Στέλιος Παπακοσµίδης: “Η μουσική παιδεία χρειάζεται διότι μόνο μέσω της τέχνης μπορεί να εξελιχθεί ο άνθρωπος και ο πολιτισμός”

“Ετοιμάζω μια δισκογραφική δουλειά με ένα καλό φίλο και σπουδαίο μουσικό, τον ντράμερ Γιάννη Καρακασίδη, η οποία είναι instrumental progressive metal. Ηδη κυκλοφόρησε στις διαδυκτυακές πλατφόρμες το πρώτο μας κομμάτι και λέγεται “Alpha”. Το group μας λέγεται “Mythology of stars”. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το δεύτερο κομμάτι μας…”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Γεννήθηκα στην Καβάλα το 1983. Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι στην ηλικία των 7 όπου υπήρχε ένα ακορτνεόν μικρό του πατέρα μου και άρχισα να το σκαλίζω. Τα πρώτα τραγουδάκια που έμαθα μου τα έμαθε ο πατέρας μου με το αφτί, ο οπόιος πάιζει ερασιτεχνικά ακορντεόν και ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Μιας και οι μουσικές μου καταβολές είναι πολλές και από διάφορα μουσικά έιδη, ο καλλιτέχνης που θαυμάζω είναι ο Johann Sebastian Bach τον οποίο θεωρώ τον μεγαλύτερο πατέρα της μουσικής. Τώρα ένας από τους πολλούς μουσικούς που θαυμάζω και θα ήθελα να βρεθώ επί σκήνης, θα πω τον πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό, τον Stevie Wonder.

Όπως είπα και πιο πάνω ξεκίνησα στην ηλικά των 7 με ακορντεόν και εφόσον ο πατέρας μου με έγραψε πολύ γρήγορα στο ωδείο, συνέχισα να παίζω ακορντεόν μέχρι την ηλικία των 14. Εκεί άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος για μένα που λέγεται Πιανο και keyboards. Η αφορμή ήταν από έναν παιδικό και μέχρι σήμερα φίλο, το Φώτη, ο οποίος είχε κάτι αρμόνια και μολις τα είδα και τα άκουσα από κοντά άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος. Παράλληλα με αυτό έμαθα τότε για τον Jarre. Οπότε μια βασική μου επιρροή στα keyboards ήταν ο Jean Michel Jarre. Δάσκαλος μου τότε στα keyboards υπήρξε ο Θόδωρος Κατάκαλος ο οποίος με δίδαξε κατασκευή ρυθμών αλλα και ρεπερτόριο κυρίως ελληνικό. Αμέσως λίγο μετά, σχεδόν κατευθείαν, ξεκίνησα να δουλέυω επαγγελαματικά ως μουσικός σε ταβερνακια και μπαράκια με παιδιά της ηλικίας μου. Παράλληλα με αυτό ξεκίνησαν οι σπουδές μου στα Ανώτερα Θεωρητικά. Στην Καβάλα απ’ όπου κατάγομαι, τελειωσα την Αρμονία, Αντίστιξη και τη Φούγκα με δάσκαλο το Γιώργο Σεμερτζίδη και μόλις απολύθηκα από το στρατό στην ηλικία των 25 ετών, ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω Σύνθεση και ανάλυση με τον Ιωσηφ Παπαδάτο και δίπλωμα πιάνου με τη Σταυρούλα Ζυγούρη με τους οποίους μπήκα βαθειά στην κλασσική και σύγχρονη μουσική από τον Bach μέχρι τον Ξενάκη και τον Ligeti. Συνεχίζω και δουλευω επαγγελματικά ως keyboard player και πιανίστας μεχρι σήμερα με γνωστούς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Έλενα Παπαρίζου, Μαρινέλλα, Καιτη Γαρμπη, Σάκη Ρουβά, Έλλη Κοκκίνου κ.α. Δεν υπήρξαν αρνητικές επιρροές διότι θεωρώ ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιρροές. Όλα χρειάζονται στη ζωή ακόμη και τα αρνητικά για να δεις τι ακριβώς δε θες να κάνεις.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Μια συνεργασία που ονειρεύομαι, θα μιλήσω για τους εν ζωή καλλιτέχνες, είναι η Rihanna.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία χρειάζεται διότι μόνο μέσω της τέχνης μπορεί να εξελιχθεί ο άνθρωπος και ο πολιτισμός. Αν έχουμε κράτη που απαρτίζονται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τέχνη όλα πηγαίνουν καλύτερα. Και για να αποδείξω αυτό που λέω, σκεφτείτε ένα ανεπτυγμένο κράτος, όποιο θέλετε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει μια ανεπτυγμένη και καταξιωμένη ανώτατη μουσική ακαδημία. Η μουσική παιδεία είναι ανάγκη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί πολυτέλεια για τους παραπάνω λόγους.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Σαφώς και υπάρχουν. Κατ’ αρχήν ο Λεωνίδας Καβάκος. Ίσως και ο σπουδαιότερος σολιστ βιολιού στον πλανήτη αυτή τη στιγμη. Ο πιανίστας και διεθνούς φήμης Δημήτρης Σγούρος, ο πρόσφατα εκλειπων συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου, ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι πολλοί. Η Ελλάδα για κάποιον περίεργο λόγο, αναλογικά με τον πλυθησμό της, έχει πολλούς καταξιωμένους μουσικούς.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Πρόσφατα άνοιξα ένα μουσικό εργαστήρι το Major Music House αναλογίζοντας τις μουσικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του τόπου, το οποίο ακολουθεί τη δική μου οπτική στη μουσική και την τέχνη γενικά. Δηλαδή ότι πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα είδη μουσικής για να μπορέσουμε πρώτον να κατανοήσουμε καλύτερα αυτο που μας αρέσει και έχουμε κλήση σε αυτό και δεύτερον να γνωρίσουμε καινούργια είδη που πιθανόν να ενταχθούν στα αγαπημένα μας. Όσων αφορά τη δουλειά του Live, αναμένουμε τις εξελίξεις της πανδημίας ευελπιστώντας ότι τουλάχιστον το καλοκαίρι θα γίνουν συναυλίες.
Επίσης ετοιμάζω μια δισκογραφική δουλειά με ένα καλό φίλο και σπουδαίο μουσικό, τον ντράμερ Γιάννη Καρακασίδη, η οποία είναι instrumental progressive metal. Ηδη κυκλοφόρησε στις διαδυκτυακές πλατφόρμες το πρώτο μας κομμάτι και λέγεται ‘’Alpha’’. Το group μας λέγεται ‘’Mythology of stars’’. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το δεύτερο κομμάτι μας και έχουν γραφτει κι άλλα.

