Σαλαμίνια 2021: Τιμήθηκε ο Κυριάκος Μαριδάκης για τη διεθνοποίηση της επετείου, ενισχύοντας την Πολιτιστική Διπλωματία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Σαλαμίνα και στον Ιερο χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, η επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Σαλαμινίων, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας Αττικής, προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού της τέχνης και δεκάδων ξένων διπλωματικων αποστολων.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι η κορυφαία  εκδηλώση ηρωισμού των Ελλήνων, μια νίκη ορόσημο για τη χώρα μας και το δυτικό πολιτισμό.

Η αυτοθυσία των Ελλήνων για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Ανεξαρτησία, την Ελευθερία και τον Πολιτισμό. 

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμις και μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας “Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020” κ. Κυριάκο Μαριδάκη,  παραδίδοντας τιμητική πλακέτα πλακέτα εις ένδειξη υψίστης τιμής και αφοσίωσης, πολύχρονης και πολυδιάστατης ανιδιοτελής προσφοράς και καθοριστικής του συμβολής στη διοργάνωση της επετείου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, διεθνοποιώντας το γεγονός από το 2011 με προσωπικές πρωτοβουλίες και διεθνείς δράσεις σε 53 χώρες, αρχηγούς ξένων κρατών, εστεμμένων, εκπροσώπων Ενόπλων Δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, ως παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας Δημοκρατίας και Πολιτισμού, τιμώντας όλους τους νεκρούς ανεξαρτήτως χρώματος, Φυλής, θρησκείας εθνότητας και Κοινωνικής τάξης, προωθώντας την Ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, ενισχύοντας παράλληλα την Ελληνική πολιτιστική διπλωματία. 

«Θεωρώ πως ηρθε η στιγμή της πλήρης ενσωμάτωσης, άμεσης προστασίας, προβολής και ανάδειξης όλων των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Σαλαμίνας στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, την υλοποίηση και σχεδιασμό τουριστικών και πολιτιστικών αναπτυξιακών έργων, ενισχύοντας την τοπική και εθνική οικονομία, συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύουμε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που διασώθηκε στα ιστορικά στενά, τιμώντας το ιστορικότερο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας όπως του αξίζει, συνεχίζοντας να μας διδάσκει και να αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης» υπογράμμισε εμφανώς συγκινημένος ο κύριος Κυριάκος Μαριδάκης, ενώ στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε για την πρώτη του επίσκεψη στον Τυμβο πριν από 35 χρόνια μαζί με τον πατέρα του Χρήστο Μαριδάκη, τον άνθρωπο που έμελλε με τη στάση του και τους αγώνες του επί 40 συναπτά έτη να διασώσει, προστατέψει και προβάλλει όλους τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της ναυμαχίας ξηρά και θάλασσα. 

Τα Σαλαμίνια, τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού με εμπνευστή του θεσμού και διοργανωτή τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς κ. Χρήστο Μαριδάκη από το 1977, αποτελούν πλέον το νέο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής μας, καθώς και της πολιτιστικής διπλωματίας, βάζοντας τα θεμέλια του οράματος του κ. Κυριάκου Μαριδάκη ενός παγκόσμιου ετήσιου πολιτιστικού συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των κρατών που συμμετέχουν μέχρι και σήμερα, τιμώντας το γεγονός σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, ενώ παράλληλα  θα αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όλων των κρατών που θα συμμετέχουν, σε όλα μας τα  εθνικά μας ζητήματα.