Συνέντευξη με την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΙΦΟΚΕΡΗ

Η εκπαιδευτικός Αθανασία Κιφοκέρη και το παιδικό βιβλίο της το “Το τσίρκο”

Η Αθανασία Κιφοκέρη με αφορμή το βιβλίο της “Το Τσίρκο” μας μιλεί για την ίδια καθώς και για το παιδικό της βιβλίο.

Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο; Αν διαβάζει, αν γνωρίζει τον ευαίσθητο και απρόβλεπτο ψυχισμό του παιδιού, αν έχει φαντασία, αν μπορεί να βλέπει με τα μάτια ενός παιδιού και ν΄ακούει με τα αυτιά του, αν διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικών αφήγησης, αν μπορεί να μιλήσει με λόγια απλά, αλλά αληθινά, αν έχει την υπομονή και την επιμονή να σβήνει και να γράφει και αν –κυρίως– σέβεται και αγαπάει το παιδί, όχι, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο, που κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί; Η ανάγνωση για μένα είναι εξερεύνηση, ελευθερία, είναι ταξίδι, γιορτή και γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν της ταιριάζουν τα «πρέπει». Ας φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με καλογραμμένα βιβλία που καλλιεργούν τη δημιουργική φαντασία και τις αξίες της ζωής και ας τα αφήσουμε να ανακαλύψουν μόνα τους τι είναι αυτό που θα αγαπήσουν περισσότερο.

«ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ» το βιβλίο σας, μιλήστε μας για αυτό. Μέσα από ένα μαγικό κόσμο θα ταξιδεύσουμε μαζί με τους μικρούς μας ήρωες σε ένα ταξίδι γεμάτο πάθος, αγωνία μυστήριο και πλοκή. Το βιβλίο γράφηκε με στόχο να κάνει τους μικρούς μας αναγνώστες  να χαρούν, να συγκινηθούν, να ταυτιστούν με τους ήρωες και να γαλουχηθούν με σημαντικές αξίες.

Μιλήστε μας λίγο για εσάς που εργάζεστε, πως περνάτε  τον ελεύθερο χρόνο σας; Έχετε εργαστεί σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους, στην ιδιωτική εκπαίδευση φέτος που σας βρίσκουμε; Εργάζομαι  σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών και σε εκδοτικό οίκο. Γενικά είμαι αρκετά ευχαριστημένη με τον τρόπο που εξελίσσονται τα επαγγελματικά μου. Τον ελεύθερο μου χρόνο πηγαίνω θέατρο πολύ και σινεμά.

Θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες. Για κάθε κακό δράκο των παραμυθιών ή της αληθινής ζωής υπάρχει πάντα μια μαγική φαρέτρα γεμάτη βέλη που την εξουδετερώνουν.  Την λένε ελπίδα.