Πηνελόπη Χαλκιά: “Όταν καταπιάνομαι με κάποιο ρόλο θέλω όσο πιο γρήγορα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό…”

“Το θέατρο είναι κορυφαίο διότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αμεσότητα που σου προσφέρει η αλληλεπίδραση θεατή με καλλιτέχνη

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Τα ερεθίσματα ώστε να μαγευτω απο τον χώρο της τέχνης τα ένιωθα απο πολύ μικρή ηλικία καθώς μου άρεσε να παρακολουθώ αλλά και να παίζω θεατρικά όμως λίγο περισσότερο μπήκε για τα καλά το μικρόβιο μέσα μου όταν πήγα για σπουδες μάρκετινγκ στην Ιεράπετρα στα 19 όπου εκεί μετά απο μια παράσταση που παρακολούθησα ενθουσιάστηκα και είπα οτι αυτό ΝΑΙ θέλω να το κάνω κι εγώ.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω πολλούς ηθοποιούς νέους μα και παλαιότερους. Λατρεύω τη Μέριλ Στριπ, Άντονυ Χόπκινς, Αλ Πατσίνο. Τους έχω απο πολύ μικρή σαν πρότυπα αγαπώ τον τροπο που μπορούν και προσαρμόζονται σε ό,τι τους δωθεί. Μου άρεσαν παρα πολύ και οι παλαιοί του ελληνικού κινηματογράφου. Όμως θα αναφερω κάποιους που με στιγμάτισαν: Ρένα Βλαχοπούλου, Τζένη Καρέζη, Διονύση Παπαγιαννοπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Όλες οι μορφές τέχνης έχουν τη γοητεία τους αλλά το θέατρο είναι κορυφαίο διότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αμεσότητα που σου προσφέρει η αλληλεπίδραση θεατή με καλλιτέχνη.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Είναι ο στόχος μου όπως όλων των καλλιτεχνών που όμως για εμένα δεν εξαρτάται ο ένας απο τον άλλον γιατί μπορεί κάποιος να κάνει μια επιτυχία χωρίς να έχει κάνει καριέρα και το ανάποδο.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Όσο και να γεννηθεί κάποιος με το χάρισμα του καλλιτέχνη πρεπει απαραίτητα να βελτιώνεται συνεχώς ώστε να γίνεται καλυτερος.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Ήθος και Αλληλοσεβασμός δύο πράγματα που απουσιάζουν τη σημερινή εποχή και τα θεωρώ και τα δυο πολύ σημαντικά!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Χωρίς έμπνευση δεν υπάρχει δημιουργία σε όλες τις μορφές της τεχνης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως καλλιτεχνη ανυπόμονη καθώς όταν καταπιάνομαι με κάποιο ρόλο θέλω όσο πιο γρήγορα να δώσω τον καλυτερό μου εαυτό. Απαιτητική καθώς αυτό το οποίο βγαίνει προς τα έξω θέλω να είναι τέλειο αλλά και εργάτρια της τεχνης κυρίως γιατί θεωρώ οτι πρεπει να δουλέψει κανεις πολύ σκληρά ώστε να εχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Δεδομένης της κατάστασης είναι όλα σε αναμονή παρόλα αυτά διαβάζω σενάρια για να είμαι έτοιμη σε κάθε περίπτωση.

Σύντομο βιογραφικό

Αποφοίτησε απο τον Πειραϊκό συνδέσμο. Παρακολούθησε πολλά καλλιτεχνικά σεμινάρια και είχε την τύχη να παίξει στο Βασιλιά Ληρ με το Γιώργο Βούρο και τώρα είναι Βοηθός Σκηνοθέτη στο θεατρικό τμήμα της Unesko Πειραιώς και νήσων υπό την Καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Τραϊφόρου.