Τεχν-Άσματα: Το motto μας είναι “Η Μουσική είναι Απελευθέρωση”. Αυτήν περιμένουμε…

Αποκλειστική συνέντευξη με το Μουσικό Σχήμα “Τεχν-Άσματα” που αποτελούν οι: Μίνα Παπαϊωάννου και Νικόλας Τριήρης.

“Δισκογραφικά έχουμε κυκλοφορήσει ένα διπλό άλμπουμ με επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών καθώς και νέες συνθέσεις του σχήματός μας σε πρώτη κυκλοφορία με τη μορφή ψηφιακών single.”

Πώς συναντηθήκατε; Το Σεπτέμβρη του 2012 συμμετείχαμε και οι δύο στη συναυλία για τον Συριακό λαό
που έγινε στα Προπύλαια. Εκεί έγινε η γνωριμία μας και αυτή ήταν και η πρώτη μας συνεργασία. Στη συνέχεια συμμετείχαμε στη δισκογραφία του συγκροτήματος “Λαβύρυθμος” και
τον Σεπτέμβρη (μας πάει αυτός ο μήνας…χαχα) του 2015, φτιάξαμε τα “Τεχν-Άσματα”.

Ποιος ήταν ο νονός; Ένα μεσημεράκι που είχαμε την πρόβα μας, προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι έξυπνο που να εμπεριέχει την τέχνη και το τραγούδι. Η Μίνα έλεγε: Κάτι με τέχνη, καλλιτεχνία… και πετάει ο Νικόλας το Τεχν-Άσματα. Αυτό ήταν!

Οι μουσικές σας επιρροές ποιες είναι; Η ρεμπέτικη, σμυρναίικη, παραδοσιακή, λαϊκή και έντεχνη μουσική.

Τι σημαίνει το σχήμα σας για εσάς; Είναι το μοναχοπαίδι μας που του έχουμε αδυναμία. Είναι τρόπος έκφρασης και απελευθέρωσης.
Και φυσικά είναι η δουλειά μας.

Πως δουλεύετε; Καταρχάς είμαστε ένα συγκρότημα που κάνει συνέχεια πρόβες. Έχουμε ορίσει κάποιες μέρες
την εβδομάδα που παίζουμε σταθερά.
Βέβαια όταν πρόκειται για κάποια συναυλία ή live εκτός
των σταθερών εμφανίσεων/σεζόν, τα πράγματα σοβαρεύουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τον κιθαρίστα που μας συνοδεύει τη συγκεκριμένη περίοδο και ανάλογα με τις απαιτήσεις των εμφανίσεων, συνεργαζόμαστε και με άλλους μουσικούς. Οπότε απαιτούνται περισσότερες και πιο αυστηρές πρόβες.

Τι σημαίνει το live για εσάς; Στα live μας κατά κύριο λόγο, παίζουμε τα τραγούδια που αγαπάμε και τη μουσική που μας αρέσει να ακούμε. Το ζωντανό είναι αυτό που εκτοξεύει την αδρεναλίνη του καλλιτέχνη. Η αμεσότητα με το κοινό είναι κάτι μοναδικό και πολύτιμο. Είναι δούναι και λαβείν όμορφων συναισθημάτων. Χαράς, κεφιού, αγάπης! Είναι ενσυναίσθηση.
Ειδικά όταν κάποιος από το κοινό μας ζητήσει να παίξουμε το αγαπημένο του τραγούδι, η γνωστή παραγγελιά, η ευχαρίστηση είναι πρώτα δική μας. Συχνά παροτρύνουμε τον κόσμο να τραγουδάει μαζί μας και γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα, στους ήχους της ευγενικής συχνότητας 432 Hz.

Παίζετε και τα δικά σας τραγούδια στις εμφανίσεις σας; Βέβαια και μας δίνει μεγάλη χαρά, που πλέον μας τα ζητάει το κοινό μας και τα τραγουδάει μαζί μας. Είναι μια επιβεβαίωση ότι κάτι κάνουμε πολύ καλά.

Η δισκογραφία σας; Δισκογραφικά έχουμε κυκλοφορήσει ένα διπλό άλμπουμ με επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών καθώς και νέες συνθέσεις του σχήματός μας σε πρώτη κυκλοφορία με τη μορφή ψηφιακών single.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;
Σίγουρα δεν ήταν τυχαία η Μουσική ένα από τα 4 βασικά μαθήματα στην αρχαία Ελλάδα. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανθρωπότητα, καθώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και την ψυχολογία μας με διάφορους θετικούς τρόπους. Βελτιώνει τις αποδόσεις του εγκεφάλου και ενισχύει τη δημιουργικότητα.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μαθαίνει το παιδί να σκέφτεται, να μετράει, να υπολογίζει,
να γίνει μεθοδικό αλλά και να ονειρεύεται και να κυνηγάει και να επιτυγχάνει στόχους. Η Μουσική είναι μέσα μας.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Οι περισσότεροι από τους νεότερους μουσικούς είναι αρκετά αξιόλογοι κι ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα μουσικά σχολεία. Τα παιδιά που αποφοιτούν από αυτά γνωρίζουν πολύ καλή μουσική και μάλιστα την παραδοσιακή μουσική.
Στην Ελλάδα πάντα υπάρχουν καλοί μουσικοί και σπουδαία έργα κλεισμένα σε συρτάρια. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι η τέχνη είναι και δουλειά και ο καλλιτέχνης βιώνει ένα αβέβαιο παιχνίδι επιβίωσης.

Σημαντικές εμφανίσεις σας που θυμάστε με χαρά; Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετές από τις εμφανίσεις μας μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, μιας και είναι πολλές και η καθεμιά μας έχει αφήσει κάτι πολύ όμορφο, αλήθεια. Είναι η σχέση μας και η συνεργασία μας πρώτα απ’ όλα σημαντική και αξιόλογη. Έχουμε κοινή αισθητική και στόχευση και συνήθως σύμπνοια απόψεων. Από την κάθε περίπτωση και οι δύο επιλέγουμε να κρατάμε τα θετικά. Πάντα υπάρχουν!
Ιδιαίτερη εμπειρία ήταν η συμμετοχή μας στο Μουσικό Φεστιβάλ της Σαντορίνης το καλοκαίρι του 2016. Επίσης η συμμετοχή μας στο πρώτο Ρεμπέτικο Φεστιβάλ της Αθήνας, στο Παλαιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι τον Ιούνιο του 2019.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Όταν με το καλό τελειώσει όλη αυτή η δυσκολία που βιώνουμε παγκοσμίως, σχεδιάζουμε να γράφουμε και να παίζουμε συνεχώς πολλή, καλή και αγαπημένη μουσική. Ας ελπίσουμε ότι η καινούρια “κανονικότητα” θα μας το επιτρέψει. Τόσο σε εμάς όσο και σε όλους τους συναδέλφους μας.
Το motto μας είναι “Η Μουσική είναι Απελευθέρωση”. Αυτήν περιμένουμε…

Βιογραφικό.

Το μουσικό σχήμα “Τεχν-Άσματα” αποτελείται από δύο μουσικούς και φίλους, που έσμιξαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Στόχος τους αποτελεί η καλλιτεχνική απόδοση έντεχνων, λαϊκών και ρεμπέτικων ήχων, με σεβασμό στις πρώτες και αυθεντικές εκτελέσεις των δημιουργών τους, καθώς και η δημιουργία νέων, δικών τους συνθέσεων.
Στα πλαίσια του μουσικού τους πειραματισμού περιλαμβάνονται εναλλακτικές ενορχηστρώσεις, αναζήτηση ποικίλων ηχητικών συνδυασμών και χρήση διάφορων οργάνων.
Το δημιουργικό αυτό δίδυμο συμπληρώνεται με τη συνδρομή του εκάστοτε κιθαρίστα-τραγουδιστή για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Με την πεποίθηση ότι μέσα από τη μουσική ζούμε την απόλυτη ελευθερία, καταφέρνει να μας πάει ένα μεγάλο ταξίδι από τους μανέδες και τα ρεμπέτικα του μεσοπολέμου ως τα καλλιτεχνήματα των ημερών μας.
Δισκογραφικά έχει κυκλοφορήσει ένα διπλό άλμπουμ με επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών και νέες συνθέσεις σε πρώτη κυκλοφοριά με τη μορφή ψηφιακών single.

Το σχήμα απαρτίζουν οι:

Μίνα Παπαϊωάννου: Φωνή
Νικόλας Τριήρης: Μπουζούκι, Τζουράς, Λαούτο, Φωνή

Περισσότερα:
Ιστοσελίδα: http://texn-asmata.com/
Facebook: http://bit.ly/2jbTwl5
YouTube: http://bit.ly/2AsUI7E
Instagram: http://bit.ly/2BmCaXc
Twitter: http://bit.ly/2B7SXfJ
Google+: https://goo.gl/JyU4Me
Mail: info@texn-asmata.com

Download Links (ψηφιακά καταστήματα):
itunes: http://apple.co/2zugUyj
amazon: http://amzn.to/2ykUGxl
Google Play: http://bit.ly/2jeRh0p

Streaming links (υπηρεσίες ακρόασης):
Spotify: http://spoti.fi/2hqamMi
Deezer: http://bit.ly/2zOTFBT
Tidal: http://bit.ly/2rl0qFE
Soundcloud: http://bit.ly/2iXlgH5
Reverbnation: http://bit.ly/2zxHYim