Παρουσίαση Phaos 8

Το Όνομα

Η ονοματοδοσία της ομάδας μας ήταν ένα θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Θέλαμε ένα όνομα ελληνικό, εύηχο και αξιομνημόνευτο, το οποίο να (συν)δηλώνει πληροφορίες για το όραμα και τις αξίες μας.

Η λέξη Φάος, αρχαιοελληνικό ουσιαστικό ταυτόσημο με το φῶς έλκει την καταγωγή της από ινδοευρωπαΪκή ρίζα που δηλώνει την λάμψη και τη φώτιση. Το νούμερο 8 οπτικά προσομοιάζει του συμβόλου που απεικονίζει το άπειρο ∞. Άρα, ΦΑΟΣ 8 = απέραντο φως.

Το απέραντο φως που δύναται να χαρίσει η φιλοσοφία, ο πολιτισμός, η τέχνη και η εκπαίδευση, που αποτελούν και τους βασικούς πυλώνες της ομάδας μας. Επιπλέον, η επωνυμία μας στα αγγλικά PHAOS 8 μπορεί να παρουσιαστεί ως ακρωνύμιο του Philosophical Art Oriented Scheme, δηλαδή της κατεύθυνσης και της πρακτικής που υιοθετεί η ομάδα μας.

Η Ομάδα

Η ΦΑΟΣ 8 χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία, διαφορετικότητα και συνεργατικότητα. Η φιλοσοφία της ομάδας μας κινητοποιεί τις ποικίλες δεξιότητες των μελών της, δηλαδή το ίδιο το αντικείμενό της αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο συγκρότησης της ομάδας. Μέσα από τον κοινό στόχο και το κοινό όραμα (επανα)συγκροτούμαστε και (επανα)προσδιοριζόμαστε ως ΦΑΟΣ 8.

Όραμα

Το όραμα μας είναι η ΦΑΟΣ 8 να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής πρωτότυπων θεατρικών δράσεων, συνηθέστερα επ’ αφορμή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ως σημείο συνάντησης και συνομιλίας της τέχνης, της εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας αφήνει ανοιχτό χώρο για δημιουργία δράσεων με αιχμές τον πειραματισμό και την πρωτοτυπία. Δράσεις που δημιουργούνται με τόσο κέφι, δέσμευση και αφοσίωση δεν μπορεί παρά να αποτελούν μια πρόσκληση συμμετοχής σε όλους.

Δράσεις

Η Φάος 8 παρέχει αξέχαστες εμπειρίες με αφετηρία την αρχαία ελληνική σκέψη και τους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Μέσα από αυτές τις καλλιτεχνικές δράσεις οι μύθοι, οι αφηγήσεις και οι πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια διαδραστική παράσταση, να ψυχαγωγηθεί, να αποκτήσει φίλους και γνώση.

Στόχοι και «φιλοσοφία»

Στην ουσία επιχειρούμε τη σύνθεση ιδεών, νοημάτων και ερεθισμάτων, όπως αυτά αναδύονται μέσα από φιλοσοφικά κατά βάση κείμενα και αποπειρώμαστε την αισθητοποίησή τους μέσα από ποικίλες μορφές τέχνης (φωτογραφία, λογοτεχνία κ.ά.). Στόχος αυτού του παιχνιδιού φιλοσοφίας-τέχνης είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους. Ευελπιστούμε οι δράσεις μας να αποτελέσουν έναυσμα απομυθοποίησης της προκατάληψης ότι με την φιλοσοφία ασχολούνται μόνο οι ειδήμονες και να την “προσγειώσουμε στους κοινούς θνητούς” ασχέτως ηλικίας, κοινωνικής ομάδας ή εκπαιδευτικής κατάρτισης.

Ο σχεδιασμός των δράσεων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν διάφορες ηλικίες χωρίς προηγούμενες ή προαπαιτούμενες γνώσεις φιλοσοφίας. Κρίνουμε πως μπορεί να αποτελέσει ένα ευχάριστο ταξίδι μάθησης, δημιουργικής διάδρασης, αυτογνωσίας και σκέψης. Για όσους είναι ήδη μυημένοι, θα αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση στα διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα που μας απασχολούν ανά καιρούς. Τα ερωτήματα που θέτουμε, η οπτική μας και η παιδαγωγική μέθοδος που χρησιμοποιούμε έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς προαναγγέλλει μελλοντικές ενδιαφέρουσες και καρποφόρες συνεργασίες.

Σε κάθε περίπτωση, η καλλιτεχνική παιδεία πρέπει να ιδωθεί εν γένει ως αγαθό που μπορούν να απολαμβάνουν άνθρωποι από όλες τις κουλτούρες, θρησκείες, κοινωνικές τάξεις και ηλικίες. Ως εκ τούτου, παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μιας προσωπική καλλιτεχνική γλώσσα και να διαμορφώσουν τη δικιά τους ιδιαίτερη προσωπικότητα τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε νοητικό επίπεδο. Οι δράσεις μας σχεδιάζονται με τη μέριμνα πως αυτού του είδους η εκπαίδευση αυξάνει τη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων της ζωής: δημιουργικότητα, φαντασία, προφορική έκφραση, δεξιοτεχνία, συγκέντρωση, όξυνση της μνήμης, προσωπικό ενδιαφέρον για τους άλλους.

Η ΦΑΟΣ 8 έχει τη δυναμική να καταγαύσει με το φως της διαδρομές που θα οδηγήσουν σε καινοφανή εγχειρήματα και προτάσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης και της Ψυχαγωγίας. Με αιχμή το ισοσκελές τρίγωνο Φιλοσοφίας – με την εμπειρική σωκρατική της διάσταση – , Εκπαίδευσης με την παιδευτική της μεθοδολογία και Τέχνης, με την επαναστατική και ανανεωτική της τόλμη, θα επιχειρήσουμε τη διείσδυση σε ένα μέλλον πολλαπλών προκλήσεων με τα οποία θα κληθούν ν’ αναμετρηθούν οι κοινωνίες των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Σε ιδίωμα και βίωμα ελληνικό αλλά και ορίζοντα οικουμενικό θα αποτολμήσουμε την υπέρβαση αυτών των προκλήσεων με φάρο το ΦΑΟΣ και προορισμό το σεβασμό και την καταξίωση της ύπαρξης στην καθολικότητά της.

Υ.Γ. Ελπίζουμε να αποτελέσουμε την «μύγα» (όπως αυτοπαρουσιάστηκε ο Σωκράτης στην Απολογία του), που θα «τσιμπήσει» τα μυαλά των συν-διαλεγομένων με σκοπό την παραγωγή γόνιμης, πολύ- και αντι – φωνικής ελεύθερης σκέψης!

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέλη και τις δράσεις της ΦΑΟΣ 8, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας μας, μπορείτε να αναζητήσετε στο site μας http://www.phaos8.com ή με απευθείας επικοινωνία στο [email protected]