Σταματούλα Καλογιάννη: “Ο απέραντος καμβάς της φύσης του νησιού μου είναι πηγή ερεθισμάτων για εμένα όπως επίσης και οι άνθρωποί του”

“Η τέχνη και γενικότερα ο πολιτισμός έχει άμεση σύνδεση με την Ελλάδα, όμως λόγω των δυσμενών συνθήκων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί…”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική προέκυψε αβίαστα στη ζωή μου. Θυμάμαι να ζωγραφίζω πάντα γιατί με μάγευαν τα χρώματα. Ξεκίνησα συστηματικά εδώ και 15 χρόνια περίπου, όταν παρακολούθησα μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας.

Σε ποιο ρεύμα η κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν τα εντάσσω σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα. Θεωρώ ότι έχουν μια ρεαλιστική απεικόνιση. Προσπαθώ ν’ αποτυπώνω την πραγματικότητα.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Ο απέραντος καμβάς της φύσης του νησιού μου είναι πηγή ερεθισμάτων για μένα όπως επίσης οι άνθρωποι του. Ένα ακατέργαστο κομμάτι ξύλου ή πέτρας που ζωντανεύει μέσα από τα χρώματα και τα πινέλα μου είναι έμπνευση.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω όλους τους μεγάλους ζωγράφους όμως πιστεύω ότι έχω επηρεαστεί κυρίως από τα πορτραίτα Φαγιούμ. Λάτρεψα το έντονο βλέμμα τους κι έτσι δημιουργώ τα δικά μου Φαγιούμ με μορφές που συναντώ καθημερινά αλλά και με τη φαντασία μου. Πρόδρομος της Βυζαντινής αγιογραφίας για πολλούς είναι τα Φαγιούμ. Παρακολουθώντας μαθήματα με βοήθησαν να δω ότι η τέχνη αυτή μου ταιριάζει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Για εμένα κάθε έργο μου είναι μια πρόκληση. Πάθος, έμπνευση, ταξίδι.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη και γενικότερα ο πολιτισμός έχει άμεση σύνδεση με την Ελλάδα, όμως λόγω των δυσμενών συνθήκων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται ως δευτερεύον ζήτημα ενασχόλησης και ανάπτυξης και είναι ελλειπής στο δημόσιο χώρο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να μπορέσω να συμμετάσχω στις εκθέσεις που έχουν δρομολογηθεί και να είμαι πάντα δημιουργική!