Σταύρος Αβράμογλου: “Πιστεύω πως σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο οι συνέπειες του εγκλεισμού είναι μεγάλες”

Ο Σταύρος Αβράμογλου, Μουσικός Παραγωγός, Τραγουδιστής, τοποθετείται στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Οι ανθρωποι που ασκούν βία εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, την εξουσία τους ή την ισχύ τους, είναι θλιβεροί, επικίνδυνοι και πρέπει ο νόμος να εξαντλεί τις ποινές εναντίον τους.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Όπως κάθε υγιής άνθρωπος που του στερούν την ελευθερία, προς την εργασία, κοινωνική ζωή, κάθε μορφή δράσης. Αγχος stress.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Σαφώς εντυπωσιάζομαι. Δεν είναι όμως συμπτωματικό το φαινόμενο της βίας. Σίγουρα το υπόβαθρο των ανθρώπων που ασκούν βία δεν είναι φυσιολογικό. Πιθανά να έχουν υποστεί και οι ίδιοι βία στο παρελθόν ή στην παιδική ηλικία. Οι ανθρωποι που ασκούν βία εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, την εξουσία τους ή την ισχύ τους, είναι θλιβεροί, επικίνδυνοι και πρέπει ο νόμος να εξαντλεί τις ποινές εναντίων τους. Ωστόσο θέλω να επισημάνω πως από μορφές βίας διακατέχονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Είναι η συνέπεια της εκτράχυνσης των θεσμών, παραβίαση ελευθεριών, οικονομικές δυσχέρειες, η σγνωστη πορεία της ζωής μας και η υποβάθμιση του εύ γίγνεσθαι.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Δεν έχω τις γνωσεις για να το κρίνω γι’ αυτο και είμαι επιφυλακτικός. Άκουσα απόψεις επιστημόνων εκατέρωθεν με τρόπο τέτοιο που οι γνώσεις μου δεν επιτρέπουν να προβώ άμεσα σε εμβολιασμό. Σίγουρα στην πορεία που θα φανούν τα ευεργετήματα ή οι συνεπειες, θα μου επιτρέψουν να έχω πληρέστερη εικόνα για το αν πρέπει να το κάνω ή όχι.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Προφανως ναι. Πρώτα απ’ ολα η εργασία. Αλλη αντίδραση ειναι η αδυναμία να προβλεφθεί το μέγεθος της ζημίας που θα υποστεί ο πολίτης από μια μακροχρόνια αποχή από την κανονικότητα. Πιστεύω πως σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο οι συνέπειες του εγκλεισμού είναι μεγάλες. Προσωπικά έχοντας την τύχη να ασχολούμαι με τη μουσική αφιερώνω πολλές ώρες σ’ αυτήν, γυμνάζομαι, διαβάζω και εχω την τυχη να μένω εκτος Αθηνας, στη Ραφήνα πραγμα που καθιστά πιο ανθρωπινη τη διαβίωσή μου.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Ίσως οι ειδικοί θα ξέρουν περισσότερα. Βέβαιο όμως είναι πως θα δημιουργηθούν προβλήματα μεχρι την επαναπροσαρμογη μας στην κανονικότητα.