Παύλος Μιχαηλίδης: “η έμπνευση είναι η σπίθα της δημιουργικής ανάφλεξης”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από πολύ μικρή ηλικία, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ζωγράφιζα. Μάλιστα κάποια σχολικά τετράδια και βιβλία του παρελθόντος που έχω κρατήσει από τότε, είναι γεμάτα από σκίτσα, σχέδια και γενικά απόπειρα αποτύπωσης στο χαρτί της ανάγκης για έκφραση. Έχω βέβαια τη διπλή ιδιότητα στη μουσικής και στη ζωγραφικής, όπου η μουσική εκδηλώθηκε κάποια χρόνια αργότερα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του πολλές δυνατότητες, οι οποίες περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες και τυχαία πολλές φορές γεγονότα και συγκυρίες για να βγουν στην επιφάνεια και να λάμψουν. Άρα το γεννιέμαι ή γίνομαι είναι κατά τη γνώμη μου υποκειμενικό. Διότι εάν «γεννηθείς» με ένα χάρισμα το οποίο δε θα βρει ποτέ έδαφος να αναδειχθεί ή εάν «γίνεις» σε κάποια στιγμή της ζωής σου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο ώστε να βρει ο καθένας τον τρόπο έκφρασης που του ταιριάζει.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αναζήτηση! Πάντα αναζητούσα και δημιουργούσα τις συνθήκες για να προκαλέσω τον εαυτό μου και να εκφραστώ μέσα από πολλούς και ποικίλους τρόπους, είτε ήταν αυτό ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, επαφή με τη φύση, αθλητισμός…

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Σίγουρα η έμπνευση είναι η σπίθα της δημιουργικής ανάφλεξης!
Θα ήθελα όμως να επισημάνω πως η έμπνευση πολλές φορές δε γεννιέται σε ένα ιδανικό περιβάλλον με ηρεμία, όμορφα τοπία γύρω μας, άνεση χρόνου, όπως πολύ λογικά θα φανταζόμασταν. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο: αντίξοες συνθήκες, έντονα συναισθήματα και καταστάσεις, πίεση χρόνου, ταλαιπωρία. Όχι ότι πρέπει να τα επιζητούμε! Είναι ανάγκη όμως να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε την κάθε στιγμή, να παρατηρούμε, να έχουμε τις κεραίες ανοιχτές στα πάντα. Όταν λοιπόν δεν έρχεται η έμπνευση, την προσεγγίζουμε εμείς!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Πολυδιάστατο! Έχω τη μουσική, τη ζωγραφική και πολλά επίσης χόμπι και δραστηριότητες που αλληλοσυμπληρώνονται και ανατροφοδοτούνται γεμίζοντάς με με ενέργεια και πάθος γι’αυτό που κάνω.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσω να εμπνέομαι να συνεργάζομαι και να δημιουργώ με την ίδια πάντα ένταση.

Ας γνωρίσουμε το ζωγράφο.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

(ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ)

Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτος. Από το Δεκέμβριο του 2016 είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας) με συμμετοχή σε εικαστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Πακιστάν, Γαλλία, Βουλγαρία, Ινδονησία…)και live demonstration.

(ΜΟΥΣΙΚΗ)

Σπούδασε Πιάνο, Ανώτερα θεωρητικά και Σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Έχει γράψει έργα για σόλο όργανο, για μικρά και μεγάλα σύνολα, κ.ά. Επίσης μουσική για θέατρο, ντοκιμαντέρ και βωβό κινηματογράφο. Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει ως πιανίστας σε συναυλίες κλασικής μουσικής, σύγχρονης και jazz. Έχει παρουσιάσει προσωπικές του συνθέσεις με το σχήμα του “Paulus Quintet”. Με δύο προσωπικούς δίσκους “Unfolded Map”(2010), “Mirror Side”(2019) και δισκογραφικές συνεργασίες.

Πρόσφατη συμμετοχή με το σχήμα του στο 5th Rhodes Jazz Festival 2019.
Από το 2003 είναι καθηγητής μουσικής στη Δημόσια Εκπαίδευση.