Το παιδί απ’ την Καβάλα είναι διάνοια

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο Δημήτρης Χατζής όταν ήταν 15 ετών, του υποκλίθηκε όλος ο πλανήτης, αλλά στην Ελλάδα δεν του έκαναν την τιμή. Οι κλίκες των μετρίων δεν θέλουν λαμπερά μυαλά. Θα τον εξορίσουν κι’ αυτόν όπως και τόσους άλλους.

Το παιδί όχι απλώς έφτιαξε ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά έχει το χαμηλότερο κόστος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αξίας μόλις 500 ευρώ, και συγκαταλέγεται επίσημα, στους έξι στον πλανήτη, που έχουν κατασκευάσει InMoov ρομπότ! Φέτος έγινε 20 ετών.

Από μαθητής της Α’ Λυκείου – στην Καβάλα – και είχε στο δωμάτιο του ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ. που συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά.

Στο άκουσμα των επιτευγμάτων του μικρού Δημήτρη, ο Στέλιος Χατζηιωάννου (Έλληνας επιχειρηματίας – Easy Jet – ο οποίος ζει στην Αγγλία), ανακοίνωσε την χορηγία 10.000 ευρώ για τις σπουδές του και αμέσως μετά στην ίδια κίνηση, την χορηγία 10.000 ευρώ προχώρησε και ο πρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα (Η KPMG International Limited είναι ένα αγγλο-ολλανδικό πολυεθνικό δίκτυο επαγγελματικών υπηρεσιών).

Από τόσο μικρή ηλικία, κατόρθωσε με το προσωπικό του έργο να βάλει την Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης, και να βρίσκεται στην κορυφή, με τους πρώτους έξι.

Ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών. Μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, το Ascos PC Case. Και ο Δημήτρης άνοιξε τον… «ασκό» της Τεχνολογίας και του Design δημιουργώντας ένα προϊόν που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο των…

Η συνέχεια εδώ: