Το “σπίτι” του Ελύτη στην Πλάκα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ακριβώς δίπλα στο Ίδρυμα της Μελίνας Μερκούρη, στη συμβολή των οδών Διόσκουρων και Πολυγνώτου, στην Πλάκα, θα δημιουργηθεί το “σπίτι” του Οδυσσέα Ελύτη – ένας χώρος με βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων και café. Καιρός ήταν, γιατί ο βραβευμένος με Nobel ποιητής, με τον θησαυρό της ποίησής του, τίμησε την Ελλάδα και την ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου.

Η σύντροφός του Ιουλίτα Ηλιοπούλου, έχοντας στην κατοχή της όλο το αρχείο του ποιητή, προσπαθεί χρόνια να βρει μια άκρη για να το κάνει προσβάσιμο στον κόσμο. Από το 2013 έχει προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού να κάνουν κάτι. Με τα πολλά πρόσφεραν ένα νεοκλασικό στην Πλάκα – ιδιοκτησίας του Υπουργείου. Δύο εταιρίες ανέλαβαν ΔΩΡΕΑΝ το έργο. Οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου -προσφορά των μελετητικών γραφείων Α. Σαμαρά (αρχιτεκτονική μελέτη) και Π. Παναγιωτόπουλου (στατική μελέτη) – εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, τον Ιούλιο 2013. Υπουργός τότε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η σημερινή διοίκηση του Υπουργείου που ως γνωστό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καρπώνεται έργα που έχουν ξεκινήσει οι προηγούμενοι, έβγαλε ένα προϋπολογισμό 657.200 ευρώ και θέτει το έργο σε δημοπράτηση που έχει προγραμματιστεί για το α’ τρίμηνο του 2021. Που σημαίνει πως αν όλα πάνε καλά, οι δουλειές για την οριστική αποκατάσταση και διαμόρφωση του διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου με τα δύο βοηθητικά κτίσματα, στην Πλάκα, θα ξεκινήσουν το β’ τρίμηνο του 2021.

Στο κτήριο θα δημιουργηθούν χώροι για την…

H συνέχεια εδώ: