«Το Γονεοτροφείο» Μία παράσταση που σέβεται τη νοημοσύνη των παιδιών

Κριτική από τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

«Το Γονεοτροφείο», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Δασκαλάκη, με την ευαίσθητη , αισιόδοξη -και με χιούμορ – θεατρική διασκευή του Σωκράτη Πατσίκα και τη σκηνοθετικά ποιητική ματιά του Ευθύμη Χρήστου,  είναι η ιστορία ενός παιδιού που αναζητά την πιο ασφαλή αγκαλιά του κόσμου. Είναι μια ανατρεπτική ιστορία που θέλει τα «παιδιά» να έχουν τον πρώτο λόγο. Παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο θέατρο Nους!

Το έργο: Στο φανταστικό κόσμο του πρωτότυπου έργου «Το Γονεοτροφείο», ένα μικρό παιδί, ο Παύλος, αναζητάει να βρει τους γονείς με τους οποίους θα δημιουργήσουν μια πραγματική και ευτυχισμένη οικογένεια. Εδώ, αντί για ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών, υπάρχουν μόνο ιδρύματα για μεγάλους κι εδώ τα υποψήφια ζευγάρια εκπαιδεύονται για το πώς να γίνουν οι καλύτεροι υποψήφιοι γονείς:  μαθήματα μαγειρικής και διατροφής, οικιακά, λεξιλόγιο, έλεγχος ορίων και ασκήσεις υπομονής. Διδάσκονται, επίσης, πώς να υποδέχονται ένα παιδί, πώς να το φροντίζουν, να του μιλούν, να το ακούνε, αλλά κυρίως πώς να του δείχνουν  αγάπη και να του προσφέρουν ασφάλεια. Καθώς, όμως,  τα χρόνια περνούν, κάποιοι γονείς φεύγουν από το Γονεοτροφείο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, κάποιοι άλλοι πάλι, μένουν πίσω και ακόμα περιμένουν… «Εσείς, τι ζητάτε από ένα παιδί;» Ρώτησε ο Παύλος και κοκκίνησε από συστολή και αμηχανία. «Να μας αφήσει να το αγαπάμε όπως είναι, γι΄ αυτό που είναι, από σήμερα και για πάντα, του απάντησαν σχεδόν με μια φωνή…».

O Χρήστος Δασκαλάκης, που έγραψε το ομώνυμο βιβλίο, πάνω στο οποίο βασίστηκε και η παράσταση, παραδίδει μαθήματα ουσίας, ανθρωπιάς και αληθινής αγάπης από και προς τα παιδιά. Η έξυπνη γραφή του σε συνδυασμό με την αισιόδοξη ματιά του, συνθέτουν ένα κείμενο, μέσα από το οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν έναν κόσμο αληθινό, γεμάτο αγάπη και κυρίως ανθρωπιά. Η παράσταση δεν στηρίζεται σε ουτοπικές συμβουλές και αερολογίες περί ανατροφής των παιδιών. Η παράσταση σέβεται τη νοημοσύνη των παιδιών, βασίζεται στην ειλικρίνεια και έχει βαθύτατα νοήματα σχετικά με την ανατροφή των γονέων, που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον κομμάτι του έργου, που ελκύει τους θεατές.

Μέσα από ειλικρίνεια και χιούμορ, ο ευφάνταστος σκηνοθέτης Ευθύμης Χρήστου, διεισδύει με ταπεινότητα και ειλικρίνεια στον ψυχισμό των παιδιών, χωρίς τη διάθεση να «κουνήσει το δάχτυλο» ή να νουθετήσει, αλλά να πληροφορήσει, να προβληματίσει και να δώσει ηχηρά κίνητρα σκέψης και πράξης! Γονείς και παιδιά, θα βρουν σίγουρα από την πλευρά τους, στοιχεία και κομμάτια του προσωπικού τους παζλ.

Ο θίασος της παράστασης, αποτελείται από ηθοποιούς διαφόρων ηλικιών, που όλοι μαζί συνθέτουν μία δυνατή ομάδα επιτυχίας, περνώντας δυνατά μηνύματα, μέσα από την αληθινή τους ερμηνεία αλλά και το άπλετο χιούμορ. Τα παιδιά, δεν χρειάζονται εντυπωσιασμούς και «χάϊδεμα αυτιών». Τα παιδιά χρειάζονται αλήθειες και η παράσταση αυτή τις δίνει απλόχερα. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των Χρήστου Καπενή, Εύης Κολιούλη, Περικλή Λιανού, Φιλίνης Παναγιωτοπούλου, Οδυσσέα Πετράκη, και Μαρίας Στάβαρη, σίγουρα εντυπωσιάζουν και είναι απολαυστικές.

