ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ – Δημήτρης Μαυρόπουλος

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ – ΣΧΗΜΑ 16 Χ 23.5 – ΣΕΛ. 392 – ΤΙΜΗ: 21,00 €
ISBN: 978-960-353-206-4

Το βιβλίο της Αποκάλυψης

Η Αποκάλυψη γράφτηκε στο τέλος του 1ου αιώνα από τον ευαγγελιστή Ιωάννη και όσα περιγράφει δεν είναι πράγματα που θα συμβούν κάποτε, είναι πράγματα που συμβαίνουν συνεχώς. Ο διαρκής πόλεμος των εχθρών του Χριστού εναντίον Του και εναντίον της Εκκλησίας Του, συμβαίνει διαρκώς και ξεκινάει πριν την ενανθρώπηση του Κυρίου. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα σ’ αυτά που ονομάζει ο απόστολος Παύλος «ο κόσμος τούτος» και «ο κόσμος του Θεού». Το περιεχόμενο της Αποκάλυψης μας περιγράφει ποια είναι η διαρκής ιστορία της Εκκλησίας. Ήδη από τον 2ο π.Χ. αιώνα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται κείμενα που προσπαθούν να περιγράψουν γεγονότα πολύ δυνατά, ιδίως γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με το βίωμα των ανθρώπων, αλλά και καταστάσεις μεταφυσικού περιεχομένου. Χρησιμοποιούν το σχήμα της υπερβολής και δημιουργούν εικόνες. Οι εικόνες είναι αναγνώσιμες από τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, τις αντιλαμβάνονται.

Ο ευχαριστιακός χαρακτήρας της Αποκάλυψης

Σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αποκάλυψη, είναι ο ευχαριστιακός χαρακτήρας του περιεχομένου της. Η Αποκάλυψη περιγράφει την εμπειρία της θείας Ευχαριστίας, που είναι η ένωση, η κοινωνία με το σώμα και με το αίμα του Χριστού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο λειτουργικός χρόνος φεύγει από την αυτονομία των παρόντων και συνδέεται με τα μέλλοντα, ως Κυριακή ημέρα.

Γιατί η Αποκάλυψη είναι ένα παρεξηγημένο βιβλίο;

Η Αποκάλυψη μας περιγράφει έναν πόλεμο, μέσα από υπερβολικές εικόνες που έχουν αποκαλυπτικό δηλαδή μυστικό χαρακτήρα (με την έννοια της μυήσεως σε κάτι άρρητο).
Με μια δεύτερη όμως ανάγνωση αποτελεί ένα τρυφερό ποίημα που περιέχει χαρά, αισιοδοξία και μας εξαγγέλλει την παρουσία του Λόγου του Θεού.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μαυρόπουλο

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 από μικρασιάτες γονείς. Τέλειωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μαθήτευσε παρά τους πόδας του Δημήτρη Κουτρουμπή. Δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι του 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό «Σύνορο» (1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 ξεκίνησε την έκδοση των Απάντων του Αλ. Παπαδιαμάντη σε κριτική έκδοση του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος». Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο «Θεολογικό εργαστήριο», στο οποίο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εκτός του παρόντος βιβλίου, έχει εκδόσει και τα βιβλία «Διερχόμενοι δια του Ναού (Μαθήματα κατήχησης για ενηλίκους)», «Εις Πνεύματος Αγίου κοινωνίαν (Προσεγγίσεις στη θεία Λειτουργία)» και «Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω (Ερμηνευτικές προσεγγίσεις σε σαράντα τρεις ψαλμούς)». Είναι πατέρας τριών παιδιών.

Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ – ΔΟΜΟΣ
Βιβλιοπωλείο
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium, Αθήνα

E: [email protected], Τ: 211 11 98 900-901 http://www.enploeditions.gr/ , http://www.facebook.com/enploeditions.gr