Σίλια Χριστοδούλου «Η Ένατη Νότα» Έκδοση – Κυκλοφορία Ποιητικής Συλλογής

«Η Ένατη Νότα», είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Σίλιας Χριστοδούλου που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.

Το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου είναι της Μαρτύνας, με τίτλο «Νούμερο 9», σε μικτή τεχνική (ακρυλικό, ξύλο, χαρτί, πηλός) του 2001 και ανήκει στη συγγραφέα.

«Η Σίλια Χριστοδούλου, ζει έντονα από µικρή κάθε τι Ελληνικό και νιώθει και ότι ιστορικά ήρθε η στιγµή το ελληνόφωνο κοινό των Βρυξελλών (Ελλαδίτες, Κύπριοι και άλλοι Ευρωπαίοι λάτρεις της ελληνικής γλώσσας) αλλά και γενικά οι Έλληνες, Κύπριοι και Οµογενείς να προσεγγίσουν ξανά τις ρίζες τους µέσα από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τις τέχνες, τη Γλώσσα και την Παράδοση που κληρονοµήσαµε. Μέσα από την ποίησή της αχνοφαίνεται η βαθύτερη φωνή της που µας λέει ότι «η λογοτεχνία µετουσιώνει το τραύµα φανερώνοντας συνάµα αλήθειες µακριά απ’ την µαταιοδοξία της κάθε πολιτικής σκηνής.» Εκτιµά ότι σε επίπεδο της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας «χρειάζεται να χτιστεί ένας δυνατός δεσµός µε την Κύπρο και την Ελλάδα της Τέχνης πέρα απ’ τα δεδοµένα κοινωνικά στερεότυπα γύρω από συγκεκριµένους τρόπους και γεγονότα». Διότι, επεξηγεί η ίδια, «Πολλοί οραµατίστηκαν τη λύση µα πέρα απ’ το συλλογικό επίπεδο οφείλουµε στους εαυτούς µας και στις επόµενες γενιές τη µετάγγιση του Ωραίου και την µεταβίβαση της Ιστορίας µας µέσα απ’ τον κάθε προσωπικό αγώνα µετουσίωσης του κάθε καλλιτέχνη και ατόµου», γράφει ο Δρ. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Αντιπρόεδρος Συνδέσµου Πολιτισµού Ελλάδας Κύπρου και Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Βιογραφικά Στοιχεία της Συγγραφέως

Η Σίλια Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει Ελληνική και Κυπριακή καταγωγή μα το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της ζει στο Βέλγιο όπου σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Λουβαίνης. Έχει πολυετή εμπειρία σε δομές ψυχικής υγείας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα όπως η ψυχανάλυση, η πολιτιστική ταυτότητα κι η μετανάστευση, οι αγχώδεις διαταραχές, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, η κατάθλιψη, η ψυχοκοινωνική ένταξη πασχόντων, τέχνη και θεραπεία. Η Ένατη Νότα είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Κριτική Προσέγγιση της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, για την πρώτη ποιητική συλλογή της Σίλιας Χριστοδούλου, «Η Ένατη Νότα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχύτας σε συνεργασία με τον ΣΠΕΚ.

«Καλωσορίζω στον κόσμο της ποιητικής γραφής την επιστήμονα, Σίλια Χριστοδούλου, που έχει την ικανότητα να αποτυπώνει, να εκφράζει τα συναισθήματα, τα βιώματα, τους προβληματισμούς και τις αντιλήψεις της σε γραπτό λόγο, με ποιητική χροιά, εικόνες και μουσική, προκαλώντας αισθητική συγκίνηση. Μια ‘άλλη νότα’ η ίδια, ακροβατεί επιδέξια στο πεντάγραμμο του χρόνου. Παρελθόν, παρόν και μέλλον ζουν αλληλένδετα στη σφύζουσα πένα της. Όλοι οι χυμοί ωφέλιμοι και η ίδια δεκτική και σκεπτόμενη –κατά Ροντέν– παίρνει όσα η ζωή της δίνει και τα μεταπλάθει σε στίχο, με σεβασμό.

Από τη μια η Ελλάδα, η Κύπρος και το Βέλγιο, από την άλλη η Ελληνική Γλώσσα, το Κυπριακό Ιδίωμα και η Γαλλική Γλώσσα, αλλά αντίστοιχα και οι παραδόσεις και τα στοιχεία πολιτισμού, συνθέτουν ένα πλούσιο ψηφιδωτό στην ψυχοσύνθεση και στο πνεύμα της συγγραφέως. Οι στίχοι της προσφέρονται ως φόρος τιμής με ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στους αγαπημένους της – γονείς και δασκάλους. Οι παλμοί της καρδιάς της καταφέρνουν να διεγείρουν τις πνευματικές ανάγκες του αναγνώστη και στρέφουν την ψυχή του προς τα άνω.

Η Ποιητική Συλλογή ‘Ένατη Νότα’ είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Σίλιας Χριστοδούλου, και πιστεύω ότι συντελεί καθοριστικά και στην συναισθηματική λύτρωση της ιδίας. Η ποιήτρια μέσα από το έργο της εκφράζει τον εσωτερικό κόσμο, τις εμπειρίες, τους πόθους, τα οράματα και τους προβληματισμούς της. Ένα έργο που θα διαρκέσει!

Κλείνοντας, παραθέσω τους εξής στίχους από τον ‘Ερωτόκριτο’ που ταιριάζουν στην περίπτωση της Συλλογής της Σίλιας Χριστοδούλου : «Απ’ ότι κάλλη έχει άνθρωπος, τα λόγια ‘χουν τη χάρη/ να κάνουσι κάθε καρδιά παρηγοριά να πάρη, / κι όπου κατέχει να μιλή με γνώση και με τρόπο / κάνει και κλαίσιν και γελού τα μάτια των ανθρώπω».

Καλοτάξιδη ας είναι η πρώτη Ποιητική Συλλογή της και να φτάσει σε πολλά λιμάνια αναγνωστών!»

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Hellenic Cypriot Cultural Association (HCCA)

Web: www.cultural-association.org

E-mail: [email protected] 

Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού
Μέλος ΕΔΗΠΗΤ | Radio1d.gr

Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Συγγραφέας

Facebook | Facebook Page | YouTubeTwitter | LinkedIn

Instagram | Pinterest | https://sissysigioultzirouka.blogspot.com/

Χορηγός επικοινωνίας