“Ποίηση και μουσική”… το αέναο ταξίδι της δημιουργίας

Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός

Η ποίηση ανέκαθεν αποτελούσε ένα ταξίδι… Το ίδιο και η μουσική.

Ένα ταξίδι που ως αφετηρία έχει τον ψυχισμό του δημιουργού και ως προορισμό την ψυχή του ακροατή – αναγνώστη. Στις 2 αυτές τέχνες όπως και σε όλες τις άλλες ο καλλιτέχνης έχει την ανάγκη να μοιραστεί σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες, μελωδίες με τον κόσμο και κατ’ επέκταση να επικοινωνήσει ψυχικά με τον κόσμο. Γιατί αυτό είναι η τέχνη επικοινωνία ψυχών και ο στόχος κάθε καλλιτέχνη.

Δεν νοείται πολιτισμός χωρίς την τέχνη. Η ποίηση δημιουργεί εικόνες γέννα συναισθήματα και στη συνέχεια τα αναπαράγει ο δέκτης – αναγνώστης με βάση το συναίσθημα και την καρδιά και δημιουργεί εικόνες. Στην ουσία τρέφει τη σκέψη και γαληνευει τον άνθρωπο.

Η μουσική από την άλλη είναι μια τέχνη η οποία όταν δεθεί με την ποίηση δημιουργεί κάτι το μαγικό μια μυσταγωγία. Και αυτή όπως όλες οι τέχνες μέσω των μελωδιών καταφέρνουν να μιλήσουν στην ψυχή.

Οι πυθαγόρειοι και ο Πλάτωνας έθεσαν επίσης τις βάσεις για τη μουσική υποστήριζαν την αρμονία των ψυχών και τις καλές μελωδίες. Οπότε από την αρχαιότητα ακόμα αντλούμε πληροφορίες για τη μουσική.

Ας αφήσουμε τη μουσική την ποίηση και όλες τις τέχνες να “μιλήσουν” στην ψυχή μας και ας αφήσουμε τον εαυτό μας να ταξιδέψει σε αυτό το ατέρμονο ταξίδι του λόγου και της μουσικής.