Μαρία Σπαγαδώρου: “πρεπει να αξιζει μια ιδεα για να γεννηθει απο το σκοταδι, απο το μηδεν του λευκου καμβα στο φως των χρωματων και των σχηματων”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Πριν ακομη μαθω την αλφαβητα, θυμαμαι οτι ζωγραφιζα σε ο,τι χαρτια εβρισκα, αλλα και στους τοιχους του σπιτιου μου.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Ο καθενας μας γεννιεται με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα και ικανοτητες.

Ετσι και οι καλλιτεχνες το εχουν στο D.n.a τους. Τωρα το πως θα αναπτυχθει ενα ταλεντο, αυτο εξαρταται απο πολλους παραγοντες.

Χρειαζεται τεχνογνωσια , εξασκηση και κυριως συστηματικη δουλεια και αφοσιωση για να εξελιχθει και να προοδευσει ωστε να μην παραμεινει απλα ενα ταλεντο !!!

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Μια λεξη που θα μου ταιριαζε καλλιτεχνικα, ειναι η : πρωτοτυπια !! Φυσικα υπαρχει χωρος για πολλες ακομα , οπως ..φαντασια αυθεντικοτητα, ελευθερια εκφρασης ονειροποληση…

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η εμπνευση λειτουργει σε μενα σαν ενας ηλεκτρικος σπινθηρας.Παντοτε αναβει ενα φως μεσα μου και μου λεει …προχωρα …καντο …ηρθε η ωρα !!!

Αρκει να με αγγιξει βαθια εσωτερικα !!! Πρεπει να αξιζει μια ιδεα για να γεννηθει απο το σκοταδι , απο το μηδεν του λευκου καμβα στο φως των χρωματων και των σχηματων!!!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ειναι δυσκολο να αυτοχαρακτηρισω τον εαυτο μου ως καλλιτεχνη.

Αυτο που κανω συνηθως ειναι να δινω ενα εναυσμα μεσα απο μια εικονα , για να διηγηθω μια ιστορια ή ενα παραμυθι να επικοινωνησω εναν προβληματισμο μου .

Για μενα η Τεχνη ειναι ενα προσωπικο μαλλον μοναχικο ταξιδι που συνεχως με εκπλησσει , και με βοηθαει να ανακαλυπτω τον εσωτερικο μου κοσμο …απο την αρχη !!

Παντως σαν υφος θα ελεγα οτι κλινω προς τον συναισθηματισμο, και τον
σουρρεαλιστικο ρομαντισμο, με εντονα στοιχεια φαντασιας , και καποιες φορες με δοσεις χιουμορ
6)αυτο που θελω να συνεχισω να κανω και στο μελλον ειναι να συνεχισω να εκφραζομαι καλλιτεχνικα, περνωντας συχνα- πυκνα , καποια μηνυματα που για μενα εχουν βαρυτητα σε προσωπικο ή κοινωνικο επιπεδο

Η Τεχνη πρεπει να μας προκαλει και να την προκαλουμε κι εμεις , γιατι ειναι κατι ζωντανο που μεταφερει την ψυχη του καθε δημιουργου στην ψυχη του κοινου.

Αν βρεθει κοινο σημειο επαφης στην συναντηση αυτη , θεωρω οτι μεχρις ενος σημειου υπαρχει επιτυχια !!!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ειναι σημαντικο να εκθετουμε τα εργα μας, για να μας γνωριζουν οι αλλοι κι εμεις να νιωθουμε βαθυτερα τι αναζηταει η εποχη που ζουμε …

Μια ατομικη εκθεση με παλιοτερα και πιο καινουργια μου εργα , ειναι στα αμεσα μελλοντικα μου σχεδια.

