ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

Έκθεση: ΚΤΙΡΙΟ 1 – Το ατελιέ | Νίκος Κόνιαρης – Εμιλία Ξανθοπούλου
Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 στις 20:00

Το ΚΤΙΡΙΟ 1 της Πινακοθήκης Γιώργου Ν.Βογιατζόγλου συμπλήρωσε έξι χρόνια λειτουργίας σαν χώρος φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών. Ο Νίκος Κόνιαρης (γ.1975) και η Εμιλία Ξανθοπούλου (γ.1983) «συγκατοίκησαν» στο ΚΤΙΡΙΟ 1 για περίπου τρία χρόνια και η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, με ιδιαίτερη χαρά, θα παρουσιάσει το έργο τους, σε κοινή έκθεση με τίτλο ΚΤΙΡΙΟ 1 – Το ατελιέ, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Ανθρωποκεντρική η δουλειά και των δύο. Εξαντλημένα σώματα σε καταθλιπτικά δωμάτια οι ήρωες του Κόνιαρη. Πορτρέτα συναισθημάτων τα έργα της Ξανθοπούλου. Μοναχικές φιγούρες που συναντιούνται στον εκθεσιακό χώρο, συνομιλούν με τον θεατή και μεταξύ τους.
Ο Χρίστος Χριστοφής αναφέρει για το έργο της Εμιλίας Ξανθοπούλου:
«Όλα αφορούν τη δεδομένη στιγμή: ήταν αλλιώς πριν, θα είναι διαφορετικά μετά. Ένα δυναμικό ενσταντανέ που διαρκεί όσο το ανοιγοκλείσιμο του κλείστρου της μηχανής, μια πλούσια χρωματικά και συνεπώς συναισθηματικά εντύπωση που όσο πιο έντονη, τόσο και εφήμερη».
Και για τη ζωγραφική του Νίκου Κόνιαρη:
«Αναρωτιέμαι: Υπάρχει στη ζωγραφική οριακό σημείο αδιακρισίας στην έκθεση του τραύματος, όπως στην περίπτωση της φωτογραφίας, του ρεπορτάζ, του τηλεοπτικού σόου; Λόγω του απόλυτα υποκειμενικού της απεικόνισης, σίγουρα όχι. …… Η ίδια η ζωγραφική γίνεται τραύμα και η θέασή της πόνος και προβληματισμός. Μία συμμετοχή καλλιτέχνη και κοινού στην ιδιαίτερη ανθρώπινη στιγμή που τελικά την καθαγιάζει κατά τον Αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας: “Δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν”».

Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου έως 1 Ιουνίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Παρ. 11πμ-7μμ, Σαβ. 11πμ-3μμ
(26-27 Απριλίου η Πινακοθήκη θα παραμείνει κλειστή)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ελ. Βενιζέλου 63, Ν.Ιωνία
Τ: 2102710472
Ε: [email protected]