Τάσος Αγγελίδης – Γκέντζος: “Η λέξη που μ’ εκφράζει είναι η αλήθεια. Η αλήθεια που κρύβεται πίσω και κάτω από έναν μύθο, από λέξεις και πρόσωπα…”

“…Χαίρομαι με τα καινούρια διηγήματα που διαβάζω κάθε μέρα. Χαίρομαι επειδή όλα αυτά θα βγουν σε ένα βιβλίο από τις Εκδόσεις Ωκεανός, το οποίο μετά από χρόνια θα μας θυμίζει αυτούς τους μήνες, αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Κάποια κειμενάκια έγραφα στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Όχι συχνά! Μετά τα τριάντα θυμάμαι τον εαυτό μου όποτε βρίσκει χρόνο να κάθεται σε μια καρέκλα και να γράφει… Δεν έχω ξαναγράψει στο πόδι ή στο κρεβάτι…

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η αλήθεια. Η αλήθεια που κρύβεται πίσω και κάτω από έναν μύθο, από λέξεις και πρόσωπα. Η αλήθεια των συναισθημάτων και των σκέψεων, η αλήθεια των χαρακτήρων, του αφηγητή, του συγγραφέα, η αλήθεια της κριτικής και των κριτικών, η αλήθεια των αναγνωστών. Η αλήθεια του ψέματος… Την ψάχνω! Μη νομίσετε πως τη βρήκα!

Νιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Αισθάνομαι την εσωτερική ανάγκη να γράψω. Δε ξέρω αν έχω έμπνευση… Δεν πιστεύω στην έμπνευση. Είμαι θιασώτης της σκληρής δουλειάς. Δεν είμαι από αυτούς που δεν έγραψαν τίποτα… αλλά κάθονται όλη την ώρα και κρίνουν τους άλλους. Δεν είμαι από εκείνους που έγραψαν πέντε γραμμές και θεωρούν τους εαυτούς τους λογοτέχνες ολκής! Η έμπνευση μοιράζει καλάμια σε τεμπέληδες, νάρκισσους κι εγωμανείς. Εγώ δεν ανήκω στις παραπάνω κατηγορίες. Κάθομαι για ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου… σκέπτομαι, γράφω, σβήνω… προσπαθώ, κοπιάζω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα χρησιμοποιήσω μόνο αρνητικές λέξεις για να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Τα καλά του χαρακτήρα μου δε θέλω να τα αναφέρω εγώ! Ούτε να σας απαντήσω πως το αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα μου είναι πως είμαι ευκολόπιστος! Αυτά είναι γελοιότητες! Τα καλά τα αφήνω να τα πουν οι άλλοι… Καταλαβαίνω πως είμαι επίμονος και δογματικός άνθρωπος. Ενώ φαίνεται να ακούω τους άλλους σπάνια μετακινούμαι από τις θέσεις μου, κι όταν το κάνω… αυτό γίνεται επειδή το επιλέγω εγώ. Δε μαλώνω ούτε συζητώ τις διαφωνίες μου με τους ανθρώπους, απομακρύνομαι σιγά σιγά από αυτούς και στο τέλος χάνομαι. Γιατί; Θα ακουστεί κάπως… αλλά ο διάλογος δε με βοηθά. Αν ο άλλος δε θέλει να καταλάβει, δε θα καταλάβει. Αν εγώ δε θέλω να καταλάβω, δε θα καταλάβω. Αυτό το… αμοιβαίες υποχωρήσεις ομολογώ πως δε με βρίσκει και τόσο σύμφωνο. Έχω συμβιβαστεί εδώ και καιρό με την ιδέα πως δεν αποδεχόμαστε τους πάντες… άρα και πως δε μας αποδέχονται οι πάντες. Δε με ενοχλεί καθόλου η άποψη που έχουν οι άλλοι για μένα.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Εκδόσεων Ωκεανός για τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό #μένουμε σπίτι. Διαβάσαμε στην Εφημερίδα Καθημερινή πως εσείς προτείνατε στον εκδοτικό σας οίκο αυτόν τον διαγωνισμό. Σωστά τα λέτε. Γιατί το έκανα; Αυτές τις μέρες του εγκλεισμού στα σπίτια μας ήθελα όλοι οι άνθρωποι να βγάλουν προς τα έξω τις σκέψεις τους. Τις αγωνίες και τους φόβους, τις ελπίδες, τα μη και τα πρέπει… Κι αυτό να γίνει μέσα από μικρές ιστορίες των 280 λέξεων. Ο διαγωνισμός πάει εξαιρετικά καλά! Χαίρομαι  με τα καινούρια διηγήματα που διαβάζω κάθε μέρα. Χαίρομαι επειδή όλα αυτά θα βγουν σε ένα βιβλίο από τις Εκδόσεις Ωκεανός, το οποίο μετά από χρόνια θα μας θυμίζει αυτούς τους μήνες, αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κοντινά σχέδια. Η έκδοση ενός θεατρικού έργου και μίας νουβέλας. Και η έκδοση ενός ακόμα συλλογικού βιβλίου που οργανώνω και επιμελούμαι… Αυτή τη φορά με διηγήματα! Και το καλοκαίρι -καλά να είμαστε- φαντάζομαι τον εαυτό μου στον Άγιο Λαυρέντη του Πηλίου παρέα με τους αγαπημένους γείτονές μου, την Εύα και τον Χρήστο.

Με εκτίμηση
Τάσος Αγγελίδης – Γκέντζος
Συγγραφέας – Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου “Ανατόλια”.
www.aggelidisgentzos.gr

Βιογραφικό – Ο Τάσος Αγγελίδης – Γκέντζος γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας και μεγάλωσε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία και στην Νεότερη Ελληνική και Μεσαιωνική Φιλολογία. Εργάστηκε σε κεντρικά φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κι από το 2000 μέχρι και σήμερα διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολεγίου “Ανατόλια”. Είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης fm 100,6. Κείμενά του (άρθρα, θεατρικές κριτικές κ.α) έχουν φιλοξενηθεί σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα… ζώντας στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου και στο Ναύπλιο.