“Σύγχρονη Βουλγαρική Τέχνη” στην Παρευξείνια Τράπεζα

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής ”Σύγχρονη Βουλγαρική Τέχνη» στην Παρευξείνια Τράπεζα.
“Αλίκη Τσιρλιάγκου, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εκθεσης  και  Dmitry Pankin, Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας”.
Οι Vezhdi Rashidov  και Nikolay Yanakiev για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη.
Πλήθος κόσμου, φιλότεχνοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και οι αρχές της  πόλης προσήλθαν  στην Παρευξείνια Τράπεζα, το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Σύγχρονη Βουλγαρική τέχνη»,  στην οποία συμμετέχουν δύο φημισμένοι  και καταξιωμένοι σύγχρονοι Βούλγαροι εικαστικοί, ο  Vezhdi Rashidov και ο Nikolay Yanakiev.
(Από αριστερά) :  Vezhdi Rashidov, Αλίκη Τσιρλιάγκου, Dmitry Pankin, Χαρούλα Χριστοδουλου, Nikolay Yanakiev.
Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας,  Dmitry Pankin, ανέφερε πως «παράλληλα με τον πρωταρχικό της στόχο που είναι η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των χωρών της περιοχής,  η Τράπεζα  προωθεί την συνεργασία σε όλα τα επίδεδα. Η τέχνη και ο πολιτισμός, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς της Παρευξείνιας περιοχής της οποία ωφείλουμε να αναδείξουμε και προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλίκη Τσιρλιάγκου, τόνισε ότι  «οι δύο καλλιτέχνες έχουν γίνει πρεσβευτές της σύγχρονης βουλγαρικής τέχνης  παγκοσμίως» και πως «είναι μεγάλη της χαρά που η πρωτοβουλία αυτή της Παρευξείνιας Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν το έργο τους».
Ο Vezhdi Rashidov καταξιωμένος για τη γλυπτική του δουλειά παρουσιάζει αυτή τη φορά μια καθαρά ζωγραφική ενότητα. Τα παρουσιαζόμενα έργα ισορροπούν ανάμεσα στην ελαφρότητα της φόρμας και του χρώματος και στη δύναμη της εκφραστικής γραφής του Rashidov ενώ συγχρόνως τα όρια της αφαίρεσης προκαλούνται από ύπονοιες οργανικών αναπαραστάσεων. Ο πρώην Διευθυντής του Λούβρου Henry Loyrett μιλώντας για τη δουλειά αυτή μίλησε για «μια ενότητα που εμπεριέχει την καλλιτεχνική ουσία του Vezhdi Rashidov.»
Η καινούρια ενότητα του Nikolay Yanakiev αναφέρεται στην έντονη ζωγραφική χειρονομία που αποδίδεται μέσα από γεωμετρικά μοτίβα. Η καλλιτεχνική χειρονομία του Yanakiev έχει ταυτιστεί με την έντονη χρήση του χρώματός, ενώ η χρωματική του παλέτα και η αισθητική της δουλειάς τους εμπνέονται από την πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της Βουλγαρίας. Ο καθηγητής ιστορίας της Τέχνης Chavdar Popov της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών της Σόφιας σημειώνει πως «η πιο σημαντική δύναμη του καλλιτέχνη είναι ο ασυνήθιστος πλούτος της ζωγραφικής του γλώσσας: η αυξημένη ένταση μεμονωμένων στοιχείων που συνυπάρχουν με ιδιαίτερα μωσαϊκά συνθέσεων από ελάχιστες κηλίδες και τελείες.»
Η παρουσίαση του Vezhdi Rashidov και του Nikolay Yanakiev αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παρευξείνιας Τράπεζας.  Η έκθεση θα  είναι ανοικτή  τις εργάσιμες ημέρες από 10:00-17:30.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
Χαρούλα Χριστοδούλου: 2310290533
Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι ‘Α-’ από την Standard and Poor’s και ‘Α2’ από την Moody’s.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.bstdb.org