Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά “Οσία”: Έκδοση – Κυκλοφορία Ποιητικής Συλλογής

Οσία. Είναι τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που κυκλοφορεί από τον ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της γιαγιάς της, μητέρας του πατέρα της. Η Οσία Αϊβάτογλου του Ηλία και της Δέσποινας, γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη. Νυμφεύθηκε τον Φώτιο Σιγιουλτζή του Κωνσταντίνου και της Κυριακής, γεννηθέντα το 1920 στην Αδριανούπολη. Είχαν εργαστήριο παραγωγής μαντολάτων. Απέκτησαν τρεις γιους. Έζησαν στη Θεσσαλονίκη γεμάτοι αγάπη ο ένας για τον άλλο. Έφυγαν πολύ νωρίς για το μεγάλο ταξίδι…

«Παράλληλα, τούτη η Ποιητική Συλλογή αφιερώνεται στις ποιήτριες που αναψηλαφούν συνεχώς τις αιώνιες αξίες, τις μεταφυσικές συνισταμένες τους, τις προοπτικές τους και την περιρρέουσα πραγματικότητα. Στις οσίες που ασκητεύουν στον κόσμο της ποίησης, που γράφουν για να κατανοήσουν πρωτίστως τον εαυτό τους, τον ρόλο τους στη ζωή, την ίδια τη ζωή, τα πράγματα, τον περιβάλλοντα κόσμο και χώρο, και να τα ερμηνεύσουν μέσω της ποίησης. Τρόπος ζωής η ποίηση, στο αέναο χθες, στο παντοτινό σήμερα, στο αιώνιο αύριο..»
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πορτρέτο της ποιήτριας, το οποίο αρχικά φωτογράφισε η αείμνηστη καλλιτέχνης – φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη και έπειτα ζωγράφισε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Βιογραφικά Στοιχεία της Συγγραφέως

Η Οσία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.. Ειδικεύτηκε στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» στο Πανεπιστήμιο Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» στο DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» στον τομέα ‘Πολιτισμός και Επικοινωνία’ του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική και καλά τη Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί 9 έτη υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις εκστρατείες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» (εκδόσεις Θερμαϊκός 2010, 2012), «Λόγια Αρσενικά» (εκδόσεις Πνοή, 2018) και της ποιητικής της συλλογής «Οσία» (εκδόσεις Αρχύτας, 2020). Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσών του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος» (2019). Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς έχει την επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτισμού όσο και εκδόσεων λογοτεχνίας. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο portal www.radio1d.gr. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ.

Κριτική Προσέγγιση του Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη για την νέα ποιητική συλλογή της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρουκά, «Οσία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχύτας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
«Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι μια σύγχρονη ποιήτρια που ελκύει με τη δύναμη των συναισθημάτων και των ονειρικών εικόνων. Είναι ποιήτρια του μαγικού ρεαλισμού. Έχει το ταλέντο να πλάθει τον δικό της μύθο, κινείται με άνεση μεταξύ της σκληρής αλήθειας του κοινωνικού περίγυρου και του ευαίσθητου ανθρωπισμού, που η ίδια διαφυλάσσει μέσα της. Το πολύ φως του ήλιου πονάει τα μάτια της, γιατί της αποκαλύπτει όλη την άχαρη μοίρα των ανθρώπων, κυρίως των νέων που τους παρατήσαμε αβοήθητους, χωρίς στοργή και αναγνώριση. Ποιοι τους παράτησαν; Πρώτα εμείς οι γονείς, όπως έχει την τόλμη η Σίσσυ να αποκαλύπτει, χωρίς να βάζει πρώτους στο σκαμνί τους θεσμούς, και ένα σωρό άλλους θεωρητικά συνένοχους.

Για να λυτρωθεί και να σωθεί από την ανελέητη βαρβαρότητα γύρω της, έχει μόνο ένα τρόπο κι αναζητά με επιμονή και υπομονή ένα μόνο μονοπάτι : να πάρει αγάπη και να δώσει αγάπη, με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Γιατί μόνο για την Αγάπη ‘Σ’ αυτή τη Ζωή είναι τα Αδύνατα, Δυνατά’, όπως ομολογεί το ομώνυμο ποίημά της. Γράφει: ‘Είναι νύχτα κι εγώ πάντα θα είμαι εδώ, προσμένοντας τ’ όνειρο να φέρει μέσα μου το φως της ημέρας.’ Ναι, η Αγάπη κάνει τη νύχτα μέρα. Και τί είναι η ζωή παρά ένας πίνακας του Καραβάτζιο, όπου παλεύει το φως με το σκότος! Μα η ίδια αφήνει κάποιες αχτίδες να νικήσουν το σκότος. Έτσι η ποιήτρια, παρά τον πόνο και τη θλίψη, στέκει όρθια στον στίχο της και διδάσκει τους αναγνώστες να κρατάνε την ελπίδα σφιχτά στην παλάμη τους. Δηλώνει παρών και σε μάχες του αύριο. Τονίζει: ‘Κάθε μέρα ανυπομονώ περισσότερο για την επόμενη!’ και καταλήγει με τη ρήση: ‘Ή θα αγαπηθούμε ή θα καταστραφούμε’. Αυτό παραπέμπει σε κάποιο βαθμό στην απάντηση της Αντιγόνης προς τον Κρέοντα: ‘Αγάπη ή θάνατος. Εγώ, Κρέων, δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ’.
Οσία η ποιητική γραφή σου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, και καλοτάξιδο το ποιητικό σου ‘πλοίο της Αγάπης’.»

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

«Η ανά χείρας ποιητική συλλογή της συγγραφέως – λογοτέχνιδος,
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
είναι ένα χάδι στο χθες, ένας ύστατος αποχαιρετισμός, καθώς αποτελείται από επιλεγμένα ποιήματα μιας μεγάλης διαδρομής, αρχομένης από τον κήπο της παιδικής της ηλικίας, οδεύοντας μέσα στον πυρήνα της ηλικίας της επανάστασης, περιπατώντας στα σοκάκια της γόνιμης ενηλικίωσης, μέχρι τις αρχές της ωριμότητας, δίνοντάς μας δείγματα έργων με σύνθετα ερεθίσματα και προβληματισμούς, τα οποία στην ολότητά τους θα έχουμε κοντά μας στην επόμενη ποιητική της συλλογή. Ένας κύκλος κλείνει, ένας νέος ανοίγει.»

Για παραγγελίες παρακαλούμε επικοινωνείτε μαζί μας: 0030 22944-01833

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Hellenic Cypriot Cultural Association (HCCA)

Web: www.cultural-association.org

E-mail: [email protected] 

Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού
Μέλος ΕΔΗΠΗΤ | Radio1d.gr

Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Συγγραφέας

Facebook | Facebook Page | YouTubeTwitter | LinkedIn

Instagram | Pinterest | https://sissysigioultzirouka.blogspot.com/

Χορηγός επικοινωνίας