Τάνια Κοφινιώτη: “Ο δρόμος του modeling είναι μακρύς και ανηφορικός. Είναι η ανηφόρα της επιτυχίας και όποιος τη σκαρφαλώνει αργά μένει και ψηλά”

“Ένα μοντέλο πρέπει να είναι καλλιεργημένο, να έχει κάποιες γνώσεις είτε γύρω από το μόντελινγκ και την ιστορία της μόδας είτε γύρω από γενικές γνώσεις γιατί βρίσκεται σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και πρέπει να μπορεί να εκφέρει άποψη… Ομορφιά δεν σημαίνει ότι απλά παρουσιάζω ένα όμορφο πρόσωπο και ένα όμορφο σώμα και από μέσα είμαι ακαλλιέργητη…”

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας ενός μοντέλου; Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας, απλά να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι επαγγελματίας, να φέρεσαι με ευγένεια και εκλεπτυσμένο τρόπο, να προσέχεις την προσωπική σου υγιεινή, να κοιμάσαι καλά, να τρέφεσαι σωστά και να προσέχεις τον εαυτό σου στις υπερβολές, παν μέτρον άριστον.

Καρριέρα, φώτα, λάμψη, χρήματα. Μύθος ή πραγματικότητα η ζωή ενός μοντέλου; Θα έλεγα μύθος που έχει καταρριφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ναι υπάρχει λάμψη, υπάρχουν τα φώτα αλλά υπάρχει και πάρα πολύ μοναξιά, ψεύτικες φιλίες και σχέσεις και ψεύτικες συγκλίνουσες καριέρες και προσωπικότητες. Κάποιοι καταφεύγουν στο να κάνουν διάφορα για να φτάσουν γρήγορα ψηλά κάποιοι άλλοι ανεβαίνουν αργά και με την αξία τους. Δυστυχώς όμως αυτό όλο έχει πέσει και πια δεν έχει καμία σχέση η μόδα και το μοντέλο με αυτό που ήταν κάποτε και σε καμία περίπτωση και οι χρηματικές απολαβές δεν είναι το ίδιο με πριν, σίγουρα γιατί περάσαμε την κρίση και περνάμε και όλα αυτά τώρα με τον κορονοιο αλλά γενικότερα το μόντελινγκ είχε πέσει πάρα πολύ στην Ελλάδα από πριν.

Modelling και Βία. Έχετε αντιμετωπίσει στην καριέρα σας τέτοια φαινόμενα; Βία.. πολύ ακραία λέξη. Όχι δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο, μου έχει γίνει ανήθικη πρόταση και φυσικά έπραξα άμεσα τα δέοντα ώστε να απομακρυνθώ. Νομίζω ότι εμείς τραβάμε πάνω μας και κάποιες συμπεριφορές μπορεί και άθελά μας μπορεί και ηθελημένα. Λεκτική βία που πάλι κατατάσσεται στη βία, έχω ακούσει να υφίσταται σε συναδέλφους αλλα ευτυχώς όχι σε εμένα.

Έχετε συνεργαστεί με πρακτορεία του Εξωτερικού; Με αυτού καθεαυτού πρακτορεία του εξωτερικού δεν έχω συνεργαστεί. Ωστόσο έχω λάβει μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έτσι έχω ανοίξει πόρτες και στο εξωτερικό για διάφορες δουλειές διαγωνισμούς και project. Σε πασαρέλες του εξωτερικού έχω περπατήσει αλλά όχι για κάποιο οίκο μόδας, παρά μόνο για λογαριασμό των διαγωνισμών.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το modeling; Η συμβουλή που δίνω είναι η ιδια με την πρώτη ερώτηση. Να προσέχουν τη σωματική τους κατάσταση να είναι ευπρεπείς, να φέρονται επαγγελματικά και να στηρίζονται στις δικές τους πλάτες και στις δικές τους δυνατότητες. Μπορεί ο δρόμος να είναι μακρύς και ανηφόρα αλλά είναι ανηφόρα της επιτυχίας και όποιος τη σκαρφαλώνει αργά μένει και ψηλά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τηλεοπτικά talent show modelling; Τα τηλεοπτικά show γενικότερα είναι ωραία διασκεδάζουν τον κόσμο, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, διδάσκουν και διάφορα πράγματα ως ένα βαθμό. Ωστόσο καλό θα είναι να μην μένουν μόνο εκεί να ξεκινάνε από κει να το χρησιμοποιούν σαν εφαλτήριο και μετά να τραβάνε το δικό τους δρόμο. Από την άλλη πλευρά κάποια σόου δυστυχώς από εκεί που ήταν διασκεδαστικά και σε ένα βαθμό επιμορφωτικά πλέον έχουν καταντήσει να είναι Reality με καυγάδες και μαλλιοτραβήγματα μόνο και μόνο για την τηλεθέαση και για την προβολή.

