Σπύρος Ράλλης: “Δεν έχει σημασία το ποιος είσαι, αλλά το έργο που έχεις κάνει”

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του κερκυραίου μαέστρου Σπύρου Ράλλη όταν του ζητήσαμε να μας παραχωρήσει συνέντευξη.

“…Η μουσική για εμάς τους Κερκυραίους είναι τρόπος ζωής. Τη χρησιμοποιούμε παντού, αρχής γενομένης από το μελωδικό χαρακτηριστικό της ομιλίας μας”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νησί της μουσικής. Σε έναν ευλογημένο τόπο όπου φύση και μουσική συνυπάρχουν αρμονικά. Η μουσική για εμάς τους κερκυραίους είναι τρόπος ζωής. Τη χρησιμοποιούμε παντού, αρχής γενομένης από το μελωδικό χαρακτηριστικό της ομιλίας μας. Ξεφυλλίζοντας στη θύμηση τα παιδικά μου χρόνια, οι μουσικές μου αναμνήσεις έρχονται πριν ακόμα ξεκινήσω τα πρώτα μουσικά βήματα, ακούγοντας τις φιλαρμονικές του νησιού μας. Τότε συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα να είμαι μέρος και συνεχιστής αυτής της μουσικής παράδοσης.

Μιλήστε μας για το μουσικό σας έργο. Είμαι καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και αρχιμουσικός στη φιλαρμονική Γαστουρίου. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου δημιούργησα την ορχήστρα τζαζ (Big band) που απέσπασε σειρά πρώτων βραβείων σε μουσικούς διαγωνισμούς και για τις επιτυχίες της τιμήθηκε με το βραβείο Δημάρχου Σπύρου Ραθ από τον Δήμο Κερκυραίων. Το 1994 το Γαστούρι, εμπιστεύτηκε στα χέρια μου το στολίδι του που σήμερα αριθμεί 122 χρόνια ζωής. Με πολλή αγάπη για τη μουσική, πετύχαμε ένα αξιόλογο ταπεινό έργο με μια σειρά συναυλιών με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Κλειώ Δενάρδου, Γιάννης Βογιατζής, Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Ρένα Κουμιώτη, Καίτη Χωματά, Αναστασία Μουτσάτου, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελεονόρα Ζουγανέλη, Νατάσα Μποφίλιου, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Πασχάλης Αρβανιτίδης, Αντώνης Ρέμος, Διονύσης Σαββόπουλος, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μάριος Φραγκούλης, Δήμητρα Γαλάνη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Μαρινέλλα, Μαίρη Λίντα, Φίλιππος Νικολάου, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Κότσιρας, Γλυκερία, Δάκης, Αλέκα Κανελίδου, Τόλης Βοσκόπουλος, είναι οι καλλιτέχνες που ένωσαν τις φωνές τους στα αλλεπάλληλα μουσικά ταξίδια μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας, διότι μέρος των εσόδων από τις περισσότερες συναυλίες δόθηκαν στην Ελπίδα, Φλόγα, Λάμψη, Χαμόγελο του παιδιού, Μέλισσα, Ιατρείο Κέρκυρας, Life Line Hellas, συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Η Φιλαρμονική μας έδωσε δύο φορές συναυλία (με Νατάσσα Θεοδωρίδου, Αντώνη Ρέμο) στο Town Hall, της Νέας Υόρκης. Αξίζει να αναφερθεί, ότι είναι η πρώτη ελληνική Φιλαρμονική που έδωσε συναυλίες στο θέατρο αυτό που είναι το αρχαιότερο του Broadway. Το αποκορύφωμα της εμπειρίας ήταν η συναυλία στο Ηρώδειο με τον Τόλη Βοσκόπουλο, το 2018. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερόμουν στα δυο ταξίδια της Φιλαρμονικής μας στο Μπαντ Ίσχλ της Αυστρίας με συναυλίες αφιερωμένες στην μνήμη της Αυτοκράτειρα Σίσσυ, άρρηκτα συνδεδεμένης με το Γαστούρι.

Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η μουσική μόνο θετικές επιρροές μπορεί να έχει.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Η μεγαλύτερη αποτυχία είναι η λανθασμένη αξιοποίηση της επιτυχίας.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είναι μια ευκαιρία που δίνεται να ανακαλυφθούν και να αξιοποιηθούν νέα ταλέντα. Ένα πρώτο βραβείο είναι ευσεβής πόθος, όμως η δυσκολία δεν είναι να ανεβεί κανείς στην κορυφή, αλλά να παραμείνει. Ωστόσο θεωρώ σκόπιμο ότι στην κάθε επιτροπή πρέπει να υπάρχει ένας μαέστρος.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Τα όνειρα υπάρχουν για να πραγματοποιούνται και η πραγματοποίηση τους μας γεμίζει με εμπειρία και γνώση.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Οι μάνατζερ είναι τα άτομα που μπορούν να απογειώσουν έναν καλλιτέχνη. Ο καλύτερος πρεσβευτής της αξίας καθενός, είναι το έργο του.

Ποιά είναι η συμβουλή που δίνετε στους μαθητές σας και γενικά σε αυτούς που ξεκινούν τη μουσική τους σταδιοδρομία; Μουσική και υπεροψία είναι ασυμβίβαστες έννοιες. Θα έχετε πετύχει όταν συνειδητοποιήσετε πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο απέραντο μεγαλείο της. Γι αυτό πρέπει να είστε ταπεινοί και όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε, να κατεβάζετε το κεφάλι. Η μουσική δεν χαρίζεται.