιστορήματός σας, καθώς και για το ποιος ή ποιοι είναι αυτοί στους οποίους έχετε μεγαλύτερη αδυναμία. Όλοι οι ήρωές μου είναι δημιουργήματά μου, με τα καλά και τα άσχημά τους κι όλοι τους μου είναι συμπαθείς. Βέβαια δεν σας κρύβω ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην κεντρική ηρωίδα, τη Δάφνη, που η ζωή της βάζει δύσκολα, αλλά και στον Οδυσσέα που είναι αγωνιστής και τα βάζει με θεούς και δαίμονες.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από το νέο σας βιβλίο; Ο κάθε αναγνώστης βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και συνεπώς τα δικά του μηνύματα ανάλογα με το χαρακτήρα του και τις αναζητήσεις του. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξα ακούγοντας την κριτική των αναγνωστών από τα προηγούμενα βιβλία μου. Ο καθένας κρίνει με τον δικό του τρόπο και τοποθετεί αλλού την κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος. Όμως θέλω να τονίσω ότι όλα τα βιβλία μου αυτό που τα διακατέχει είναι ο αγώνας και η καθημερινή πάλη του ανθρώπου, για να σταθεί στα πόδια του, να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, να ξεφύγει από ό,τι τον βαραίνει. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα απλό πολίτη ή για μια σημαντική προσωπικότητα, ο αγώνας αφορά όλους μας.

Έχετε ήδη ξεκινήσει το επόμενο έργο σας και τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Έχω ήδη ξεκινήσει δύο σκηνές σ’ ένα νησί, μια εμπειρία πραγματική, αλλά δεν ξέρω αν θα συνεχίσω ή θα ξεκινήσω κάτι καινούργιο. Βασική προϋπόθεση είναι η καλή ψυχολογία του συγγραφέα και σ’ αυτό θα βοηθήσει και η πορεία του χρώματος της αλήθειας. Βέβαια το καλοκαίρι δεν βοηθά στη συγγραφή, αλλά μόνο στη συλλογή ιδεών. Κλείνοντας θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό. Αν και με τη δουλειά μου ταξίδεψα αρκετά, με τη συγγραφή βιβλίων έχω κάνει τα ωραιότερα ταξίδια μου!

Άνεμος εκδοτική • Αιγίνης 14, 11362 Αθήνα • Τηλ.: 210 8223 574 •
email: [email protected] www.anemosekdotiki.gr

Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη
«Το χρώμα της αλήθειας»
μυθιστόρημα

ISBN: 978-960-642-042-9
σελ.: 296
σχήμα: 14×20,5 cm
τιμή:15,00€ με ΦΠΑ
(-10%): 13,50€ με ΦΠΑ

Η Δάφνη είναι μια σύγχρονη, ανεξάρτητη κοπέλα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο με τη λογική και την αλήθεια, παραμερίζοντας το συναίσθημα. Ένα παλιό οικογενειακό μπαούλο και μια καταχωνιασμένη φωτογραφία θα σταθούν οι αφορμές για να ανακαλύψει μυστικά κρυμμένα από καιρό και συγκλονιστικές αλήθειες. Θα αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με γεγονότα του παρελθόντος και με νέα δεδομένα στη ζωή της.
Οι κρυφές πτυχές της πορείας των προγόνων της προβάλουν περισσότερο σαν παραδείγματα προς αποφυγή παρά προς μίμηση. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις –η σχέση της με τον ριψοκίνδυνο Οδυσσέα, αλλά και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που απειλούν την οικογενειακή της γαλήνη– θα την ωθήσουν να αφήσει την καλά τακτοποιημένη ζωή της στην Ελλάδα και, μαζί με τον έφηβο γιο της, να αναζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία στη γραφική Βαρκελώνη.
Θα μπορέσει άραγε η Δάφνη να παραμερίσει τις σκιές του παρελθόντος –όπως τις προσωπικές της ανασφάλειες και προκαταλήψεις– ώστε να χαράξει έναν νέο δρόμο, ιχνηλατώντας πάνω στα πατήματα των προηγούμενων γενεών, ή θα αναζητήσει τις αποχρώσεις της πολυπόθητης αλήθειας της με κάθε κόστος αντιμετωπίζοντας τις παγίδες του μέλλοντος;

Ένα χειμαρρώδες μυθιστόρημα γύρω από τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις, που άλλοτε φωτίζουν κι άλλοτε σκοτεινιάζουν το πραγματικό χρώμα της αλήθειας.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μάγια Γεωργαντοπούλου- Φιλιππίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.
Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομικών, ασχολήθηκε με θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Εργογραφία:
«Ο Τεχνίτης Της Θάλασσας», εκδόσεις Σοκόλη, 2008.
«Passo Doble», εκδόσεις Σοκόλη, 2010.
«Koρίνα», εκδόσεις Σοκόλη, 2012.
«Απόπειρα Ζωής», εκδόσεις Περίπλους, 2016
«Το χρώμα της αλήθειας» Άνεμος εκδοτική, 2020

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα: [email protected]