Ανάμεσα σε μια επιτυχημένη καριέρα στο Modeling, στην Τηλεόραση ή στο θέατρο τι θα διαλέγατε; Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να τα ξεχωρίσω γιατί μου αρέσουν και τα δύο. Και αυτό γιατί, όχι λόγω της προβολής που γίνεται, άμεσης ή έμμεσης αλλά γιατί έχουν ένα διασκεδαστικό και παράλληλα διαδραστικό χαρακτήρα πράγμα που μου αρέσει πολύ το δημιουργικό αυτό κομμάτι. Θα έλεγα ισως λίγο λιγότερο το θέατρο γιατί η αμεσότητα με τον κόσμο απαιτεί να έχεις μεγάλη εμπειρία για να αποφύγεις τυχόν καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν εκείνη τη στιγμή και για να είναι πάντα το αποτέλεσμα άρτιο όπως από όλους αυτούς τους εκπληκτικούς ηθοποιούς που βλέπουμε.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας σχεδιαστές μόδας, ποιο μοντέλο σας εμπνέει και γιατί; Επειδή μου αρέσει να είμαι ειλικρινής σαν άνθρωπος θα σας απαντήσω ακριβώς όπως θα απαντούσα σε μία φίλη μου. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη μόδα δεν παρακολουθώ ποτέ επιδείξεις μόδας απλά από μικρή μου άρεσε πάρα πολύ όλο αυτό το δημιουργικό κομμάτι που προανέφερα και θέλησα και εγώ να το δοκιμάσω αν και βέβαια ποτέ δεν το επιδίωξα, ήρθε από μόνο του εντελώς ξαφνικά χωρίς ούτε καν να το καταλάβω. Τώρα αν με ρωτάτε ποιο μοντέλο θαυμάζω, θα σας πω σίγουρα σε ομορφιά και χάρη στο περπάτημα τη Ναόμι Κάμπελ αλλά όχι σε προσωπικότητα τουλάχιστον με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τη συμπεριφορά της.

Τι δεν θα κάνατε σε μία φωτογράφιση; Δεν θα έκανα ποτέ γυμνό οχι γιατί θεωρώ ότι μπορεί να προσβάλλει ή να μην είναι αρεστό ή να είναι κατακριτέο, σε καμία περίπτωση, οτιδήποτε κάνουμε με προσωπική μας συναίνεση είναι αποδεκτό. Απλά γιατί θεωρώ εγώ σαν Τάνια ότι δεν θα ήθελα στο μέλλον κάνοντας ένα παιδί να διαρρεύσει μία τέτοιου είδους φωτογραφία γιατί δεν θα ξέρω και πώς να το αντιμετωπίσω και επίσης δεν θα ήθελα τα προσωπικά μου σημεία του σώματος να εκτίθενται για όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να τα κρατάω για το σύντροφό μου για τις προσωπικές μας στιγμές.

Μόρφωση και Modeling. Ένα όμορφο σώμα είναι αρκετό για μια επιτυχημένη καριέρα; Πολύ ωραία Ερώτηση. Φυσικά και πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά και όμορφα. Σαφέστατα το μοντέλο πρέπει να είναι καλλιεργημένο να έχει κάποιες γνώσεις είτε γύρω από το μόντελινγκ και την ιστορία της μόδας είτε γύρω από γενικές γνώσεις γιατί βρίσκεται σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και πρέπει να μπορεί να εκφέρει άποψη. Επίσης ομορφιά δεν σημαίνει ότι απλά παρουσιάζω ένα όμορφο πρόσωπο και ένα όμορφο σώμα και από μέσα είμαι ακαλλιεργητη και κενή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να έχεις πάει σχολείο ή να έχεις σπουδάσει. Παιδεία παίρνεις και από το σπίτι σου και από τον περίγυρό σου. Κάποτε τα μοντέλα λέγονταν μανεκέν. Μανεκέν σημαίνει όμορφος μέσα και έξω, δεν ήταν μόνο να είσαι εξωτερικά όμορφος. Δυστυχώς όμως τη σήμερον ημέρα αυτό τείνει να γίνεται όλο και περισσότερο πιο σύνηθες φαινόμενο και θεωρούν πολλές κοπέλες ότι μόνο με την ομορφιά τους φτάνει για να κάνουν καριέρα. Σε αυτό όμως δεν φταίνε μόνο αυτές αλλά φταίνε και αυτοί που θέσπισαν τέτοιου είδους πρότυπα με τις συμπεριφορές τους.

Η ομορφιά είναι “διαβατήριο” για την προσωπική σας επιτυχία; Στην ερώτηση αυτή θα πω ακριβώς αυτό που πιστεύω και πρεσβευω και εγώ ως μοντέλο. Σίγουρα η φυσική ομορφιά είναι το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για να ανοίξουν οι πόρτες και να αποτελέσουν το εισιτήριο. Για να παραμείνουν όμως οι πόρτες ανοιχτές αλλά και για να πολλαπλασιαστούν αυτές οι πόρτες και τελικά αυτό το εισιτήριο να γίνει εισιτήρια, για πάρα πολλούς προορισμούς και πάρα πολλές δουλειές, τότε χρειάζεται προσωπικό αγώνα, προσωπικότητα και επαγγελματισμό. Έναν αδαμάντινο χαρακτήρα.

