Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την ομαδική έκθεση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο «Ο δρόμος περνάει από μέσα»

Το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης» τιμά την μνήμη και την προσφορά του μεγάλου αυτού δημιουργού με μια σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα και το εξωτερικό. Το ΕΙΠ στην Κύπρο με επικεφαλής τον Γιώργο Ταξιαρχόπουλο συνδράμει στο αφιέρωμα αυτό με δράσεις και εκθέσεις που προβάλουν το πολυδιάστατο έργο του σημαντικού αυτού συγγραφέα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού  παρουσιάζει σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος  ομαδική έκθεση αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο «Ο δρόμος περνά από μέσα».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η ιστορικός τέχνης Δάφνη Νικήτα και ο εικαστικός Γιώργος Ταξιαρχόπουλος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 8μμ από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ξεχώρισε και αγαπήθηκε από τους Έλληνες γιατί μέσα από το πολυεπίπεδο έργο του σκιαγραφείται όλη σχεδόν η νεότερη ελληνική ιστορία. Μια Ελλάδα που παλεύει να γιατρευτεί από τις πληγές που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο καταστροφικός εμφύλιος. Οι ήρωες του Καμπανέλλη αληθινοί και ρεαλιστικοί άγγιξαν τις ψυχές των Ελλήνων που ταυτίστηκαν μαζί τους.

Οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος στην έκθεση προσεγγίζουν και συνομιλούν  ο καθένας με το προσωπικό εικαστικό του λεξιλόγιο με το διαχρονικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Σημαντικό να σημειωθεί πως ο Καμπανέλλης είχε έρθει στην Κύπρο και σκηνοθέτησε το έργο του «Ο δρόμος περνάει από μέσα» μετά από πρόσκληση του Θ.Ο.Κ. Την ευθύνη των σκηνικών και κουστουμιών είχε ο βραβευμένος Κύπριος εικαστικός Νίκος Κουρούσιης ο οποίος λαμβάνει μέρος στην έκθεση με σχέδια της σημαντικής αυτής παράστασης.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού καθώς και οι δυο επιμελητές της έκθεσης ευχαριστούν θερμά τους καταξιωμένους εικαστικούς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να μας ταξιδεύσουν με το δικό τους προσωπικό έργο στον κόσμο ενός ιδιαίτερου συγγραφέα που ένωσε τους ανθρώπους με τη δύναμη της πένας του.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Θεόδουλος Γρηγορίου, Νίκος Κουρούσης, Ευδοκία Κύρκου, Μαριάννα Κωνσταντή, Λία Λαπίθη, Νίκος Μάντζιος, Δάφνη Νικήτα, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, PASHIAS και Ερατώ Χατζησάββα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: [email protected], website: www.diatopos.com 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η νέα εκπροσώπηση του ΕΙΠ στην Κύπρο χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2021 οπότε και ομόφωνα προτάθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΙΠ Νίκο Κούκη και το ΔΣ του Ιδρύματος, ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Εικαστικός καλλιτέχνης, να αναλάβει τα καθήκοντα του εντεταλμένου εκπροσώπου. Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος έχει πολύπλευρη επαγγελματική πείρα ως βραβευμένος διεθνώς εικαστικός δημιουργός, ως ερευνητής και εκπαιδευτικός, ως διευθυντικό στέλεχος σε διεθνείς διοργανώσεις και ως διεθνώς πιστοποιημένος art expert στην Τέχνη, την Χειροτεχνία και την Πολιτιστική Κληρονομιά (ISO17024). Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και η συνεισφορά του από θέσεις ευθύνης ως διευθυντικό στέλεχος στις διοργανώσεις μεγάλου μεγέθους για την τέχνη & τον πολιτισμό στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες (Art-Athina, Art-Thessaloniki, Τεχνόπολη – EETE) από το 2005-2019. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, το ΕΙΠ εμφανίστηκε εκ νέου σε πολιτιστικά γεγονότα στην Κύπρο. Παρείχε την αιγίδα του σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις Διεθνείς Ημέρες Πολιτισμού, σε Διεθνή Συνέδρια και εκθέσεις για την Ελληνική γλώσσα, το βιβλίο, τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ενώ, παρουσίασε στο ευρύ κοινό προσωπικότητες της Κύπρου από την πολιτική, πνευματικούς, ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Το 2022 είναι έτος εφαρμογής σημαντικών ανακατατάξεων, πολιτιστικών γεγονότων και διοργανώσεων για το ΕΙΠ σε Ελλάδα και Κύπρο. Εγκαινιάζονται στρατηγικές συνεργασίες του διεθνώς. Ξεκινά εκ νέου η προσπάθεια επανασύστασης της νομικής οντότητάς του στην Λευκωσία έπειτα από επταετή διακοπή. Εγκαινιάζονται τα νεοσύστατα βραβεία και η απονομή τους σε μαθητές (Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου) αλλά και σε προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων & τεχνών που είναι Πρέσβεις του Ελληνικού Πολιτισμού με το έργο τους (HFC Delegate awards). Το ΕΙΠ ως ενεργό μέλος στο EUNIC Cluster Cyprus, συνεργάζεται στενά με Πρεσβείες, Διεθνείς Πολιτιστικούς Οργανισμούς και το Νέο Υφυπουργείο Πολιτισμού και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες Κύπρου. Καθιερώνεται το δίκτυο Φιλαναγνωσίας και Λεσχών Ανάγνωσης της Κύπρου, με σκοπό να ενωθεί με το αντίστοιχο Ελληνικό και κατ’ επέκταση με αντίστοιχα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών μελών της ΕΕ, κλπ. Παράλληλα, στην Ελλάδα και διεθνώς, ο Ελληνισμός εορτάζει το έτος μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και την καταστροφή της Σμύρνης, καθώς και την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη. ( Επίσημος Ιστότοπος: http://www.kambanellis.gr/ )

