Σμαραγδή Μητροπούλου: “Τα βιβλία πάντα θα μας ταξιδεύουν, θα μας συντροφεύουν, θα μας διδάσκουν…”

Καλωσορίζω την αγαπημένη φίλη και εξαίρετη λογοτέχνιδα, Σμαραγδή Μητροπούλου η οποία μας μιλάει για τα νέα της λογοτεχνικά σχέδια. 

Η Σμαραγδή Μητροπούλου είναι μια συγγραφέας, που έχει ανοίξει τα φτερά της και βρίσκεται στο εξωτερικό με τον εκδοτικό οικο OntimeBooks. Το βιβλίο της έχει βρεθεί αρκετές βδομάδες στο νούμερο 1 best seller Amazon και Barnes and Nobles.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Θα έλεγα πως η αγάπη μου για τη γραφή  προϋπήρχε σε μία λανθάνουσα κατάσταση, από τα μικρά μου χρόνια, όταν έκανα τις πρώτες μου απόπειρες να χαράξω λέξεις στο χαρτί: κρατούσα ημερολόγιο, σκάρωνα μικρές ιστορίες, στίχους, σκετσάκια…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; «Θαλασσοπούλι»… από το 2014 που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο «Ήχοι στη σιωπή» (θεατρικό) μέχρι σήμερα. Τα γραπτά μου ταξιδεύουν πάνω από πελάγη και στη συνέχεια πάνω από ωκεανούς.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Ναι, αρκετές φορές. Μία φράση, ένα μουσικό κομμάτι, μία φωτογραφία έχουν αποτελέσει αφορμή να ξεκινήσω συγγραφικά και ποιητικά ταξίδια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Γενναιόδωρο.

Πώς βλέπετε το βιβλίο; Αγαπημένη συντροφιά και φίλο πιστό.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον; Ναι, πιστεύω. Τα βιβλία πάντα θα μας ταξιδεύουν, θα μας συντροφεύουν, θα μας διδάσκουν.

Ποίηση ή μυθιστόρημα; Και τα δύο.

Μια φράση από ένα βιβλίο σας… Δεν μπορείς να θρηνείς μια ζωή για έναν έρωτα που κράτησε όσο το πετάρισμα ενός βλεφάρου…

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σχεδιάζω κι ετοιμάζω πολλά όμορφα πράγματα στην Ελλάδα και στο  εξωτερικό… περισσότερα, όταν έρθει η ώρα.

Καλή επιτυχία σε όλα Σμαραγδή μας.

Βιογραφικό

Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Mεγάλη Βρετανία. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το  2014 με το θεατρικό «Πριν ο ήλιος δύσει», εκδόσεις Όστρια. Το 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της «Μια στιγμή μια αιωνιότητα μονάχα»(διηγήματα), εκδόσεις Όστρια, και το 2017 το τρίτο βιβλίο της «Ήχοι στη σιωπή» (διηγήματα), εκδόσεις Όστρια. To 2019 εκδόθηκε το βιβλίο της “Barsaat ο χορός της βροχής”-συλλογή διηγημάτων και ποιημάτων- από τις εκδόσεις 24γράμματα, το οποίο προλογίζει ο ποιητής, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος. Το 2021 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή «Λέξεις Καθρέφτες», επίσης από τις εκδόσεις 24γράμματα.

Το βιβλίο «Μια στιγμή μια αιωνιότητα μονάχα» μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα (“One moment just an eternity”) και εκδόθηκε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο OnTime Books στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γίνει best seller σε οκτώ χώρες. Την επόμενη χρονιά, 2021, κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο της «Ήχοι στη σιωπή» (“Sounds in the Silence”) επίσης από τις εκδόσεις Ontime Books.

Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄ και Β΄ βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Το 2019 της απονεμήθηκε το βραβείο πεζογραφίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ για το έργο της και την ενεργή της παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα.  Eπίσης ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) επέλεξε το «Barsaat  ο χορός της βροχής» ως Βιβλίο Χρονιάς 2019.  To 2020 τιμήθηκε με το PANORAMA YOUTH LITERARY AWARD 2020 στα πλαίσια του Διεθνούς Λογοτεχνικού Πανοράματος 2020(Panorama International Literature Festival 2020) που διεξήχθη στην Ινδία. 

Το 2021, το  ποίημά της «Αιωνιότητα» έλαβε χρυσό μετάλλιο σε διεθνή ποιητικό διαγωνισμό στην Κίνα.

Είναι Programme Coordinator του Writers Capital International Foundation.

Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά site όπως: aylogyros.blogspot.gr, koalakia.blogspot.gr, τοβιβλίο.net, apostaktirio.gr, eretikos.gr, polis.edu.gr, cyclades24.gr

Παράλληλα με τη συγγραφική της δραστηριότητα, έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε εκπαιδευτικά συνέδρια. Έχει, επίσης, λάβει μέρος εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε διεθνή λογοτεχνικά φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Ασία. Ποιήματα και πεζά  της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα κινέζικα, στα ταϊβανέζικα, στη γλώσσα μπενγκάλι και στα ισπανικά.