Στέφανος Κακαβούλης: «Το ξεγύμνωμα ψυχής και σώματος αγαπάω στην τέχνη μου»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Ηθοποιός με ήθος, πίστη, αφοσίωση και σεβασμό στην τέχνη του. Μας έχει χαρίσει υπέροχες “underground” ερμηνείες και συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Εξορία» που πρωταγωνιστεί, έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη! Απολαύστε τον!

Μιλήστε μου για την ταινία «Εξορία». Πώς βιώσατε τον ρόλο σας;

Η μεγάλη πρόκληση στο ρόλο αυτόν ήταν ότι έπρεπε να «κουβαλήσεις» όλη την ταινία πάνω σου έχοντας ελάχιστες ατάκες. Όλα τα συναισθήματα έπρεπε να βγουν στην έκφραση και στο σώμα.

Ποια τα μηνύματα που περνάει η ταινία κι αξίζει να το δει το κοινό;

Οι ταινίες του Βασίλη Μαζωμένου λειτουργούν σε διαφορετικά επίπεδα. Υπάρχει πάντα αλληγορία και συμβολισμός σ’ αυτά που γίνονται και λέγονται. Η ΕΞΟΡΙΑ μπορεί να πει κανείς ότι είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ γιατί σκιαγραφεί μιαν Ελλάδα ξένη στον Έλληνα που τον κακοποιεί και τον διώχνει μακριά της.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Βασίλη Μαζωμένο;

Γνωριζόμαστε χρόνια. Πολύ πριν την ΕΞΟΡΙΑ. Έχω δει όλες τις ταινίες του. Εκτιμώ τη συνέπεια στις ιδέες του. Γνώριζε κι αυτός την πορεία μου και έτσι η πρόταση για τον ρόλο ήρθε πολύ φυσικά. Με εμπιστεύτηκε, μου άφησε την ελευθερία και το περιθώριο να προτείνω πράγματα. Αισθάνθηκα ασφαλής μαζί του κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Ο ρόλος είχε πολλή έκθεση και η ασφάλεια ήταν ζητούμενο για μένα. Απόδειξη της καλής μας συνεργασίας είναι και η συμμετοχή μου στην πιο πρόσφατη ταινία του «ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ» που τώρα ολοκληρώνει την προβολή της στις αίθουσες.

Πώς νιώθει ένας ηθοποιός στην Ελλάδα του 2023;

Πως νιώθει ένας Έλληνας στην Ελλάδα του 2023! Θυμό….ίσως. Ας πούμε ότι για τον καλλιτέχνη γενικότερα που οφείλει να έχει ένα αίσθημα ευθύνης κι ευαισθησίας παραπάνω, για όσα συμβαίνουν γύρω του, ο θυμός αυτός λειτουργεί δημιουργικά. Δεν ξέρω…ένα «βράσιμο» πάντως το βλέπω. Κυρίως από τους νέους κι αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε στην τέχνη σας;

Το ξεγύμνωμα. Ψυχής και σώματος.

Η υποκριτική είναι μια μορφή «επανάστασης» σε όλα συμβαίνουν γύρω μας;

Μπορεί να είναι…αν χρησιμοποιηθεί σοφά!

Ποια η δυσκολία του σινεμά, σε σχέση με το θέατρο για έναν ηθοποιό;

Δεν τίθεται θέμα δυσκολίας. Είναι άλλο το μέσο. Άλλος τρόπος δουλειάς. Άλλες οι ανάγκες και οι συνθήκες. Η κάμερα μπορεί να εισβάλει μέσα σου με το πολύ κοντινό πλάνο το οποίο είναι αμείλικτο αλλά και φοβερά γοητευτικό. Αυτό δεν το έχεις στο θέατρο π.χ. Προσωπικά αν μπορούσα να παίζω μόνο σε ταινίες…..δεν θα ‘θελα κάτι άλλο.

Τι περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον επαγγελματικά;

Δυο θεατρικά Project που ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα…χαχα

Η ταινία «Εξορία» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου στον κινηματογράφο Studio New Star (Πλ. Αμερικής)

Πληροφορίες: “Εξορία” είναι ο τίτλος ελληνικής δραματικής ταινίας σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή Βασίλη Μαζωμένου.

Πλοκή

Πρόκειται για ταινία που ασχολείται άμεσα με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομικής κρίσης μέσω του Άρη, ενός απελπισμένου άντρα, ο οποίος επιχειρεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα με ένα – σχεδόν κατεστραμμένο- σκάφος. Μετά τη διάσωσή του από βέβαιο πνιγμό από την ακτοφυλακή, θα επιστρέψει ως ξένος στη χώρα του. Εκεί θα βιώσει κάθε είδους ακρότητα ως απόκληρος του συστήματος. Θα κλέψει, θα γίνει σκλάβος και θα σκοτώσει. Η ιστορία παραπέμπει σε μια σύγχρονη Οδύσσεια.

Πρωταγωνιστές: Στέφανος Κακαβούλης, Αγγελική Καρυστινού, Δημήτρης Σιγανός, Κατερίνα Τσάση Δέδε

Μουσική: Αλέξανδρος Χρηστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης

Φωτογραφία: Φώτης Μήτσης

Εταιρεία παραγωγής: Horme pictures

Πρώτη προβολή: 8 Νοεμβρίου 2019, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: 110΄