Πλάτων Βασάτης: “Το κόσμημα αποτελεί τέχνη και η τέχνη είναι η τροφή για την καλλιέργεια του νου”

Όλα τα κοσμήματά μας είναι χειροποίητα και για την κατασκευή τους χρησιμοποιούμε μόνο εργαλεία χειρός. Μπορεί κάποιος να μας βρει στο instagram, στο facebook αλλά και μέσα απο την ιστοσελίδα https://www.etsy.com/shop/VasatisJewerly

• Ποια τρία επίθετα θα επιλέγατε για να περιγράψετε τον εαυτό σας; Eχώ μέσα μου το μικρόβιο της τελειομανίας. Τελιομανής ήμουν από μικρός αλλά όσο μεγαλώνω αυτό αναπτύσσεται σε σημείο που δεν με αφήνει να προχωρήσω. Όταν για παράδειγμα φτιάχνω ένα κόσμημα, μου είναι δύσκολο να την παραμερήσω και να πω stop. Ένα άλλο χαρακτηριστηκό μου είναι η δημιουργικότητα. Μου αρέσει ό,τι και αν κάνω να έχει μέσα δημιουργία. Είναι κάτι που πηγάζει μέσα μου καθώς αυτόματα όλα τα εξωτερικά αιρεθίσματα που λαμβάνω καθημερινά μπορώ και τα χρησιμοποιώ στα κοσμήματα μου. Τέλος θα με χαρακτήριζα αρκετά υπομονετικό καθώς είναι κατι που καλλιεργώ συνειδητά πολλά χρονιά και το οποίο με βοηθάει να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου σε καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες. Πιστεύω πολύ σε αυτό που λένε “η υπομονή είναι αρετή”.

• Από το θέατρο και την τηλεόραση στην κατασκευή κοσμημάτων. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Το θέατρο και η υποκριτική ήταν η πρώτη μου αγάπη. Εκεί ανακάλυψα μεγάλο μέρος της δημιουργικότητάς μου και πως αυτό με κάνει χαρούμενο. Έφυγα στο εξωτερικό όπου και πήρα το πτυχιο της υποκριτικής επιστρέφοντας όμως στην Ελλάδα και έχοντας αλλάξει μέσα μου συνειδητοποιήσα ότι ήθελα να ασχοληθώ με μια τέχνη με την οποία θα είμαι αφεντικό του εαυτού μου. Στην Ελλάδα το να κάνεις καριέρα στην υποκριτική είναι αρκετά δύσκολο οπότε επέλεξα συνειδητά το κόσμημα. Θα με βιοπορίσει και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να επιλέγω project υποκριτικής μόνο αν με καλύπτουν.

• Πώς λέγεται το e-shop σας και για ποιους λόγους θα πρέπει να σας προτιμήσουμε; Η επωνυμία είναι VASATIS JEWLERY. Μπορεί κάποιος να μας βρει στο instagram, στο facebook αλλά και να προμηθευτεί τα προιόντα μας μέσα απο την ιστοσελίδα

. Όλα τα κοσμήματα μας είναι χειροποιήτα και για την κατασκευή τους χρησιμοποιούμε μόνο εργαλεία χειρός. Επιλέγουμε την πρώτη ύλη πολύ προσεκτικά και επενδύουμε στην αισθητική αλλά και στη διαχρονικότητα https://www.etsy.com/shop/VasatisJewerly

• Τι κοσμήματα κατασκευάζετε;
Κατασκευαζουμε κοσμήματα για όλους. Τα κοσμήματά μας αποτελούνται απο ημιπολύτιμους λίθους, μέταλλα όπως ασήμι και δέρμα. Βασικό κριτήριο για να δημοσιοποιηθεί ένα κόσμημά μας είναι να αρέσει σε εμάς.

• Ποια είναι η εμπειρία σας στο χώρο του κοσμήματος; Ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το κόσμημα πριν 3 χρόνια φτιάχνοντας μακραμε και πουλώντας τα σε ένα beach bar της Χαλκιδικής. Πλέον βρίσκομαι κοντά στην απόκτηση του πτυχίου μου πάνω στην κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος και παράλληλα κάνω σεμηνάρια για την ανάπτυξη νέων τεχνοτροπιών.

• Στην Ελλάδα της κρίσης, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι το κόσμημα θεωρείται πολυτέλεια συγκριτικά με άλλες ανάγκες, τι ελπίζετε και σε ποιους απευθύνεστε; Έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στην αγορά του κοσμήματος; Ο άνθρωπος ως το ανώτερο εγκεφαλικά ον πάνω σε αυτόν τον πλανήτη έχει την ανάγκη να καλύψει πέρα από τις βασικες ανάγκες επιβίωσης, την καλλιέργεια του νού και του πνεύματος. Η τέχνη είναι συνοδοιπόρος του ανθρώπου απο τα πρώτια σήμαδια ύπαρξής μας στη γή. Τό κόσμημα είναι τέχνη και έχει ως στόχο τήν ανάπτυξη συναισθημάτων. Ένα δαχτυλίδι μπορεί να γίνει οικογενειακό κειμίλιο μίας οικογένειας και να περάσει απο γενιά σε γενιά. Μέσα σε αυτό μπορούν να αποθηκευτούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Δεν θεωρώ οτι το κόσμημα είναι πολυτέλεια αλλά σαφώς δεν είναι και πρώτη ανάγκη. Το κόσμημα αποτελεί τέχνη και η τέχνη είναι η τροφή για την καλλιέργεια του νου.
Τα κοσμήματά μας απευθύνονται σε όλους. Οι τιμές μας είναι προσιτές και πάντα δίνουμε μια ρεαλιστική αντικειμενική αξία στο κοσμημά μας εκτιμώντας την δουλειά γύρω απο αυτό.
Όλοι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην αγορά του κοσμήματος, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με διάφορες ενέργειες ατομικές και συλλογικές. Η δική μας εταιρεία είναι ανοιχτή προς όλους.

• Ποιο είναι το αγαπημένο σας από τα προϊόντα σας; Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από τα κοσμήματά μου σαν αγαπημένο και θα ήταν και άδικο. Για το κάθε κόσμημα ξεχωριστά διοχετεύω όλη μου τη δημιουργικότητα και αγάπη για να βγεί ένα αποτέλεσμα το οποίο πρώτα απ’ όλα καλύπτει εμένα. Σίγουρα υπάρχει ένα μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με τα πρώτα κοσμήματα που πήρα καθώς ήταν οι πρώτες απολαβές μετά από σκληρή δουλειά.

• Ένα μήνυμα για τους νέους που επιλέγουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; Πιστεύω λόγω της κρίσης που περνάμε αυτή την εποχή εξαιτίας της πανδημίας είναι σημαντικό να επιλέξουμε μια δουλειά η οποία μας γεμίζει και μας ενθουσιάζει. Κάνοντας κάτι που μας γεμίζει αυξάνουμε τις πιθανότητες κατα πολύ αυτό που κάνουμε να πετύχει. Είναι προτιμότερο να αποτύχουμε πάνω σε κάτι το οποίο μας γεμίζει παρά να αποτύχουμε σε κάτι που δεν μας εκπροσωπεί.

https://www.etsy.com/shop/VasatisJewerly

https://www.instagram.com/vasatisjewerly/

https://www.facebook.com/VasatisJewerly