Σαββάκη Χριστίνα: “Θα ήθελα να έχω την ορμή, το πάθος για να διεκδικήσω ό,τι μπορώ στο εικαστικό μου κομμάτι, να μη χάσω στιγμή καλλιτεχνικής έκφρασης και εξέλιξης”

“Ελπίζω να παραμείνει εξίσου δημιουργικό το 2022 όπως έχει κυλήσει ως τώρα ο καιρός… Να προχωρήσουν οι νέες συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, οι εκθέσεις και οι διοργανώσεις διαφόρων πρότζεκτ με ξανά τους χώρους τέχνης γεμάτους από κόσμο. Τέλος ευελπιστώ να είμαι ανοιχτή σε οτιδήποτε απρόβλεπτο κρύβει η συνέχεια με στόχο το να νιώθω ελεύθερη, αυθόρμητη και να απολαμβάνω αυτό που θέλω να κάνω, το να δημιουργώ”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 ήταν αναμφίβολα πολύ ιδιαίτερο αν και καμία χρονιά δεν έχει μόνο όμορφες στιγμές. Από τη μία πλευρά οι καταστροφές, η πανδημία που στέρησε τόσα πολλά από όλους μας, δεδομένα που δεν ξεχνιούνται ούτε γυρνάνε πίσω. Από την άλλη, σε προσωπικό επίπεδο ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά με διακρίσεις, πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις, δράσεις και συνεργασίες. Μπορεί να είχε συναισθηματικές διακυμάνσεις με τα τόσο αιχμηρά γεγονότα αλλά σημασία έχει ότι τρέχουμε ήδη στο 2022 το οποίο εύχομαι να είναι σημαντικά καλύτερο και “χρωματιστό” για όλους.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Οι αριθμοί και η τελική εικόνα θα μας δείξουν αν τα μέτρα είναι σωστά και επαρκή για την αντιμετώπισή της. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να φλυαρώ για ένα θέμα που δεν είμαι αρμόδια. Προς το παρόν οι θεράποντες γιατροί μας είναι οι καθοδηγητές μας και εμείς με εμπιστοσύνη και καθαρή σκέψη προχωράμε.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Εύχομαι εκρηκτικά φωτεινότερο, παραγωγικό και ουσιαστικό! Ο κλάδος αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Όσο μπορώ, αισιόδοξα σκεπτόμενη, θέλω να πιστεύω πως ο χώρος των τεχνών και όχι μόνο, θα αρπάξει ό,τι μπορεί από την τωρινή περίοδο και θα το εκμεταλλευτεί δημιουργικά. Η τέχνη ως μια κραυγή συναισθημάτων και ανησυχιών, εξιστορεί. Θα είναι εκεί όχι μόνο για το 2022 αλλά και για όλη τη συνέχεια. Το μόνο που μένει είναι να της επιτρέψουμε να μας προβληματίσει και να μας αφυπνίσει.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Περισσότερη αγάπη, υπομονή και σεβασμό σε όλους και όλα. Υπευθυνότητα και όχι αλαζονεία. Ταυτόχρονα, φυσικά να φροντίσουμε τους εαυτούς μας με το να βρίσκουμε διεξόδους για να εκφραστούμε και να αφεθούμε σε αναζητήσεις χωρίς να περιμένουμε ένα καλύτερο αύριο για να ξεκινήσουμε. Άλλωστε δεν έχουμε χρόνο για να χάνουμε χρόνο!

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Πιστεύω πως σε τέτοιες φάσεις, δεν μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος. Δυστυχώς υπό τέτοια πίεση, είναι επόμενο να βγουν στην επιφάνεια μελαγχολικά και σκοτεινά συναισθήματα. Το θέμα είναι όμως να τα αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βρούμε δύναμη, να ανασύρουμε τα κομμάτια μας από κάθε τρικυμία και να ξαναχτίσουμε ό,τι γκρεμίστηκε. Να επαναστατήσουμε μέσα στην απόγνωση με ένα χαμόγελο, να αγκαλιάσουμε κάθε χάος που συναντάμε και να βρούμε τον τρόπο να σταθούμε όρθιοι.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Σχέδια δεν ξέρω αν μπορώ να τα χαρακτηρίσω όλα, σκέψεις όμως σίγουρα. Αρχικά ελπίζω να παραμείνει εξίσου δημιουργικό το 2022 όπως έχει κυλήσει ως τώρα ο καιρός χωρίς να διαχωρίζω τα προηγούμενα έτη. Θα ήθελα να έχω την ορμή, το πάθος για να διεκδικήσω ό,τι μπορώ στο εικαστικό μου κομμάτι, να μη χάσω στιγμή καλλιτεχνικής έκφρασης και εξέλιξης. Ακόμα, να προχωρήσουν οι νέες συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, οι εκθέσεις και οι διοργανώσεις διαφόρων πρότζεκτ με ξανά τους χώρους τέχνης γεμάτους από κόσμο. Τέλος ευελπιστώ να είμαι ανοιχτή σε οτιδήποτε απρόβλεπτο κρύβει η συνέχεια με στόχο το να νιώθω ελεύθερη, αυθόρμητη και να απολαμβάνω αυτό που θέλω να κάνω, το να δημιουργώ.


Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά μου μπορείτε να βρείτε εδώ: https://christinasavvaki.webnode.gr/