Βιογραφικο

Γεννηθηκα στη θεσσαλονικη απο πατερα αχαιο και μητερα μακεδονισσα

Ζω αναμεσα σε θεσσαλονικη κ Αθηνα τα τελευταια 7 χρονια .Ειμαι μητερα μιας κορης .Απο πολυ μικρη ηλικια μου αρεσε η ζωγραφικη και οι κατασκευες με πηλο και χαρτι .Γι ‘ αυτο οταν τελειωσα το λυκειο παρακολουθησα μαθηματα ζωγραφικης στη σχολη “Πετρα” με καθηγητες τους Απεργη και Κουρσαρη

Αργοτερα σπουδασα στη σχολη μοντελιστ “Βελουδακη” για 2 χρονια σχεδιο μοδας , ιστορια κουστουμιου και ραπτικη .Επισης σε αλλη σχολη καλλιτεχνικο μακιγιαζ και περιποιηση ακρων

Σε πολυ νεαρη ηλικια οντας μαθητρια λυκειου ακομη , δουλευα για το χαρτζηλικι μου ζωγραφιζοντας σε κεραμικα διακοσμητικα αντικειμενα , στους γνωστους κεραμοποιους Λαζαριδη και Χατζηγιαννη στην πατρα οπου ζουσα τοτε .

Ενα περασμα απο το καρναβαλι της Πατρας με μια ολιγομηνη συμβαση εργασιας , ηταν ενα μεγαλο Σχολειο για εμενα , με ολες αυτες τις κατασκευες , τα τεραστια αρματα , τα ρουχα τους, που σχεδιαζα υπο την καλλιτεχνικη επιβλεψη του αειμνηστου Τασου Τσαιλακη

Αργοτερα εργαστηκα ως μακιγιεζ στο καναλι Patra t.v.για ενα περιπου χρονο.Κι επειτα απο ενα διαστημα παυσης ξαναξεκινησα να ασχολουμαι εντατικα με την ζωγραφικη απο το 2008. Εικονογραφησα το 2015 μια ποιητικη συλλογη που εκδοθηκε το φλεβαρη του 2016 το “Προσκυνωντας μια γοργονα” του Αντ.Περδικαρη.Εχω παρει μερος σε διαφορες ομαδικες εκθεσεις του εικαστικου συλλογου ΔΙΩΝΗ και των ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΤΕΧΝΗΣ.

Εργα μου υπαρχουν και σε 2 εικαστικα λευκωματα απο τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Τα τελευταια 3 χρονια εχω αναπτυξει μια εθελοντικη δραση , οσο μου το επιτρεπουν οι υποχρεωσεις μου , ζωγραφιζοντας λαμπαδες κ μικρους πινακες, για τα Μπαζαρ του φιλανθρωπικου συλλογου ΛΑΝΑΣΣΑ υπερ φορεων καρκινοπαθων παιδιων & αλλων σωματειων, με προεδρο την Χριστινα Λαζαριδη.

Προσφατα , τον ιουνιο του 2019 συμμετειχα στην καλλιτεχνικη εθελοντικη δραση του Δημου Αθυτου Χαλκιδικης με τιτλο: Τεχνη και Λουλουδια , με 2 εργα μου.Η πρωτοτυπη ιδεα – προταση του γλυπτη Βασιλη Παυλη ,ηταν η αναβιωση του παλιου τενεκε τροφιμων , που στολιζε τις αυλες και τα μπαλκονια των χωριων , με τις ομορφες ορτανσιες και βασιλικους , και ειχε τεραστια απηχηση και επιτυχια

Με συμμετοχες εκατονταδων καλλιτεχνων απ ‘ ολη την Ελλαδα , καθως επισης και παιδιων απο καλλιτεχνικα σπουδαστηρια και σχολεια .Και η ζωή συνεχίζεται …και η Τέχνη ανήκει στη ζωή , την κάνει πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα , όπως ένα ταξίδι με όμορφη θέα !!! Ειμαι ευγνωμων για το ταξιδι αυτο ,και ολους τους υπεροχους δημιουργους που γνωρισα και γνωριζω καθημερινα , μαλιστα καποιους ιδιαιτερα ξεχωριστους για εμενα ,τους νιώθω ως την “καλλιτεχνικη” μου οικογένεια !!!

Ως επιλογο θελω να πω οτι πιστευω πως η Ελλαδα ειναι ενα φυτωριο ταλαντουχων και δημιουργικων ανθρωπων , που αν αναπτυχθει σωστα , τα επομενα χρονια θα ανεβασει κατα πολυ το πολιτιστικο της επιπεδο .Ως Ελληνιδα το ευχομαι ολοψυχα !!