Περικλής Κυπραίος: “Ονειρεύομαι μια συνεργασία που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των καλύτερων στοιχείων της μουσικής ταυτότητας των συνεργαζόμενων μελών”

“Ύστερα από έναν κύκλο προσπαθειών σχεδόν 2 χρόνων, καταφέραμε όλη η ομάδα των συνεργατών μου να ολοκληρώσουμε συν Θεώ το ολοκαίνουργιο Cd μου που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία  Όγδοο Music Group”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Θυμάμαι μικρό παιδί να πηγαίνουμε με τούς γονείς μου σέ θερινό αναψυκτήριο τής Λάρισας και να έρχομαι σέ επαφή με μία συγκλονιστική “υπαρξιακή εμπειρία” ακούγοντας για πρώτη φορά στην ζωή μου ζωντανά τον “κυρ-Αντώνη” του Μάνου Χατζιδάκι. Θα πω με βεβαιότητα ότι εκείνο το βράδυ μπήκε η σφραγίδα τής Τέχνης στην ανήλικη και σαφώς ανυποψίαστη παιδική μου ιδιοσυγκρασία. Εκείνο το βράδυ ένιωσα την πιο ανεξήγητη βεβαιότητα ότι υπάρχει ένας ωκεανός συγκίνησης που δεν μπορείς με τίποτα να την εκφράσεις, παρά μόνο με το τραγούδι!! Μέχρι και σήμερα, δεν άλλαξε η γνώμη μου για τον ρόλο τής Τέχνης.

Με ποιόν μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε μαζί στην σκηνή; Να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, θα ήθελα οπωσδήποτε να βιώσω την εμπειρία τής σύμπραξης με τον δικό μας Διονύση Σαββόπουλο και τον ιδιοφυή Σκωτσέζο Ιan Anderson τού θρυλικού συγκροτήματος Jethro Tull.

Περιγράψτε μας την μέχρι σήμερα πορεία σας στην μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ανήκω στη γενιά των μουσικών που η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για την μουσική, περνούσε από μεγάλες δοκιμασίες. Ξεκινώντας από την σχεδόν δεδομένη έντονη αντίδραση τού οικογενειακού περιβάλλοντος, μέχρι την δυσκολία να βρεις αξιόλογο δάσκαλο να σου μάθει σωστά την μουσική. Εν πάση περιπτώσει ξεκίνησα τίς απόπειρες να γράφω τραγούδια από την ηλικία των 14 ετών και κατάφερα να εκδώσω την πρώτη μου δουλειά με τίτλο: “Μεταμορφώσεις” το 2001 από την εταιρεία “Μικρή Άρκτος” και την δεύτερη δουλειά μου το 2016 με τίτλο: “Μικρές Ιστορίες” από την εταιρεία ΜLK. 

Όσον αφορά τίς επιρροές, αυτές ήταν πολλές και ετερόκλητες. Τα παλιά και αξεπέραστης αξίας λαϊκά τραγούδια, ο μέγιστος Μάνος Χατζιδάκις, ο Διονύσης Σαββόπουλος, και ο Δήμος Μούτσης ήταν οι άνθρωποι που καθόρισαν την μουσική μου πορεία όσον αφορά τίς εγχώριες επιρροές. Από την άλλη, το παγκόσμιο <<ενεργό ηφαίστειο>> τού Rock, τα Blues και η Jazz ήταν αυτά που με καθόρισαν σαν δημιουργό.

