Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς καλλιτέχνες από το “Κοινωνώ” στην Τήνο

Το ΚΟΙΝΩΝΩ δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά) – συν ένα, το στοιχείο του χρόνου ως εναλλαγή των φυσικών εποχών και από την άλλη ως την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου. Η θεματική Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία είναι μια πρόταση που επιχειρεί να εντάξει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας για το χώρο, το χρόνο, τις εποχές, την ύλη, την ενέργεια, τη φύση, την παράδοση και τις διάφορες κοινωνικές εκφάνσεις τους, θέτοντας το ζήτημα της επαφής του ανθρώπου με τη φύση. Για την υλοποίηση του ετήσιου θεματικού κύκλου το Κοινωνώ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στο δημιουργικό κόσμο των πολιτιστικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών πεδίων, που φέρει τη διάθεση του «κοινωνείν», ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις / έργα επιλέγοντας μία από τις τέσσερις ακόλουθες θεματικές: Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο),οι οποίες θα υλοποιηθούν (μέσω φιλοξενίας-residency) και θα παρουσιαστούν αντίστοιχα κατά τους μήνες: Ιανουάριος, Απρίλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος του 2020 σε διαφορετικές τοποθεσίες και κτήρια σε όλη την Τήνο. “Καλούμε τους συμμετέχοντες να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στο νησί, να δουλέψουν με την φυσική ύλη σε τέσσερις εποχές του χρόνου, να εμπλακούν με τον τόπο και με τους άλλους συμμετέχοντες, να προβληματισθούν πάνω σε νέες πρακτικές της σύγχρονης τέχνης, επίκαιρα οικολογικά, κοινωνικά θέματα, ζητήματα πολιτισμού και τοπικότητας, και να δημιουργήσουν-συνδιαμορφώσουν έργο σε ένα μη αστικό περιβάλλον. Στόχος αυτού του θεματικού κύκλου είναι μέσα από τις ξεχωριστές περιόδους φιλοξενίας (residencies) να δημιουργηθούν πρωτότυπα έργα -καλλιτεχνικές παραγωγές τα οποία θα παρουσιάζονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σε επιλεγμένες φυσικές τοποθεσίες και ιστορικά κτήρια, έως τον Οκτώβριο του 2020 οπότε και θα ολοκληρωθεί. Η επιλογή των έργων/συμμετεχόντων θα γίνει από τον δημιουργό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Κοινωνώ, Χρήστο Αρτέμη καθώς και από μια πολυμελή ομάδα συντελεστών που θα συγκροτηθεί με γνώμονα την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών παραγωγών. Oι συμμετέχοντες προσκαλούνται να αναπτύξουν μεταξύ τους συνέργειες αλλά και να ανοιχθούν προς νέες προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα εν εξελίξει site-specific, συλλογικό, θεωρητικό και απτό έργο, με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον της Τήνου, τα πολιτιστικά στοιχεία και τον τόπο και από την άλλη να δημιουργήσουν οργανικούς χώρους και κοινότητες συνέργιας, σε μια συγχρονία με την εποχή του χρόνου και τα απτά υλικά του τοπίου“.

 

Σε ποιον απευθύνεται

Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή: Εικαστικοί, επιμελητές / θεωρητικοί, (ατομικά ή σε ομάδες) χορογράφοι,-χορευτές, σκηνοθέτες – ηθοποιοί, μουσικοί-συνθέτες, φωτογράφοι, designers, bloggers, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί, ερευνητές, λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντολόγοι, περιπατητές, τοπικοί σύλλογοι, ακτιβιστές, συντεχνίες οργανισμοί/φορείς/ομάδες με πολιτιστική και οικολογική ευαισθησία που έχουν την διάθεση της επιτόπιας δημιουργίας και της συνεργατικότητας με τον τόπο.

 

Τα έργα μπορούν να είναι:

  • Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους)
  • καλλιτεχνική παραγωγή-θεάτρου-χορού-μουσικής
  • Έρευνα / θεματικές ομιλίες –εισηγήσεις (στρογγυλό τραπέζι)
  • Βίντεο
  • Διαδραστικές περιηγήσεις / Αφηγήσεις
  • Συλλογικά έργα-projects που θα απευθύνονται στην τοπική κοινωνία ή σε σχέση με τους επιμέρους συμμετέχοντες
  • Workshops (υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μαθητών από σχολεία της Τήνου)

 

Τι προσφέρουν οι διοργανωτές στους συμμετέχοντες

Έξοδα μεταφοράς-μετακίνησης-διατροφής και ένα μέρος από τα υλικά της παραγωγής τα αναλαμβάνει το ΚΟΙΝΩΝΩ Υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη για έξοδα ταξιδιού και διαμονής από εικαστικούς που μένουν στο εξωτερικό. Θα σας βοηθήσουμε με επιστολές και δικαιολογητικά έγγραφα εάν επιθυμείτε να αναζητήσετε χρηματοδότηση ανεξάρτητα. Οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στο νησί της Τήνου κυρίως σε ξενώνες – για το διάστημα που θα συμφωνηθεί -ανάλογα με το αντικείμενο και σχεδιασμό υλοποίησης του έργου τους. Ο κάθε ξενώνας περιλαμβάνει μονόκλινα-δίκλινα υπνοδωμάτια, μεγάλα και άνετα κοινόχρηστα δωμάτια, χώρους για την ανάπτυξη και δημιουργία των projects, αποθηκευτικούς χώρους και μια μεγάλη κουζίνα, όπου καθημερινά θα πραγματοποιούνται κοινά γεύματα. Τα έργα θα παρουσιάζονται είτε σε επιλεγμένα φυσικά τοπία, είτε σε κτήρια ιστορικής σημασίας του νησιού είτε στον Κήπο της Συκιάς. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν υπόψιν τους ότι τα έργα που θα δημιουργηθούν στο νησί θα παρουσιαστούν στο φυσικό περιβάλλον (ακόμη και σε τοποθεσίες που δεν είναι όλες εύκολα προσβάσιμες) αλλά και σε κάποιους εσωτερικούς χώρους κατόπιν συνεννόησης. Η επιλογή των τοποθεσιών θα εξαρτηθεί από τις προεπιλεγμένες τοποθεσίες του Κοινωνώ και τις επιμέρους ανάγκες υλοποίησης και παρουσίασης του κάθε έργου. Στο τέλος του Οκτωβρίου 2020 θα γίνει η παρουσίαση-ξενάγηση όλων των έργων από τους ίδιους τους δημιουργούς που συμμετείχαν σε όλες τις ενότητες, σε όλες τις περιοχές που υλοποιήθηκαν τα έργα.

 

Περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που βρίσκεται στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ.