«Τα παιδιά κοντά στην τέχνη»

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εικαστικού Κύκλου SIANTI

Διάρκεια Προγραμμάτων: 2018 – 2019

Η Βασιλική Σιαντή σε συνεργασία με την Πόπη Γεωργοπούλου, μουσειολόγο και μουσειοπαιδαγωγό, μοιράστηκαν την επιθυμία τους να «φέρουν τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης» και πραγματοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια, δύο Κύκλους Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών.

Μπορούν χώροι, όπως οι ιδιωτικές γκαλερί, να αποτελέσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να γνωρίσουν τα παιδιά την τέχνη;

Μετά την ολοκλήρωση των δωρεάν εκπαιδευτικών δράσεων στο χώρο του Εικαστικού Κύκλου Sianti η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Στόχος των προγραμμάτων αποτέλεσε η εξοικείωση, η πολυαισθητηριακή αλληλεπίδραση των παιδιών με το έργο παλιότερων αλλά και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και η κατανόηση της ιδιαιτερότητας του χώρου μιας γκαλερί, που αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό χώρο για τον καλλιτέχνη, μετά το εργαστήριό του.

Το 2018 ξεκινά ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τρία σχήματα. Ο Kύκλος, το Tετράγωνο & το Tρίγωνο έννοιες ξεκάθαρες στην παιδική αντίληψη, έγιναν το όχημα-αφορμή για ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της τέχνης.

Κατά την διάρκεια του πρώτου Κύκλου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως: η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, ο Δημήτρης Βλάσσης & ο Κώστας Σπυριούνης.

Οι μικροί δημιουργοί περιηγήθηκαν στις εκθέσεις, ψάχνοντας σχήματα μέσα σε πίνακες και γλυπτά, και αφού εξερεύνησαν τη δική τους θέση σε σχέση με τα σχήματα δημιούργησαν τα δικά τους μοναδικά έργα.

Το 2019, 4 νέες έννοιες και αντίστοιχες τεχνικές έγιναν το όχημα για νέα ταξίδια στην τέχνη. Κατά την διάρκεια του φετινού δεύτερου Κύκλου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τα παιδιά μυήθηκαν στην τεχνική του Κολάζ, ανακάλυψαν τον κόσμο της γλυπτικής με Πηλό, εμπνεύστηκαν από τα έργα των καλλιτεχνών και ζωγράφισαν τα δικά τους με Νερομπογιές και μελέτησαν τις ιδιαιτερότητες της Μικτής τεχνικής.

Δύο ακόμα εκπαιδευτικές δράσεις…
Παράλληλα με τους κύκλους εκπαιδευτικών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν δυο ακόμα εκπαιδευτικές συναντήσεις.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) & της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου), με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Τα χρώματα της καρδιάς”.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, τα παιδιά περιηγήθηκαν στην έκθεση Έργων Τέχνης «HE(ART)» του Θ. Λάλα, παρατήρησαν τα χρώματα αλλά και τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί και με την πολύτιμη καθοδήγηση του χρωμάτισαν τις προσωπικές τους ιστορίες σε ένα μεγάλο χαρτί, όπου όλοι συμμετείχαν ζωγραφίζοντας μια καρδιά από χρώματα…

Το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της έκθεσης «ΚΥΚΛΑΔΕΣ» του Δημοσθένη Κοκκινίδη, ο Εικαστικός Κύκλος Sianti σε συνεργασία με την Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγο & ΜΑ μουσειολόγο/Μουσειοπαιδαγωγό πραγματοποίησε ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Χρώματα & καμβάδες: ταξίδι στις Κυκλάδες». Μια πολύχρωμη περιήγηση στα νησιά των Κυκλάδων και στα νέα έργα του μεγάλου ζωγράφου περίμενε τους μικρούς επισκέπτες.
‘’Όταν, ως θεατές, κατανοούμε τις προσπάθειες του καλλιτέχνη, αναδημιουργούμε τη διαδικασία της αυτό-ανακάλυψης, συνεπώς γινόμαστε κι εμείς καλλιτέχνες.’’
Freeland, S. ‘‘Μα είναι αυτό τέχνη;’’, εκδ Πλέθρον, Αθήνα, 2005

Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τους δύο πρώτους Κύκλους Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης των νεότερων γενεών, μαζί με την Πόπη Γεωργοπούλου ξεκινούν τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τα επόμενα εκπαιδευτικά ταξίδια. Νέες καλλιτεχνικές περιπέτειες περιμένουν από τον ερχόμενο Οκτώβρη, μικρούς και μεγάλους στον Εικαστικό Κύκλο Sianti.

Με εκτίμηση,
Βασιλική Σιαντή, Managing Director

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Εικαστικός Κύκλος Sianti
Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τηλ: 210 7245432, 210 3648335
Email: [email protected]

Web: https://ikastikos-kiklos.com/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7/