Σάς “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Αν ως “Επιτυχία” ορίσουμε την επιθυμητή σύγκλιση “προσπάθειας” και “αναγνώρισής” της από τούς ανθρώπους, δεν βλέπω λόγο να τρομάξω. Από κει και πέρα δεν ξέρω να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω αν είναι “επιτυχία” κάτι άλλο από αυτό που ορίσαμε παραπάνω. Στην περίπτωση τής “αποτυχίας” πάλι δεν πρόκειται να τρομάξω, γιατί το βλέπω από την άποψη ότι σε μία τέτοια περίπτωση, θα δω την ευκαιρία να βελτιωθεί κάτι που πιθανόν δεν έγινε όπως θα έπρεπε. Και στις δύο περιπτώσεις δεν βλέπω τίποτα το “φοβικό”.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά  Τalent Shows; Δυστυχώς σέ μια εποχή που το τραγούδι διέρχεται σοβαρή κρίση, είναι αναμενόμενο να “ξεφυτρώνουν” διάφορες “μονάδες παραγωγής ονείρων” που εκμεταλλεύονται τον αγνό πόθο νεαρών κατά κύριο λόγο ατόμων, που ενώ σέ αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον, είναι προφανές ότι υπηρετούν ηθελημένα ή άθελά τους μία φανταχτερά αμπαλαρισμένη τηλεοπτική εικόνα. Είναι πολύ-πολύ μακριά αυτά τα Show από το να θεωρηθούν σαν “ευκαιρία και εναλλακτική διέξοδος” στο σημερινό αδιέξοδο που έχει περιέλθει το τραγούδι.

Μία συνεργασία που ονειρεύεστε; Μια οποιαδήποτε συνεργασία που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των καλύτερων στοιχείων τής μουσικής ταυτότητας των συνεργαζόμενων μελών. Αυτό που πάντα επιθυμούσα και συνεχίζω να επιθυμώ είναι η συνύπαρξη εν γένει με καλούς ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το όποιο ταλέντο σέ μία προβληματική προσωπικότητα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόσφατο single σας <<Άλμπατρος>> που κυκλοφορεί από την εταιρεία Όγδοο Μusic Group. Το συγκεκριμένο τραγούδι όπου οι στίχοι είναι τού Γάλλου ποιητή Κάρολου Μπωντλαίρ αποτέλεσε ένα πόνημα από πλευράς μου, που έγινε πριν αρκετά χρόνια, όταν ξεφυλλίζοντας σέ σπίτι που είχα επισκεφτεί το βιβλίο τού Μπωντλαίρ, <<Τα άνθη τού κακού>>. Από την ανάγνωση προέκυψαν 2 μελοποιήσεις, ισάριθμων ποιημάτων.  Η μία εκ των δύο είναι το <<Άλμπατρος>>.

Πώς προέκυψε σέ αυτό το τραγούδι σας η συνεργασία με τούς: Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Θοδωρή Τρύφωνα και Αργύρη Μπακιρτζή; Πρωτίστως οι άνθρωποι αυτοί είναι όλοι τους επιστήθιοι φίλοι μου!! Τί πιο φυσικό λοιπόν από το να απευθυνθώ σέ αγαπημένους φίλους; Από την άλλη και οι τρείς τους είναι καλλιτέχνες αποδεδειγμένου κύρους, πράγμα που σημαίνει ότι η συμβολή τους θα ήταν ανεκτίμητη, στον βαθμό που ήθελα να αποτυπωθεί στο τραγούδι η <<ατμόσφαιρα>> μιας παρέας ναυτικών που ταξιδεύοντας στην θάλασσα, σέ μια ανάπαυλα από την βάρδια τους, μαζεύονται και τραγουδούν σέ μια κουκέτα το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Ύστερα από έναν κύκλο προσπαθειών σχεδόν 2 χρόνων, καταφέραμε όλη η ομάδα των συνεργατών μου να ολοκληρώσουμε συν Θεώ το ολοκαίνουργιο Cd μου που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία  Όγδοο Music Group. Παρεμπιπτόντως πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω τίς άριστες εντυπώσεις μου από τούς ανθρώπους τής εταιρείας Όγδοο Music Group που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή τής συνεργασίας μας, στο πλευρό μου, στα όνειρά μου και υποστήριξαν το όραμά μου να φτιάξουμε ένα Cd με τραγούδια που ανεξάρτητα από το αν αρέσουν ή όχι, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να τούς καταλογισθεί η παραμικρή προσβολή της Αισθητικής!!!