Σταύρος Εμπεσλίδης: “Δέχθηκα ποικίλες και πλούσιες σε ακούσματα επιρροές, οι οποίες διαμόρφωσαν τη μουσική μου ταυτότητα και με ωθούν πλέον να συνεχίσω με περισσότερο ζήλο το έργο μου…”

“Η συνεργασία μου με την Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη, μέσω του ηχοχρώματός που εκφράζει, άσκησε μεγάλη επιρροή σε εμένα, με αποτέλεσμα η σκέψη μου για δημιουργία ενός τραγουδιού, βασιζόμενο στα χαρακτηριστικά της στοιχεία, να υλοποιηθεί, αφού αρχικά υπήρξε θετική αποδοχή από τον τρομπετίστα Αναστάσιο Λ. Βαλκάνη, και μετά από τα υπόλοιπα μέλη της.”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι από την πρώιμη παιδική ηλικία, όταν από το κασετόφωνο του σπιτιού μου άκουσα μέσω κασετών λαϊκή και δημοτική μουσική, με την οποία διασκεδάζαμε σε διάφορες γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τα τραγούδια του Καζαντζίδη, του Αγγελοπούλου, του Διονυσίου και πολλών άλλων καλλιτεχνών της λαϊκής και δημοτικής μουσικής έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στην μνήμη μου.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Στο μουσικό στερέωμα υπάρχουν πάρα πολλοί σπουδαίοι. Παρ’ όλη όμως την δυσκολία επιλογής τολμώ να πω πως θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής με το συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, συμμετέχοντας σε κάποια συναυλία του.

Περιγράψτε μας την μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η πορεία μου στο χώρο της μουσικής άρχισε από την εφηβική μου ηλικία με το παίξιμο μπουζουκιού και συνεχίστηκε κατά την ενηλικίωσή μου με το τραγούδι και μάλιστα επαγγελματικά, διότι αντιλήφθηκα ότι με εξέφραζε περισσότερο. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον που είναι, δέχεται φυσιολογικά ερεθίσματα και επήρεια από το περιβάλλον που ζει. Στις εκφάνσεις της ζωής και ειδικότερα στο αντικείμενο ενασχόλησής του μπορεί να δεχθεί από ανεπαίσθητες έως πολύ έντονες επιρροές ανάλογα με την θέση του απέναντι στα ερεθίσματα και την δυναμική τους. Προσωπικά, ως μουσικός, μπορώ να ειπώ ότι είμαι τυχερός, διότι δέχθηκα ποικίλες και πλούσιες σε ακούσματα επιρροές, οι οποίες διαμόρφωσαν την μουσική μου ταυτότητα και με ωθούν πλέον να συνεχίσω με περισσότερο ζήλο το έργο μου. Μόνο θετικές μπορώ να τις χαρακτηρίσω.

