Ροδούλα Χαμηλοθώρη: “Έχω στερηθεί το θέατρο τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως θεατής”

Photo by PMimages

Η Ροδούλα Χαμηλοθώρη, Ηθοποιός, Μοντέλο, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Ο εγκλεισμός μας έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε περισσότερο τα καλά στοιχεία στη ζωή μας…”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Ευτυχώς ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν είναι απόλυτος, καθώς τα γυρίσματα στις τηλεοπτικές σειρές συνεχίζονται με όλα τα μέτρα ασφαλείας βέβαια και με πολλά τεστ. Συμμετέχω στο Καφέ της Χαράς, και σε άλλες σειρές ως γκεστ, οπότε η δουλειά καλά κρατεί. Επίσης κάνω φωτογραφίσεις, με διαφορετικά θέματα, κάποια εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, όπως το κίνημα metoo. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν διακριθεί σε εκθέσεις και διαγωνισμούς κάτι που με χαροποιεί πολύ, όπως και το γεγονός ότι βρήκα χρόνο στη διάρκεια της καραντίνας, να κάνω σεμινάρια φωτογραφίας.
Ωστόσο τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, σ’ αυτή την περίεργα διαφορετική περίοδο που διανύουμε. Ο εγκλεισμός μας έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε περισσότερο τα καλά στοιχεία στη ζωή μας, όπως τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που δεν μπορούσε να τα συναντήσουμε όσο θα θέλαμε. Επίσης μας έδωσε χρόνο να παρατηρήσουμε άλλα στοιχεία που πριν ίσως δεν προλαβαίναμε. Τη φύση γύρω μας, ένα όμορφο δειλινό, τον ουρανό, ένα λουλούδι… Μας έδωσε επίσης χρόνο να δούμε περισσότερο τον εαυτό μας και τα θέλω του. Να κοιτάξουμε μέσα μας… Μου αρέσει πάντα να αναζητώ την θετική πλευρά των όσων ζούμε. Ακόμα και σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Photo by Πέτρος Παπαπέτρος

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται και δεν πρέπει να την συνηθίζουμε. Μπορεί αυτά να συνέβαιναν πάντα, όπως έχουμε ακούσει συχνά να λέγεται, ωστόσο δεν σημαίνει ότι καλώς γίνονταν, ούτε ότι πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Η αποκάλυψη της βίας σε όλη της την έκταση είναι αποτρόπαια, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί σε όλους τους χώρους.

“Το γεγονός ότι συμβαίνει σε έναν χώρο, όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με τον πολιτισμό και είναι υψηλού πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου, αυτό κάνει την εκδήλωση βίας ακόμα πιο αποκρουστική.”

Έχει τύχει να βρεθώ σε περιστατικά όπου εκδηλώνεται λεκτική βία σε επαγγελματικούς χώρους κάτι που είναι δυσάρεστο.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Γενικά προσπαθώ να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια. Πρόσφατα διάβαζα μια έρευνα για τα είδη των εμβολίων, ανάλογα με την μάρκα τους και πόσο αποτελεσματικό είναι το καθένα. Επειδή είμαι νέα σε ηλικία, έχω καιρό ακόμα μέχρι να έρθει η σειρά μου. Τα εμβόλια έχουν σώσει την ανθρωπότητα από πολύ βαριές ασθένειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Photo by PMimages

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Έχω στερηθεί το θέατρο τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως θεατής. Επίσης προ καραντίνας γίνονταν πολύ περισσότερες φωτογραφίσεις.
Έχω στερηθεί ακόμα την επαφή με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, τις βόλτες στα μαγαζιά, το γυμναστήριο, κάθε τι χαρούμενο, ανάλαφρο, ανανεωτικό, που χρειάζεται στη ζωή μας και αυτή την εποχή μας λείπει.

“Η εσωτερική ισορροπία είναι ζητούμενο, αλλά πιστεύω ότι εξαρτάται και προκύπτει από την ωριμότητά μας.”

Αναπληρώνω όλα τα παραπάνω με την επαφή από το τηλέφωνο, με μηνύματα, με μικρές βόλτες κοντά στο σπίτι, με διάβασμα, με πολλές ταινίες και σειρές βέβαια. Για να αναπληρώσω τη γυμναστική, ξανάρχισα τον Νοέμβριο τα rollers που έκανα από μικρή. Μπορώ να χορεύω ώρες πάνω σε αυτά.

Photo by Πέτρος Παπαπέτρος

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Έχουμε ζήσει ως κοινωνία πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι γεγονός. Μπορεί να ανακαλύψαμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και η τηλεργασία να έδωσε λύσεις. Ωστόσο ο χώρος των τεχνών, της εστίασης, αλλά και τα εμπορικά μαγαζιά, έχουν πληγεί πάρα πολύ. Αρκετοί άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτούς τους χώρους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο, την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο. Κάτι που έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Μένει να το δούμε.