Επίσης, τα παιδιά δεν θέλουν υπερβολικά εφέ. Το έξυπνο σκηνικό και οι ειδικές κατασκευές διά χειρός του Κωνσταντίνου Χαλδαίου, συνθέτουν ένα «Γονεοτροφείο» που προσφέρει ενδιαφέρον, χαρά και προκαλεί εντύπωση στα παιδιά. Επίσης, τα κοστούμια που επιμελείται η Εβελίνα Δαρζέντα παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη του έργου και κάνουν τα παιδιά, κάθε ηλικίας, να χαίρονται! Τέλος, η πρωτότυπη μουσική του Θεόφιλου Πουζμπούρη, ταξιδεύει το κοινό και προκαλεί δυνατά συναισθήματα!

Χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτή η παράσταση δεν θυμίζει σε τίποτα μία κοινότυπη και συνηθισμένη παιδική παράσταση. Έχει ουσία, εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κυρίως σέβεται τα παιδιά και τον τρόπο που σκέφτονται. Πέραν όμως των παιδιών, αυτή την παράσταση οφείλουν να παρακολουθήσουν και γονείς ή εκπαιδευτικοί. Ή και άνθρωποι που σκέφτονται να γίνουν ή να μην γίνουν γονείς.

Μέσα από αυτό το πρωτότυπο ταξίδι τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τι σημαίνει «αποδοχή» και «απόρριψη», «όρια» και «ελευθερία», «πρέπει» και «θέλω», μαθαίνουν πώς να ξεπερνούν τους φόβους τους όταν βρίσκονται απέναντι σε αδιέξοδα και πως με αγάπη και υπομονή τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

«Τελικά, γονείς δεν σημαίνει μόνο παιχνίδι και ελευθερία», ακούστηκε μια μικρή φωνή να ψιθυρίζει μέσα του, «αγάπη σημαίνει επίσης όρια, ασφάλεια και πραγματικό ενδιαφέρον».

Θα καταφέρει άραγε ο Παύλος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα; Θα μπορέσει να καταλάβει και να βρει τους κατάλληλους γονείς με τους οποίους θα ζήσει ευτυχισμένος ; Η απαντήσεις, επί σκηνής!

Συντελεστές:

Πρωτότυπο έργο: Χρήστος Δασκαλάκης
Θεατρική Διασκευή: Σωκράτης Πατσίκας
Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ευθύμης Χρήστου
Πρωτότυπη μουσική: Θεόφιλος Πουζμπούρης
Σκηνικό – Ειδικές κατασκευές: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κοσμάς Κότσι
Βοηθός ενδυματολόγου: Ματίνα Σκάρου
Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου
Promo trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Σχεδιασμός αφίσας – Γραφιστικά: Forbidden Designs – Δημήτρης Γκέλμπουρας
Σχολικά – ομαδικά εισιτήρια: SD Concept – Σίσσυ Δημάκη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού
Υπεύθυνη παραγωγής: Βάσω Δούκα
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Δημήτρης Φωτόπουλος ΙΚΕ

Παίζουν (αλφαβητικά) : Χρήστος Καπενής, Εύη Κολιούλη, Περικλής Λιανός, Φιλίνη Παναγιωτοπούλου, Οδυσσέας Πετράκης, Μαρία Στάβαρη

Πληροφορίες 

Κάθε Κυριακή στις 12.00
Καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία Δευτέρα έως Παρασκευή.

Διάρκεια: 90′ (με διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: Α Ζώνη 12 ευρώ, Β Ζώνη 10 ευρώ, Εκπτωτικά/ Ανέργων/Ομαδικά 8 ευρώ, Ατέλειες 5 ευρώ.
Ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις σχολείων: 6 ευρώ για καθημερινές πρωινές παραστάσεις.

Τοποθεσία: ΘΕΑΤΡΟ ΝΟUS, Διεύθυνση: Τροίας 34, Αθήνα (450μ – 6’ από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτώρια)

Τηλέφωνα κρατήσεων για τις Κυριακές: 6908228704

Τηλέφωνα για κρατήσεις ομαδικών – σχολικών εισιτηρίων: 2106143021, 6946123004, 2107667022, 6944743043, 2106080528