Σας «τρομάζει» η επιτυχία ή η αποτυχία; Μπορεί ο φόβος να θεωρείται βασικό στοιχείο αυτοπροστασίας των όντων, ο τρόμος όμως που ενέχει το στοιχείο του φόβου σε υψηλό βαθμό, δεν πρέπει να έχει θέση στην ζωή μας. Από τα γεγονότα τρομάζουν οι δειλοί και οι έχοντες άγνοια. Οι ανίκανοι να διαχειριστούν προκύπτοντα θέματα τόσο της φυσικής όσο και την κοινωνικής ζωής και οι μη έχοντες εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Εκείνοι που δεν έχουν το «γνώθι σ’ αυτόν».
Όταν γνωρίζεις τις δυνάμεις του εαυτού σου και τη λειτουργία του κόσμου, αντιμετωπίζεις τις διάφορες καταστάσεις φυσιολογικά και ψύχραιμα. Προσωπικά νιώθω πως έχω τη δυνατότητα αποφυγής του εκτροχιασμού από τον «τρόμο» της επιτυχίας ή της αποτυχίας, διότι γνωρίζω ανάμεσα σε ποια επίπεδα μπορώ να κινηθώ.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Οι εκπομπές αυτού του είδους από τη μία πλευρά θέτουν στο επίκεντρο της τηλεθέασης τον τηλεοπτικό σταθμό που τις διοργανώνει και τις προβάλλει με όλα τα επακόλουθα για αυτόν οφέλη και από την άλλη δίνουν την δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες της μουσικής να αναδείξουν το ταλέντο τους και στους ειδικούς του χώρου να τους γνωρίσουν. Αρκεί όμως να γίνονται με την πρέπουσα σοβαρότητα και σεβασμό εκατέρωθεν.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Η μουσική δημιουργία είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και έκφρασης. Κάθε μουσικός έχει τη δική του φυσιογνωμία και αξία. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω μουσικούς καλλιτέχνες, γιατί υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι. Κάθε συνεργασία που ενέχει τα στοιχεία του πνεύματος συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού είναι για μένα ένα όνειρο.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόσφατο single σας «Χορεύει ο έρωτας» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Η συνεργασία μου με την Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη, μέσω του ηχοχρώματός που εκφράζει, άσκησε μεγάλη επιρροή σε εμένα, με αποτέλεσμα η σκέψη μου για δημιουργία ενός τραγουδιού, βασιζόμενο στα χαρακτηριστικά της στοιχεία, να υλοποιηθεί, αφού αρχικά υπήρξε θετική αποδοχή από τον τρομπετίστα Αναστάσιο Λ. Βαλκάνη, και μετά από τα υπόλοιπα μέλη της. Ο ερωτικός και χορευτικός χαρακτήρας που το διακρίνει το κάνει ευχάριστο και ανάλαφρο, ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για απόδραση από την πιεστική καθημερινότητα.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Όπως είναι γνωστό τόσο η ατομική και κοινωνική ζωή όσο και η επαγγελματική δραστηριότητα εξαρτώνται από την επικρατούσα κοινωνική κατάσταση. Η πανδημία εξ αιτίας του κορωναϊού δεν δίνει πολλά περιθώρια μακροπρόθεσμου προγραμματισμού. Παρ’ όλα αυτά όμως μπορώ να πώ ότι θα συμμετάσχω, καθ’ όσο θα είναι επιτρεπτό, με το μουσικό σχήμα που συνεργάζομαι σε όποιες εκδηλώσεις κληθεί, ενώ παράλληλα σκέφτομαι την δημιουργία ενός νέου τραγουδιού στο εγγύς μέλλον.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΜΠΕΣΛΙΔΗ

Ο Σταύρος Εμπεσλίδης του Γεωργίου γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1968.
Σπουδαίο ρόλο στην ενασχόλησή του με την μουσική παράδοση της Ελλάδας υπήρξαν οι επιρροές από την οικογένειά του. Την πρώτη επαφή με τη μουσική μαθαίνοντας μπουζούκι και μαθήματα φωνητικής τα απέκτησε σπουδάζοντας σε Μουσική Σχολή της Κοζάνης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με σπουδές στα θεωρητικά της μουσικής και στην Βυζαντινή Μουσική.
Από το 1991 μέχρι και σήμερα ασχολείται επαγγελματικά στον χώρο ως ερμηνευτής της λαικής και παραδοσιακής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες του είδους σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ μουσικής σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό.
Το 2016, 2017 και 2018 συμμετέχει ως σολίστ μπουζουκιού σε αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν στην μνήμη του «Στέλιου Καζαντζίδη» στην Πτολεμαίδα, στην Κοζάνη και στα Σέρβια Κοζάνης αντίστοιχα.
Από το 2016 μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με την «Μπάντα Της Φλώρινας Των Αδελφών Βαλκάνη». Το 2020 συμμετέχει ως ερμηνευτής στον 3ο προσωπικό δίσκο της μπάντας με τίτλο «Μελωδίας Ροδόσταγμα».