Ποιο είναι το άτομο με το σύνδρομο του μικρού σοφού;

Επιμέλεια κειμένου: Φωτεινή Κατσαβουνίδου

Το σύνδρομο του “μικρού σοφού” ή αλλιώς Asperger, είναι ένα σύνδρομο που δεν “φωνάζει” παρά σιωπηλά φωλιάζει στην ψυχή. 

Το κατηγοριοποιούν στο φάσμα του αυτισμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και πρόκειται για μια ελαφριάς μορφής αυτισμού.

Ποιο όμως είναι το άτομο με το σύνδρομο του μικρού σοφού?

Είναι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο παιδάκι που τριγυρνά μόνο του στη σχολική αυλή, παρατηρεί τα δέντρα, τα κτίρια και τα έντομα, είναι μοναχικό και δυσκολεύεται να κάνει παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά. Όταν τελικά προσπαθήσει και μπει σε παρέα, έχει ακραίες συμπεριφορές όπως επιθετικότητα, έλλειψη ομαδικότητας και αδυναμία αντίληψης των κανόνων των παιχνιδιών.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, παρόλο που  τα συμπτώματα ποικίλουν από παιδί σε παιδί. Κάποια παιδιά είναι άριστοι μαθητές, άλλοι καθόλου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι «μικροί σοφοί» είναι “εκκεντρικοί” και διαφορετικοί.  Όμως, παρόλο που το σύνδρομο Asperger ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, διαφέρει από αυτόν, καθώς οι άνθρωποι με Asperger έχουν φυσιολογική ανάπτυξη ομιλίας και υψηλή νοημοσύνη.

Επειδή το άτομο φαίνεται σωματικά αρτιμελές, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό παρά μόνο με παρατήρηση της συμπεριφοράς.

Το Asperger, αν μη τι άλλο, προσφέρει έναν ιδιαίτερο και διαφορετικό τρόπο σκέψης, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα αρνητικός. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι με την κατάλληλη βοήθεια και εκπαίδευση, τα άτομα με Asperger μαθαίνουν να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Μότσαρτ, που ξεπέρασε τους περιορισμούς του και θριάμβευσε στον τομέα του! Φυσικά, δεν είναι το μόνο παράδειγμα.

Οι άνθρωποι με Asperger έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ. Διαπιστώθηκε ότι συνήθως είναι  παθιασμένοι, πιστοί, ανεξάρτητοι, αυτάρκεις, επίμονοι και προσηλωμένοι στους στόχους τους, διαθέτουν ικανότητες απομνημόνευσης, τηρούν απόλυτα κανόνες, διαθέτουν εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και διαφορετικότητα στη σκέψη.

Τέλος, η ανατροφή ενός παιδιού με Asperger σίγουρα είναι μια «ξεχωριστή» διαδικασία και συνιστάται να γίνεται με καθοδήγηση από ειδικούς.. Αναμφίβολα, απαιτείται εξειδικευμένη καθοδήγηση προς τους γονείς, ώστε να μπορέσουν να δώσουν τις κατάλληλες βάσεις στα παιδιά τους. Δεν ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με Asperger γίνονται καθόλα λειτουργικοί ενήλικες με απόλυτα φυσιολογική ζωή και ότι ορισμένοι διαπρέπουν!

Ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σημαντικές προσωπικότητες του παρελθόντος διέθεταν -σύμφωνα με έρευνες- όλα τα κριτήρια προκειμένου να θεωρούνται σήμερα άτομα με Asperger. Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να το μάθουμε με σιγουριά…

Στη λίστα αυτή μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται οι Μιχαήλ Άγγελος, Μπετόβεν, Γκράχαμ Μπελ, Τόμας Εντισον, Μπένζαμιν Φράνκλιν, Αλμπερτ Αϊνστάιν, Καρλ Γιουνγκ. Μαρκ Τουέιν, Φρίντριχ Νίτσε αλλά και ο Μάικλ Τζάκσον.

Από τους εν ζωή, αξίζει να αναφέρουμε τους Μπομπ Ντίλαν, Μπιλ Γκέιτς ο οποίος δίνει εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο σύλλογο ατόμων με Asperger, Αλ Γκορ, Γούντι Αλεν.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Σύνδρομο Άσπεργκερ δεν υποτάσσει το άτομο σε μια ζωή μοναχική ή απομονωμένη. Αντίθετα, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει στη μετουσίωση των αδυναμιών και στην εκτόξευση των ικανοτήτων του ατόμου, με αποτέλεσμα… μια καλή ποιότητα ζωής, διακρίσεις, επαίνους μέχρι και βραβείο Νόμπελ!

Ο Δρ Adi Aran και η ομάδα του εργάζονται από το νοσοκομείο Shaare Zedek στην Ιερουσαλήμ. Σε περίοδο επτά μηνών δοκίμασαν θεραπεία με έλαιο CBD σε 60 παιδιά (μέσης ηλικίας 12 ετών) με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Η θεραπεία περιελάμβανε ημερήσιες δόσεις κάνναβης σε αναλογία 20:1 / CBD: THC. Μετά από επτά μήνες από τη λήψη CBD, συλλέχθηκαν δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι το 80% των παιδιών παρουσίασε βελτίωση, με το 62% να δείχνει σημαντική βελτίωση στις επικοινωνιακές δεξιότητες και τα πρότυπα συμπεριφοράς. Τα παιδιά επίσης βοηθήθηκαν στη διαχείριση και μείωση του άγχους τους.

Επικοινώνησε με το CBDWORLD Cannabis Store για να ενημερωθείς για τα νόμιμα επώνυμα προϊόντα CBD που κυκλοφορούν στην αγορά και να συζητήσουμε όποιες απορίες!

Facebook page: Cbdworld-Cannabis Store
Website: www.cbdworld.gr
Instagram page: cbdworld_skg Τηλ.  2311 298617

“Study: Cannabis oil 80% successful in helping autistic children”  https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249591

https://www.pronews.gr/epistimes/327699_syndromo-toy-sofoy-h-epistimoniki-proseggisi

https://www.meletontas.gr/blog/goneis-kai-paidi/gnorizete-to-sindromo-tou-mikrou-sofou

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF_Savant

http://www.encephalos.gr/48-3-01g.htm

Η Cbdworld.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην ακολουθήσετε καμία «συμβουλή» ή «προτροπή» συντάκτη άρθρου, καθώς οτιδήποτε αναγράφεται είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους.