Σπύρος Μουρατίδης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τετάρτη 19-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Σπύρος Μουρατίδης

Ο Σπύρος Μουρατίδης γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα. Είναι Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Πτυχιούχος Νομικής και Διδάκτωρ Ιστορίας. Είναι ζωγράφος και σκιτσογράφος.

Ως ζωγράφος έχει μελετήσει τους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής στη ζωγραφική και έχει λάβει μαθήματα από τον Κερκυραίο ζωγράφο Θεόφιλο Γραμμένο. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι η ακουαρέλα και τα θέματά του: νεκρή φύση, θέματα από την παλαιά πόλη και τα χωριά της Κέρκυρας και άλλων περιοχών της Ελλάδος, πορτραίτα κ.ά.

Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές διεθνείς και παγκόσμιες ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη και Ασία. Σε διεθνείς εκθέσεις έργα του έχουν εκτεθεί σε Παρίσι, Βιέννη και Τουρκία. Έχει συμμετάσχει σε 12 παγκόσμιες ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη και Ασία. Στην Ευρώπη: σε Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Ουκρανία, Κόσσοβο και Γεωργία, και στην Ασία: στο Νέο Δελχί στην Ινδία, ενώ έχει συμμετάσχει στην on line έκθεση Indonesia international watercolor competition and exhibition, τον Φεβρουάριο του 2021.

Έχει επιλεγεί να συμμετάσχει εκ νέου στη Γαλλία το Μάιο του 2021 και στην Σιγκαπούρη τον Αύγουστο του 2021.

Είναι μέλος της International Watercolor Society (IWS Global), της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης (ΕΙ.Κ.Ε.) και του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

E-mail : [email protected]
Facebook : Spyridon Mouratidis


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.