Σπύρος Δημητρόπουλος: “Η ιστορία του Ρεμπέτικου” – “The history of Rebetiko” – A digital art anthology

“Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ είτε αυτό λέγεται μελωδία, ποίημα, τραγούδι, εικονογράφηση, βίντεο, ολόγραμμα, εικονική πραγματικότητα”

https://www.facebook.com/105384607924289/posts/118427029953380/?vh=e

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Δεν θα μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου συγγραφέα… Μάλλον ούτε καν καλλιτέχνη για να είμαι ειλικρινής. Θυμάμαι όταν στα παιδικά μου χρόνια έγραφα ερασιτεχνικά παιδικά μυθιστόρηματα με απεικονίσεις τις οποίες επίσης  σχεδίαζα, ή νέες περιπέτειες για τον καραγκιοζη, (που μετά τις παίζαμε με τον αδελφό μου στα άλλα παιδιά της γειτονιάς), ή όταν συνέθετα τα πρώιμα τραγουδάκια μου, η μητέρα μου συνήθως μου έλεγε “Σπύρο μην παίζεις όλη την ώρα, κοιτά να διαβάσεις και κάτι”. Ετσι, ποτέ δεν θεώρησα την τέχνη ως σοβαρή εργασία ή επάγγελμα, παρά μάλλον ως παιχνίδι και μια γλυκιά απόδραση!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Δημιουργία! Εάν και όλα γύρω μας διέπονται από αυτή την κινητήρια δύναμη που σε σπρώχνει να ψάξεις βαθειά μέσα σου, να υπερβείς (τον εαυτό σου), να αντισταθείς (στο γνώριμο), να παλέψεις (ενάντια στο μονοπάτι της απομίμησης), να συμφιλιωθείς (με το παλιό που σε διδάσκει), να αναγεννηθείς (μέσα από το καινούργιο).

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Στο συγκεκριμένο βιβλίο,  η συγγραφή μάλλον με βρήκε “απροετοίμαστο” καθώς είχα έμπνευση για κάτι άλλο ! Ξεκίνησα την δημιουργία κάποιων εικονογραφήσεων του Ρεμπέτικου για προσωπική μου χρήση (ήθελα να γεμίσω ένα άδειο τοίχο του γραφείου μου με προσωπικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων) που τελικά εξελίχθηκαν μέρος του βιβλίου.

Πότε ήρθατε σε πρώτη επαφή με το Ρεμπέτικο; Σε ηλικία 12 χρόνων μετά από πολλά παρακάλια ο πατέρας μου μου αγόρασε ένα φτηνό μπουζούκι για εκείνο το καλοκαίρι. Αργότερα έκανα κάποια μαθήματα μουσικής υπό την καθοδήγηση του γνωστού μουσικού και παλαιού ρεμπέτη Γιώργου Μαντέλη (φίλο του Γιώργου Λαυκα, Βασίλη Τσιτσανη, Μανώλη Χιώτη). Ο κύριος Γιωργος μέσα από τα ρεμπέτικα τραγούδια που μου έδειξε, και τις αμέτρητες  ιστορίες που μου διηγήθηκε, με συνέστησε στο μαγικό κόσμο του Ρεμπέτικου. Ήταν εκείνος που με παρότρυνε να μην σταματήσω να παίζω μουσική και να γράφω ερασιτεχνικά τραγούδια μιας και θαύμαζε όπως έλεγε, τις ερασιτεχνικές μουσικές δημιουργίες μου.

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας; Το βιβλίο είναι ένα πολύχρωμο ταξίδι εικονογραφήσεων και παραστάσεων, που σκοπό έχει να μυήσει τον αναγνώστη στο μαγικό κόσμο του Ρεμπέτικου. Ίσως αυτή η έκδοση σταθεί η βασική αιτία ώστε ο αναγνώστης να ανατρέξει κατόπιν σε επιμέρους βιβλιογραφίες, έρευνες, βιογραφίες και ιστορικά άρθρο-γραφήματα σχετικά με το Ρεμπέτικο και τους σημαντικότερους συντελεστές του. Ευελπιστώ στη δημιουργια ένος κρυφού διαλόγου μεταξύ βιβλίου/αναγνώστη, που θα κάνει τον δεύτερο, να γυρίζει ξανά και ξανά στις εικονογραφήσεις για να αποκωδικοποιήσει επιμέρους στοιχεία της ζωής και του έργου των πρωταγωνιστών του Ρεμπέτικου που έχουν φιλοτεχνηθεί. Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια / εποχές που ξεκινούν από το 1500 και φτάνουν μέχρι και σήμερα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Ονειροπόλο μιας άλλης παλιάς εποχής, που ίσως δεν ήταν τόσο αγνή όσο φαντάζει στα δικά μου μάτια. 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω να δημιουργώ είτε αυτό λέγεται μελωδία, ποίημα, τραγούδι, εικονογράφηση, βίντεο, ολόγραμμα, εικονική  πραγματικότητα.

Βιογραφικό Ο Σπύρος Δημητροπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας.

Μετά το τέλος των σπουδών του μετανάστεψε στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής όπου και άρχισε ένα δεύτερο μάστερ ως περιβαντολόγος μηχανικός στο πανεπιστημιο F.A.U το οποίο και ποτέ δεν τελείωσε.

Η αγάπη του για την τέχνη τον ώθησε στην απόκτηση μάστερ στα οπτικά και ειδικά εφέ από το πανεπιστήμιο DMAC (Lynn University). 

Έχει διατελέσει ως καλλιτεχνικός διευθυντής στούντιων παραγωγής στην Αμερική και Ελλάδα.

Εργάζεται για πολλά χρόνια ως τεχνικός διευθυντής εταιρείας προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής, DARPA (οργανισμό έρευνας προηγμένων έργων άμυνας), NASA, τον Αμερικανικό στρατό, οργανισμούς υγείας, πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Ζει μεταξύ δυο πολιτειών εκείνη της Γεωργίας (Georgia) και της Φλόριντας (Florida).