Τάσος Μιχαηλίδης: “Η εποχή μας έχει ανάγκη την αρωγή και τις προτάσεις των Ποιητών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα και ο πλανήτης μας”

Κύριε Μιχαηλίδη, πείτε μας δυο λόγια για την ποιητική σας συλλογή «Ενεργητική φωνή». Η «Ενεργητική φωνή» εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2023 από τις εκδόσεις Νησίδες. Αποτελείται από 46 ποιήματα και 12 σχέδια που τα συνοδεύουν. Η καλλιτεχνική επιμέλεια έγινε από την αρχιτεκτόνισσα Πένυ Μιχαηλίδου. Ο τίτλος της συλλογής «Ενεργητική φωνή» δηλώνει το πάθος, το χρέος και το δικαίωμα συμμετοχής του Ποιητή στον αγώνα για ομορφιά ζωής.

Τι σας παρακίνησε να γράψετε το βιβλίο; Η εποχή μας έχει ανάγκη την αρωγή και τις προτάσεις των Ποιητών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα και ο πλανήτης μας. Η φύση και η δημοκρατία, οι προσωπικές σχέσεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων, η οικονομική εξαθλίωση και εκμετάλλευση των λαών απαιτούν τη συστράτευση όλων για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. 

Ποια μηνύματα «περνάει» το βιβλίο σας στον αναγνώστη; Αυτογνωσία και πίστη στη δύναμη της θέλησης για αλλαγή της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. Αντίσταση σε κάθε μορφή εξουσίας η οποία εξευτελίζει τους νέους, τις γυναίκες, τους ανέργους, τους αδύναμους, που το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 

Γιατί επιλέξατε την ποίηση για αποτυπώσετε τις σκέψεις σας; Νομίζω πως έχω να προτείνω έναν νέο τρόπο γραφής (τον ονομάζω νεονατουραλιστικό). Μ’ αρέσει ο λιτός, o αφαιρετικός λόγος της Ποίησης. Αυτή η διαδικασία επεξεργασίας λεκτικών υλικών που πετιούνται για την ανεύρεση μιας και μόνο λέξης με γοητεύει. Τέλος, ο στίχος υπό προϋποθέσεις μπορεί να περάσει εύκολα σε εκατομμύρια ανθρώπους είτε με το τραγούδι είτε ως σύνθημα, να κινητοποιήσει τις μάζες και ν’ ανατρέψει καθεστώτα… 

Ετοιμάζετε νέα συγγραφική δουλειά; Ετοιμάζω μια νέα ποιητική συλλογή και ξεκίνησα τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Τάσος Μιχαηλίδης
Ενεργητική φωνή
Σελίδες: 76, Τιμή: 8.48 ευρώ
ISBN: 978-618-5744-11-3
Εκδόσεις Νησίδες

Η ποιητική συλλογή «Ενεργητική φωνή» περιλαμβάνει 46 ποιήματα και έχει τη φιλοδοξία να δείξει ότι η Ποίηση μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο. Ο τίτλος δηλώνει το πάθος, το χρέος αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής του Ποιητή στον αγώνα για ομορφιά ζωής. Η κατάκτησή της προϋποθέτει την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση κάθε ανθρώπου. Εφόδια απαραίτητα στον 21ο αιώνα με τις αλλαγές που θα καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη μας και όχι μόνο. Ειδικά, η Ελλάδα ζει πρωτοφανείς ιστορικές προκλήσεις. Η αθόρυβη εξοικείωση και απουσία αντίδρασης στην απώλεια της φυσιογνωμίας και της ύπαρξής της είναι απίστευτες αλλά εμφανείς.

Η «Ενεργητική φωνή» είναι το πρώτο βήμα σ΄ ένα κίνημα γραφής που αυθαιρετεί στο όνομα «Νεονατουραλισμός». Βάσεις του αποτελούν η Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία, η Φιλοσοφία και η Επιστήμη-DNA. Η Ποίηση είναι το απόσταγμά τους, γι’ αυτό και είναι σε θέση να προσφέρει αντίσταση στην υπακοή και ν’ ανατρέφει αυτόνομες ψυχές. Και ο Ποιητής έρχεται ο καιρός να γράψει: «Ο στίχος κινητοποιεί τις μάζες και ανατρέπει καθεστώτα…»

Βιογραφικό

Ο Τάσος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης της Δύσης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε για 35 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη.

Εκδόσεις Νησίδες: Δεσπεραί 3, 546 21 Θεσσαλονίκη, [email protected]