Το σινεμά είναι δρόμος και περιπλάνηση by Rembrandt and the Cat

Σάββατο 23 Ιανουαρίου

Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Η γοητεία του δρόμου, της φυγής, της ανοιχτωσιάς, της έλλειψης προορισμού. Το σινεμά είναι ένα ατελείωτο ταξίδι, μια περιπλάνηση του νου και της καρδιάς. Άλλοτε σε κόσμους μακρινούς, άλλοτε στα πιο μύχια μονοπάτια της ύπαρξής μας. Ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου με την πυκνή και τεκμηριωμένη του αφήγηση μας ξεναγεί στα πιο εμβληματικά, περιπετειώδη και αξέχαστα road movies στην ιστορία του σινεμά.
Oι ταινίες δρόμου ανατρέχουν στην αμερικάνικη μυθολογική κληρονομιά του ανοιχτού ορίζοντα και της κατάκτησης του αγνώστου. Οι πιονέροι του Φαρ Ουέστ, οι τυχοδιώκτες των Great Plains πλέον περιπλανιούνται στην απεραντοσύνη της μεγάλης οθόνης. Ταυτόχρονα, τα road movies είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό τραύμα, ως μια απόπειρα συναδέλφωσης και ενοποίησης την επομένη της απόλυτης φρίκης.

Πάνω απ’ όλα όμως οι ταινίες δρόμου ανατρέχουν στα άχρονα στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και στην αρχέγονη κληρονομιά του σινεμά. Η κίνηση ισοδυναμεί με ζωή, ενώ η στατικότητα ταυτίζεται με τον μαρασμό. Στη μαγεία του σινεμά, που δίνει ζωή και ανάσα σε κόσμους που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν, όλα είναι δρόμος…

Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή 7 ευρώ
Κρατήσεις: [email protected]