Στέλιος Καλαθάς: “Η τέχνη των συναισθημάτων και η λύση που βρίσκεται εντός μας”

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Μετά το πρώτο σοκ και την εμπειρία από την πρώτη καραντίνα έχω οδηγήσει τη ζωή μου με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Έτσι λοιπόν έχω προσαρμόσει τις ομάδες και τις συναντήσεις της συναισθηματικής διαλεκτικής, όπου πραγματοποιούνται μέσα από το internet πλέον. Όσο για τα συναισθήματά που με διακατέχουν να σας πω ότι δεν αφήνω την αισιοδοξία μου να ατονήσει.

“Ζούμε δύσκολες εποχές και θα πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί ψυχή τε και σώματι.”

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω στην αποτελεσματικότητα της ιατρικής επιστήμης. Ακούω τους ειδικούς. Άλλωστε το εμβόλιο σ’ αυτή τη φάση που είμαστε είναι η μοναδική ασπίδα που διαθέτει η ανθρωπότητα. Ελπίζω να σταματήσει αυτό το χάος σύντομα.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό μέσα στο σπίτι και αν ναι πως το αντιμετωπίσατε; Έχω στερηθεί όπως όλοι μας, πολλά πράγματα. Κυρίως τους φίλους που θα ήθελα να δω από κοντά. Επίσης τα ταξίδια που μου αρέσει να κάνω και προς το παρόν γίνονται μόνο μέσα από την φαντασία μου.

“Αντιμετωπίζω την κατάσταση με ψυχραιμία, υπομονή και δύναμη.”

Έρχονται καλύτερες μέρες και πρέπει να μας βάζουν έτοιμους να τις υποδεχτούμε. 

Τηλεργασία και αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Νομίζω ότι η επόμενη μέρα Θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής. Δεν είμαι προφήτης για να ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί. Σίγουρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε όταν με το καλό τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Ακούμε συνεχώς αυτές τις ημέρες για Βία. Ποια είναι η γνώμη σας; Είναι θλιβερά όλα αυτά τα γεγονότα. Και καταδικάζω κάθε μορφή βίας. Είτε πρόκειται για ενδοοικογενειακή, είτε εργασιακή είτε για την βία που υπάρχει Ανάμεσα σε κάθε μορφή σχέσης. Είμαι υπέρ της αρμονίας, της ειρήνης και της αγάπης.

“Η βία είναι μια κτηνώδης δύναμη, προτιμώ τη δύναμη του μυαλού και των θετικών συναισθημάτων.”

Μια που μιλάτε για συναισθήματα πείτε μας πόσο σημαντική είναι η μέθοδος “συναισθηματική διαλεκτική” σ’ αυτήν ειδικά την εποχή. Νομίζω σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ασχοληθούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας. Να τον προστατέψουμε απ’ όλον αυτόν τον αρνητισμό, Την επιθετικότητα, την ανασφάλεια και το φόβο.

“Η συναισθηματική διαλεκτική μέσα από ασκήσεις και τεχνικές σου μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και να αντλείς δύναμη από το προσωπικό σου υλικό.”

Σου δείχνει ένα δρόμο σκέψης που μπορείς να βαδίσεις με ασφάλεια στην πορεία σου προς το φως. Όσο ποιητικό και αν ακούγεται αυτό, εαν ρωτήσετε κάποιον από τους φίλους που παρακολουθούν τη μέθοδο θα σας διαβεβαιώσουν ότι μέσα από λίγες συναντήσεις αλλάζει η ζωή μας. Είναι σημαντικό να πω ότι απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εξελίξουν τον εαυτό τους μεσα από την τέχνη.

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει αυτή την περίοδο; Είναι μια καλή περίοδος αυτή γιατί ξεκινάμε το εαρινό πρόγραμμα. Οι συναντήσεις είναι μια φορά την εβδομάδα για δυο ωρες. Ένα νέο ταξίδι ξεκινάει και όσοι φίλοι ενδιαφέρονται μπορούν να καλέσουν στο 6946105520. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να έρθουνε στην ομάδα άτομα από που κι αν βρίσκονται. Η πλατφόρμα μας ενώνει. Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί για να κάνουμε τη ζωή μας πιο χαρούμενη, πιο δημιουργική και σίγουρα πιο ουσιαστική. Υπάρχει τρόπος. Αξίζει να κάνουμε την περίοδο του εγκλωβισμού να λειτουργεί προς όφελος μας. synaisthimatikhdialektikh.com.

Κι αν έπρεπε να επιλέξετε ένα απόφθεγμα ποιο θα ήταν αυτό; Αυτό του μικρού πρίγκηπα: “Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια.”

Τέλος θα θέλατε να μας μιλήσετε και για τις άλλες δράσεις που κάνετε με τις ομάδες της συναισθηματικής διαλεκτικής; Με μεγάλη μου χαρά. Έχουμε ξεκινήσει σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας και κάνουμε κάποιες δωρεάν δράσεις. Καλούμε προσωπικότητες του πολιτισμού, να μας μιλήσουν για την προσωπική τους πορεία μέσα στην τέχνη. Να μας λύσουν απορίες. Να μας δώσουν λίγο φως από την γνώση τους. Είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε φιλοξενήσει τον καθηγητή κύριο Μάνο Στεφανίδη, τον σκηνοθέτη από τις άγριες μέλισσες Λευτέρη Χαρίτο τους πρωταγωνιστές Γρηγόρη Βαλτινό, Αντώνη Λουδάρο τη Νίκη Κάπαρη, το σκηνοθέτη Στρατή Πανούργιο, τον Μαυρίκιο Μαυρίκιου και το Σάββατο θα έχουμε μαζί μας την Άννα Ανδριανού. Παράλληλα ετοιμάζω διάφορες εκπλήξεις για τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε όλοι μαζί με αφορμή αυτές τις δράσεις από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, με φίλους που ζουν στο εξωτερικό και να μοιραζόμαστε απόψεις, γνώμες και ακτίνες πολιτισμού. Αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται από πολύ σκοτάδι, αλλά είμαι σίγουρος ότι η άνοιξη… Πλησιάζει !

Ευχαριστώ πολύ

Στέλιος Καλαθάς
Ηθοποιός, Σκηνοθέτης [email protected]

Facebook: http://www.facebook.com/theatro33

Blog: http://synaisthimatikhdialektikh.com

Instagram: stelios kalathas