ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ ΑΚΗΣ: “…Με την καραντίνα ανακαλύψαμε όλοι τρόπους διασκέδασης, μόρφωσης και ψυχαγωγίας που δεν τους φανταζόμασταν…άνοιξε ένας ολόκληρος κόσμος πολιτισμού μπροστά μας”

Ο ΣΑΛΠΙΓΚΤΗΣ ΑΚΗΣ (Κοινοτικός σύμβουλος της Α’ κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το συνδιασμό του Δημάρχου Κ. Ζέρβα) απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Δύσκολη και περίεργη. Ο απεγκλωβισμός πρώτ’ απ’ όλα είναι δύσκολος. Όταν μας είπαν «μείνετε σπίτι» δεν ξέραμε ακριβώς τους κινδύνους που διατρέχαμε. Τώρα που θα βγούμε όμως ξέρουμε καλά πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός. Επιπλέον, δεν γυρίζουμε σε μια καθημερινότητα, όπως πριν. Τιποτα δεν θα είναι όπως πριν γι’ αυτό και πρέπει να προσαρμοστούμε και πάλι σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Δεν είναι διάζευξη, είναι και τα δύο. Σίγουρα με την καραντίνα ανακαλύψαμε όλοι τρόπους διασκέδασης, μόρφωσης και ψυχαγωγίας που δεν τους φανταζόμασταν. Σε πολλές περιπτώσεις άνοιξε ένας ολόκληρος κόσμος πολιτισμού μπροστά μας. Για παράδειγμα, ακούσαμε μουσική και είδαμε παραστάσεις που δεν φανταζόμασταν πως θα παρακολουθούσαμε ποτέ. Από την άλλη η ζημία που έχει γίνει στην ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία είναι μεγάλη και δεν θα τελειώσει με το τέλος της καραντίνας. Πολύ δύσκολα θα μαζευτεί ξανά πολύς κόσμος σε αίθουσες συναυλιών, θέατρα, μαγαζιά με μουσική. Δυσκολία θα έχουν όλες οι συλλογικές πολιτιστικές δράσεις για πολύ καιρό από τώρα.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο τουρισμός προφανώς και θα πληγεί από τον κορωνοϊό, όπως θα γίνει σε όλον τον κόσμο. Οι τουρίστες θα παραμείνουν στις χώρες τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατών για στηριξη της τοπικής οικονομίας. Ισως το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε καλά το πρώτο κύμα του ιού, μπορεί να κάνει κάπως περισσότερους, αναλογικά, να τη προτιμήσουν σε σχέση με άλλους προορισμούς, αλλά μέχρι εκεί.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Προφανώς η καραντίνα μας έθεσε όρια και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε και οι ίδιο τα όριά μας. Ωστόσο, μια ελεύθερη κοινωνία με δημοκρατικούς θεσμός, όπως είναι η Ελλάδα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τέτοιους είδους περιορισμούς που γίνονται με μέτρο, διάκριση και με γνώμονα την κοινή μας ασφάλεια. Τα υπόλοιπα που λέγονται είναι παραμύθια και θεωρίας συνομωσίας στις οποίες πολλοίς συμπολίτες μας αρέσκονται.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Αν κάτι μάθαμε στην περίοδο αυτή είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνια σχέδια. Προσωπικά σκοπεύω να τηρήσω με σχολαστικότητα τα μέτρα ασφαλείας που θα μας υποδειχθούν από τους αρμόδιους και θα είμαι πολύ προσεκτικός στις επαφές μου, γνωρίζοντας αυτό που είπα πιο πάνω, πως είναι η νέα καθημερινότητα θα είναι για καιρό διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν από τον ιό. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν θα επωφεληθώ θετικά από τις περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης που θα έχουμε στο εξής που τα μέτρα σταδιακά θα χαλαρώνουν.