Σε αυτό το project πάιρνουν μέρος σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Βίλλης Καμπαντάης (Μπάσο)
και ο Φώτης Δεληνικόλας (Κιθάρα).
Επίσης έτοιμάζω ακόμη ένα project ακόμη με έναν αδερφικό φίλο το Μάριο Σπαγκούρο που θα έχει να κάνει με διάφορα remix αλλα και δικά μας κομμάτια dance, house και ethnic ομως επειδή έιναι ακόμη στα σκαρια δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.
Γενικότερα ποτέ δε σταματώ να δημιουργώ και πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί της εξέλιξης. Επίσης προσπαθώ να μην έχω ταμπού με τα μουσικά είδη διότι πιστεύω ότι όλα τα είδη έχουν να μας δώσουν και από κάτι. Και αυτό είναι που θέλω να περάσω εκπαιδευτικά και στους μαθητές μου αλλά και στη σχολή μου γενικότερα.

Bio. Στυλιανός Παπακοσµίδης

Καθηγητής πιάνου, ακορντεόν, keyboards, θεωρητικών και ανωτέρων θεωρητικών.

Instagram: https://www.instagram.com/steliospapakosmidis/?hl=el

Facebook Page: https://www.facebook.com/stelios.papakosmidis/

Εκπαίδευση
• Απολυτήριο Γενικού Λυκείου
• Πτυχίο Αρµονίας (Λιαν καλώς)
• Πτυχίο Αντίστιξης (Άριστα)
• Πτυχίο Φυγής (Λιαν Καλώς)
• Δίπλωµα Σύνθεσης (Άριστα)
• Δίπλωµα πιάνου (Άριστα)

Επαγγελµατική εµπειρία
Καθηγητής µουσικής στο Ωδείο Όπερα από το 2009-2014 και στο Ωδείο Άλφα από το 2014-2017 και ιδιαίτερα µαθήµατα απο το 2004 εως και σήµερα.

Εργάζοµαι ως µουσικός (πιανίστας, keyboard player, ακορντεονίστας) -ενορχηστρωτής και υπεύθηνος ορχήστρας (µαέστρος) από το 1997 έως και σήµερα µε διάφορους καλλιτέχνες της ελληνικής µουσικής όπως Μαρινέλα, Δέσποινα Βανδή, Ελλη Κοκκίνου, Δηµήτρη Κόκοτα, Γιώργο Μαζωνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Έλενα Παπαρίζου, Καίτη Γαρµπή, Σάκη Ρουβά κ.α.

Επίσης εργάζοµαι ως ενορχηστρωτής σε διάφορους καλλιτέχνες δισκογραφικά.

Κατέχω άριστη γνώση υπολογιστών Mac και µουσικών προγραµµάτων όπως Logic,Garage band,Cubase Main Stage, Ableton Live, Finale και Sibelius.
Ασχολούµαι επαγγελµατικά µε την κατασκευή Backing tracks και full play backs από το 2000.

Φτιάχνω ελληνικούς και ξένους ρυθµούς για τα περισσότερα Keyboards Arrangers (Drum Machine) από το 1997 εώς και σήµερα.
Επίσης ασχολούµαι µε την κατασκευή ήχων σε synthesizers και samplers από το 1997 εως και σήµερα.
Εχώ δικό µου studio στο οποίο κανω ενορχηστρώσεις, παραγωγές και ηχογραφήσεις εξοπλισµένο µε µηχανήµατα τελευταίας τεχνολογίας.
Εχω γραψει αρκετά έργα ως φοιτητής σύνθεσης σύγχρονης µουσικής µε δάσκαλο τον Ιωσήφ Παπαδάτο όπως συµφωνικά έργα, κουαρτέτα, σόλο πιάνου, ensemble, σόλο πνευστων κ.α
Εχω εργαστεί σε project της National Geographic για την απόδοση παρτιτουρας Ελλήνων τραγουδιστων.
Αριστη γνώση των οργάνων Πιάνο ακορτεόν και synthesizer.