Η σημαντικότερη πολιτιστική διοργάνωση που διοργανώνει το ΕΙΠ στην Λευκωσία και τη Λεμεσό έως σήμερα είναι το αφιέρωμα στην μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη το οποίο ξεκινάει Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως αρχές Δεκεμβρίου. Η Κύπρος πρώτη τίμησε τον μεγάλο δημιουργό αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου πριν αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρας από το ΕΚΠΑ στην Αθήνα. Οι εκθέσεις είναι διασυνδεδεμένες και με εκδηλώσεις του ΕΙΠ στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα την εικαστική έκθεση που επιμελείται η Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων και μέλος του ΔΣ του ΕΙΠ την οποία παρουσιάζει στον χώρο της Ελληνοαμερικάνικής Ένωσης Αθηνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20:00.

Στην Λευκωσία, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Διάτοπος» (www.diatopos.com ) το ΕΙΠ παρουσιάζει μία ομαδική εικαστική έκθεση από την Παρασκευή, 23/9 έως και τις 08/10/2022. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Αξιότιμος Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου την Παρασκευή 23/09/2022 στις 20:00. Την ομαδική έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος (Επικεφαλής του ΕΙΠ στην Κύπρο) σε συνεργασία με τη ιστορικό τέχνης Δάφνη Νικήτα (Πρέσβειρα Ελληνικού Πολιτισμού, 1o HFC Delegate Award 2022), με έργα τέχνης διακεκριμένων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και την αισθητική πρόταση που απορρέει από το καλλιτεχνικού του έργο. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν σχέδια – ντοκουμέντα από την συνεργασία του Ι. Καμπανέλλη με τον Κύπριο εικαστικό Νίκο Κουρούσιη για το ανέβασμα στον Θ.Ο.Κ. του ομότιτλου θεατρικού έργου με την έκθεση, «Ο Δρόμος περνά από μέσα». Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Θεόδουλος Γρηγορίου, Νίκος Κουρούσιης, Ευδοκία Κύρκου, Μαριάννα Κωνσταντή, Λία Λαπίθη, Νίκος Μάντζιος, Δάφνη Νικήτα, PASHIAS, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, και Ερατώ Χατζησάββα. Την προτελευταία ημέρα της έκθεσης, την Παρασκευή 7/10/2022 στις 20:00 σας προσκαλούμε σε ανοικτή συζήτηση και μία ατμοσφαιρική βραδιά ανάγνωσης αποσπασμάτων έργων και ποιημάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη με σκοπό να αναβιώσουμε στιγμές από την συγγραφική του ένταση και έμπνευση. Στο χώρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον Ι. Καμπανέλλη, το οποίο είναι παραγωγή του ΕΙΠ έτους 2022. Στην βραδιά συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Νίκος Κούκης, ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες από την Κὐπρο, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και προσωπικότητες των γραμμάτων & των τεχνών από Ελλάδα και Κύπρο. Θα διαβαστεί χαιρετισμός της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνας. Όλα τα δρώμενα θα βιντεοσκοπηθούν ώστε να μπορεί το ΕΙΠ να τα χρησιμοποιήσει παρουσιάζοντάς στο ευρύ κοινό την πολιτιστική συνεισφορά του στην Κύπρο με αφορμή το έτος Ι. Καμπανέλλη.

Στην συνέχεια, στο «Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη», ο επικεφαλής του ΕΙΠ Κύπρου Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, σε συνεργασία με την Διευθύντρια του Κέντρου Τεχνών Λεμεσού Μαρίζα Παρτζίλη, επιμελούνται και παρουσιάζουν τέσσερις (4) performances από ηθοποιούς και εικαστικούς καλλιτέχνες. Κάθε ένα δρώμενο παρουσιάζεται από μία φορά, μία διαφορετική ημέρα στο φιλότεχνο κοινό της Λεμεσού ως ένθετη συμβολή του ΕΙΠ Κύπρου στην ομαδική έκθεση για το Θέατρο που θα λαμβάνει χώρα εκείνο το χρονικό διάστημα στο χώρο των «Αποθηκών Παπαδάκη» υπό την επιμέλεια της Μαρίζας Παρτζίλη. Στα τέσσερα δρώμενα, οι καλλιτέχνες, εμπνέονται από διαφορετικά θεατρικά έργα του Ι. Καμπανέλλη και ενσωματώνουν στοιχεία, αντικείμενα, κοστούμια, χειρονομίες και λόγο στο προσωπικό τους καλλιτεχνικό στίγμα και έργο. Για τις ανάγκες των performances θα ανακοινωθεί πρόγραμμα. Η ομαδική έκθεση και τα δρώμενα θα διαρκέσουν από την Τετάρτη 05/10/2022 έως και το Σάββατο 03/12/2022. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κύριος Νίκος Κούκης. Για τις εκδηλώσεις αυτές του ΕΙΠ στην Κύπρο, ¨Διάτοπος¨ και ¨Αποθήκες Παπαδάκη¨, θα εκδοθεί κοινός κατάλογος.Με εκτίμηση,

Γεώργιος Ταξιαρχόπουλος Εικαστικός, Εκπαιδευτικός -Ερευνητής, Εντεταλμένος εκπρόσωπος ΕΙΠ στην Κύπρο

Επίσημος Ιστότοπος: https://hfc-worldwide.org/athens/