Ως μοντέλο είστε ευαισθητοποιημένη; Συμμετέχετε αφιλοκερδώς σε events με φιλανθρωπικούς σκοπούς; Νομίζω όχι μόνο ως μοντέλα αλλά και ως άνθρωποι θα έπρεπε να ήμασταν ευαισθητοποιημένοι στο τι συμβαίνει γύρω μας. Επειδή εμείς έχουμε ένα σπίτι και ένα πιάτο φαγητό δεν σημαίνει ότι και όλος ο κόσμος έχει, οπότε όταν μπορούμε να κάνουμε κάτι, καλο θα είναι να το κάνουμε και ναι είμαι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι στο δρόμο. Δίνω πάντοτε χρήματα ή φαγητό. Ανάλογα τι θα έχω επάνω μου. Μπορεί να είναι κακό, οπως λένε κάποιοι ότι το κάνουν ψέματα, δεν με ενδιαφέρει ο Θεός θα το κρίνει και όχι εγώ. Εγώ το έκανα με την καλή μου την καρδιά και ναι έχω λάβει μέρος σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και για το Make a wish αφιλοκερδώς και επιδείξεις για τον καρκίνο του μαστού που αφορά τις γυναίκες αλλά και για ένα Εξαιρετικό έργο που αφορά τις καρυάτιδες και την επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Ελλάδα όπου ανήκουν. To… Take me home.

Εσείς με ποιο πρακτορείο συνεργάζεστε; Υπάρχει κάποιος booker με τον οποίο να μπορείτε να μιλήσετε μαζί του και να πάρετε χρήσιμες συμβουλές; Εχω περάσει από αρκετά πρακτορεία, έχω και κάποιους ανθρώπους στο εξωτερικό που συνεργάζομαι μαζί τους μετά από κάθε διαγωνισμό, ωστόσο περισσότερο πλέον δουλεύω σαν freelancer αλλά έχω και τη βασική μου δουλειά. Ναι υπάρχουν πρακτορεία τα οποία μπορούν να αναζητήσουν συμβουλές και καλό θα είναι πριν ξεκινήσουν την καριέρα αυτή να μαθαίνουν κάποια πράγματα πρώτα.

Modeling και οικογένεια. Μπορούν να συνυπάρξουν στην καθημερινότητα ενός μοντέλου; Οτιδήποτε θέλουμε με την καρδιά μας μπορούμε να το πετύχουμε. Φυσικά και μπορεί να συνδυαστεί modeling και οικογένεια υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο άνθρωπός σου να σου έχει εμπιστοσύνη και να του εμπνέεις εμπιστοσύνη να μη συγχέει στη δουλειά με τα οικογενειακά και φυσικά να έχεις ένα μέτρο στο τι κάνεις και πώς το κάνεις γιατί δεν είναι ότι εκτίθεσαι εσύ αλλά εκτίθεται ο άνθρωπός σου η οικογένειά σου τα παιδιά σου και ο περίγυρός σου. Αν όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των στόχων σου συνάδουν τότε μπορεί άριστα να συνδυαστεί καριέρα modelling και οικογένεια. Εσύ είσαι αυτός που βάζεις τα όριά σου, τα μέτρα και τα σταθμά σου και θέτεις στις προτεραιότητές σου και επιλέγεις τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου να σε στηρίζουν.

Σύντομο bio

Τάνια Κοφινιώτη Το 2014 βγήκα Star GS Hellas και από κει ξεκίνησαν όλα. Ακολούθησε ο παγκόσμιος διαγωνισμός στην Κίνα το 2015 που βγήκα 3η Παγκόσμια πρέσβειρα Ειρήνης Miss world peace. Το 2016 στο Λίβανο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Miss Universe πήρα τον τίτλο Miss personality. Το 2019 στην Κορέα στο Word beauty queen μπήκα στη Χρυσή πεντάδα και πήρα τους τίτλους Grand Ambassador σε μία τεράστια εταιρεία καλλυντικών  κορεάτικη και πήρα το βραβείο της καλύτερης προσωπικότητας μοντέλου παγκοσμίως Modeling attitude worldwide. Το 2019 εφόσον δεν είχα πάρει τίτλο πρωτιάς μπορούσα να ξανά λάβω μέρος και έτσι ταξίδεψα στην Τυνησία για να λάβω μέρος στο διαγωνισμό Μις Ελλάς International 2019 όπου και στεφθηκαμε με την τρίτη θέση. Έχω λάβει μέρος στο MY style Rocks και ήμουν αεροσυνοδός στη Σαουδική Αραβία.