Ταμπάκη Ευαγγελία: “Ο Πολιτισμός ήταν και θα είναι πάντα μία Όαση…”

“Ανυπομονώ να παρουσιάσω την καινούρια μου δουλειά. Να γίνουν οι Εκθέσεις που αναβλήθηκαν και μια υπαίθρια σε χώρο έκπληξη και Ατομική αλλά και με φίλους Ζωγράφους, που το επεξεργάζομαι και το σχεδιάζω στο μυαλό μου πολυ καιρό τώρα…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Πέρασα κι εγω διαδοχικά απο διάφορα συναισθήματα. Ηταν ενα Σοκ… μια αναπάνεχη κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστώ. Πολλά και αντικρουόμενα τα συναισθήματα. Σοκ… Φόβος… Έκπληξη… Αμφισβήτηση… Οργή… Θυμός… Ψυχολογική κούραση… αλλά ευτυχώς… Υπομονή και Ψυχραιμία. Δύσκολο το 2021. Δύσκολο!!!

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Οταν εχεις να αντιμετωπίσεις εναν κίνδυνο πρέπει να λειτουργούν τα αντανακλαστικά πιο γρήγορα απο τα συναισθήματα… η όποια ανταρσία εκείνη την στιγμή μόνο χάος μπορεί να προκαλέσει. Λυπάμαι που το λέω αλλά η Κυβέρνηση με απογοήτευσε….νομίζω πως παρ’ ολα τα μέτρα που πήρε  μας μετέδωσε τον πανικό της με αποτέλεσμα να αντιδράσει αρνητικά πολύς κόσμος. Κι ο κόσμος αντέδρασε αρνητικά οχι γιατι ειχε την πρόθεση να αψηφήσει τους επιστήμονες αλλά γιατι το πέρασε στον κόσμο με λάθος τρόπο. Μου θυμισε την τακτική. Φοβόμουν και φοβέριζα. Εχασε την εμπιστοσύνη μου με τα απανωτά της λάθη αυτή η εκβιαστική χειραγώγηση… Οι απειλές, η τιμωρία αν δεν κάνετε αυτο που πρέπει. Ένα τσίρκο. Απειρία μεγάλη, πειραματισμός και βέβαια… Ανασφάλεια των πολιτών. Αυτο έκανε μεγάλη ζημιά. Η αδυναμία να “επικοινωνήσει” με τους πολίτες…αυτο λέει πολλά…

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ισχυρότερο!!! Αυτο πιστεύω πως θα ειναι το μέλλον του Πολιτισμού. Ειναι λίγες οι επιλογές μας στα δύσκολα, οπως φάνηκε. Ειναι μία Όαση διαχρονική και πολύ αποτελεσματική και βεβαίως ειναι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο που μπορει να εξισσοροπήσει καταστάσεις πιστεύω πως είμαστε ποτισμένοι εστω και ασυνήδειτα οι Ελληνες….

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Να επιστέψουμε στην “κανονικότητα” πιο υπεύθυνοι πιο ειλικρινείς πιο αληθινοί δεν μας έμαθε τίποτα ολο αυτό; Αν γυρίσουμε οι ιδιοι που είμασταν στην κανονικότητα τοτε δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα για καλυτέρευση. Αν απο τις δοκιμασίες δεν βγαίνουμε εστω και λίιιγο καλύτεροι τοτε δεν υπάρχει σωτηρία, μεχρι το τέλος της ζωής μας θα λέμε με περίσσια υποκρισία….τι θα έπρεπε να γίνει και δεν κάναμε ποτέ… τι έπρεπε να πούμε που δεν είπαμε ποτέ… τι θα έπρεπε να αλλάξουμε που δεν αλλάξαμε ποτέ… απο μας τους ιδιους αρχίζουν ολα. Αν δεν αλλάξουμε εμεις δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα….

Κοινωνία…Απομόνωση…Αποξένωση…Βία….Πώς θα ειναι η επόμενη μέρα; Μετά απο κάθε πόλεμο κάνεις εναν απολογισμό των απωλειών της ζημιάς πρώτα απ ολα και μετα ολων των αλλων. Ετσι και στην Πανδημία χάσαμε προνόμια που τα θεωρούσαμε δεδομένα, στέρηση ελευθερίας αποξενωθήκαμε απο γονείς φίλους ακόμα κι απο τα μέλη της της ιδιας μας της οικογένειας. Χάσαμε γονείς χωρίς να μπορούμε να τους κλείσουμε τα μάτια μας εκλεψαν ολα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγκαλιά την παρέα τα πάντα τα πάντα!!!!! Αόρατες αλυσίδες παντού βαρειές ομως ασήκωτες!!!! Αν ολα αυτα που ζούμε 2 χρόνια τώρα δεν μας κάνουν να εκτιμήσουμε ολα αυτα που μας εκλεψαν και αφήσουμε εστω κι ενα λεπτό στο εξής χωρίς να τιμήσουμε ολα αυτά τα δώρα της ζωής που χασαμε τα δυο τελευταία χρόνια είμαστε άξιοι της τύχης μας. Από την αλλη η Πανδημία εβγαλε χαρακτήρες δοκιμάστηκαν οι αντοχές οι φόβοι οι δαίμονές μας, δοκιμάστηκαν οι αξίες μας. Πήραμε ενα σκληρό μάθημα σε ολα τα επίπεδα. Σε μια στιγμή ανετράπη ολόκληρη η ζωή μας. Θα πρέπει αυτο να μας κάνει να εκτιμήσουμε πάλι απο την αρχή την Ζωή τους ανθρώπους τα πάντα. Χάθηκαν ζωές οχι απο την Πανδημία αλλά απο συντρόφους γυναικών ειδαμε συμπεριφορές απάνθρωπες κτηνώδεις. Δεν αντέχεται τοση παρακμή. Όλοι πρέπει να κοιτάξουμε και δίπλα μας. Όχι αλλη εγκληματική αδιαφορία. Όχι αλλη υποκρισία επιτέλους.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Θα το πάρω απο εκεί που το άφησα αλλά με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ενέργεια. Ανυπομονώ να παρουσιάσω την καινούρια μου δουλειά. Να γίνουν οι Εκθέσεις που αναβλήθηκαν και μια υπαίθρια σε χώρο εκπληξη και Ατομική αλλά και με φίλους Ζωγράφους, που το επεξεργάζομαι και το σχεδιάζω στο μυαλό μου πολυ καιρό τώρα και δουλειά, πολλή και καινούρια δουλειά…