Πετρίδη Αναστασία: “Ήμουν και είμαι μία δυναμική γυναίκα που πάει ενάντια σε κάθε τι κατεστημένο, συνηθισμένο,  κοινότυπο…”

Πετρίδη Αναστασία, Φαρμακοποιός http://www.facebook.com/farmakeioAnastasiaPetridi/ https://www.facebook.com/anastasia.petridi

Στις 8 Μαρτίου και με αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr απευθύνει 6 ερωτήσεις στη γυναίκα, τη μητέρα, την σύντροφο, την εργαζόμενη της διπλανής πόρτας.

Ποια γυναίκα σε εμπνέει και γιατί; Η γυναίκα που με εμπνέει από μικρή ηλικία είναι η Γκαμπριέλ Μπονέρ κατά κόσμον Coco Chanel!!! Ένα όνομα ορόσημο, μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της, στην πραγματικότητα, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών. Η Σανέλ, βέβαια, δεν θα προσδιόριζε ποτέ τον εαυτό της ως φεμινίστρια, στην πραγματικότητα περισσότερο μιλούσε για θηλυκότητα παρά για φεμινισμό. Έσπασε κατεστημένα όντας η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας που με το μοναδικό της στυλ μέχρι και τον θάνατό της έγραψε ιστορία ανοίγοντας το δρόμο για πολλές ακόμα γυναίκες. Μία από αυτές κι εγώ. 

Έχεις υποστεί κάποια μορφή βίας έως σήμερα; Τι σημαίνει για εσένα το κίνημα #MeToo; Ευτυχώς είμαι μία γυναίκα που δεν είχα τέτοια μεταχείριση, ούτε λεκτική ούτε σεξουαλική ούτε κάποιας άλλης μορφής βίας. Σε περίπτωση που μου είχε συμβεί και βάση του χαρακτήρα μου και της καταγωγής μου απλά δεν θα σιωπούσα. Επικροτώ αυτό που κατάφερε η Αλίσια Μιλάνο με την δήλωσή της, “If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.” ενώνοντας τις φωνές όλων των γυναικών. Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει η σεξουαλική βία και όχι μόνο και να αρχίσουμε να μιλάμε εκθέτοντας το ίδιο το πρόβλημα χωρίς να κρυβόμαστε και χωρίς το φόβο μήπως στιγματιστούμε. Δεν είναι ταμπού είναι πραγματικότητα και πολλές γυναίκες ακόμα και της “διπλανής πόρτας” την έχουν βιώσει αλλά λόγω του φόβου, δεν μπορούν να το πουν.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερή σου επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σου πορεία; Η μεγαλύτερη επιτυχία στην προσωπική μου πορεία είναι ο ερχομός του γιού μου Αχιλλέα Αλέξανδρου ο οποίος εύχομαι να αποκτήσει κι αυτός τον ίδιο δυναμισμό που έχω κι εγώ. Τώρα για την επαγγελματική μου πορεία θαρρώ πως υπάρχουν μία με δύο στιγμές που αισθάνομαι περήφανη. Η πρώτη είναι πως μετά από 6 χρόνια αποχώρησής μου από μία μεγάλη κλινική όπου έστησα το φαρμακείο της, έμαθα πως ακόμα χρησιμοποιούν το δικό μου σύστημα, το οποίο δημιούργησα αποκλειστικά για εκείνους και τις ανάγκες τους. Και η δεύτερη είναι το ότι τόλμησα σε μία περίοδο έντονης επιχειρηματικής κρίσης, εν έτη 2016, τη δημιουργία του δικού μου φαρμακείου ξεκινώντας το πραγματικά από το μηδέν. Είναι πολύ σημαντικό σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε να τολμούμε και να ρισκάρουμε γιατί ο τολμών νικά.

Καριέρα ή οικογένεια; Είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω, ούσα μία μητέρα που είναι στο επιχειρείν. Θα τολμήσω να πω καριέρα, βάση στο ανήσυχο επαγγελματικό πνεύμα που με διακατέχει. Είμαι μία γυναίκα δυναμική η οποία δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται πως θα εξελιχθεί επαγγελματικά. Όλα μου τα βήματα τα οποία κάνω είναι κάτω από μία σωστή στρατηγική σκέψη, ώστε οι κινήσεις μου να είναι ρουά ματ.

Πως θα περιέγραφες τη σύγχρονη γυναίκα; Η σύγχρονη γυναίκα πλέον ακροβατεί σε πολλούς ρόλους. Στον 21ο αιώνα ο ρόλος της γυναίκας είναι πιο πολυπαραγοντικός από ποτέ, διότι πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των ρόλων που υπηρετεί -ήτοι, της συζύγου, συντρόφου, φίλης, μάνας, κόρης και εργαζόμενης. Σίγουρα η κάθε μία είναι αυτή που αποφασίζει τον ρόλο της στην κοινωνία. Οι σύγχρονες γυναίκες μπορεί να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στους νόμους της δυτικής κουλτούρας, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ανώτερες θέσεις και ο αγώνας για ίση μεταχείριση των γυναικών συνεχίζεται μέσω της επιστήμης, της τέχνης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της πολιτικής. Πολλές λαμπρές γυναίκες κυνηγούν τα όνειρά τους και με σκληρή δουλειά, ταλέντο και επαγγελματισμό έχουν αφήσει το στίγμα τους χωρίς διακρίσεις, αποδεικνύοντας ότι η γυναίκα του σήμερα δεν είναι του… αδύναμου φύλου.

Ποιο είναι moto της ζωής σου; Λόγω καταγωγής μου, που είναι από την Μάνη θα έλεγα ότι η φράση που με εκφράζει πλήρως είναι το Μολών λαβέ!!! Ανέκαθεν ήμουν και είμαι μία δυναμική γυναίκα που πάει ενάντια σε κάθε τι κατεστημένο, συνηθισμένο,  κοινότυπο, μου αρέσει να βάζω τα δικά μου μέτρα και σταθμά να επιβάλλω τους δικούς μου ρυθμούς και να κάνω πράξη τα δικά μου θέλω πάντα σεβόμενη τον απέναντί μου. Θες να με προκαλέσεις; Μολών λαβέ είναι η απάντησή μου!!!