Πιανιστική τέχνη Χαρά Ιακωβίδου: Βιεννέζικη βραδιά…

Η εξαιρετική Ελληνίδα πιανίστα, που ζει και σταδιοδρομεί στο εξωτερικό, στο ρεσιτάλ που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 17 Οκτωβρίου 2018 θα εκτελέσει ένα πρόγραμμα με σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Κοινό σημείο τους, ότι πρόκειται για έργα συνθετών που –είτε Αυστριακοί είτε όχι– δραστηριοποιήθηκαν στη Βιέννη, αυτή τη μεγάλη μήτρα της κλασικής μουσικής… Οι τέσσερις αυτοί συνθέτες, ο Χάιντν, ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν και ο Σούμπερτ, αποτελούν τους κυριότερους εκπροσώπους του λεγόμενου «βιεννέζικου κλασικισμού» (Wiener Klassik στα γερμανικά), ενός όρου που έφτασε κάποιες φορές να σημαίνει τη μουσική της κλασικής εποχής στο σύνολό της!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη Σονάτα Hob XVI:50 του Joseph Haydn (1732-1809), τις 9 Παραλλαγές πάνω σ’ ένα Menuet του Duport του Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), τις 10 Παραλλαγές πάνω στο έργο La Stessa, la stessissima από την όπερα Falstaff του Salieri του Ludwig van Beethoven (1770-1827) και τα 4 Impromptus, D. 935 του Franz Schubert (1797-1828).

H Χαρά Ιακωβίδου σπούδασε πιάνο στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και τις ΗΠA ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα έκανε φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Καθοριστική για τη μουσική της εξέλιξη υπήρξε η γνωριμία και πολύχρονη μαθητεία της κοντά στον Alfred Brendel, τα δοκίμια του οποίου πάνω στη μουσική έχει μεταφράσει μάλιστα και στα ελληνικά.
Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και με σύνολα μουσικής δωματίου σε μεγάλες αίθουσες στην Ευρώπη, στην Ασία και στις ΗΠΑ. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νίκαιας (Γαλλία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ορλεάνης (Γαλλία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του USC στο Λος Άντζελες (ΗΠΑ).
Στο ρεπερτόριό της σημαντική θέση κατέχουν ο Σούμπερτ και οι Βιεννέζοι κλασικοί, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως και για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, κάνοντας συχνά ελληνικές και παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων.
Έχει ηχογραφήσει έργα για πιάνο των Σούμπερτ, Μότσαρτ, Χάιντν, Μπετόβεν και Ραβέλ για τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Lyrinx, σε δίσκους που απέσπασαν διεθνώς διθυραμβικές κριτικές. Έχει επίσης εγγράψει σε δίσκο με την Κ. Zenz έργα μουσικής δωματίου Γ. Ιωαννίδη και Α. Κουνάδη, καθώς και John Cage για την εταιρεία Naxos.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Κτίριο Μ2 – Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)